Sigara sağlığın baş düşmanı
Uzmanlar sigara kullananlarda ağız kanseri, dişeti çekilmesi, doku bozuklukları, siyah kıllı dil görüntüsü, kötü ağız kokusu, dişeti hastalığına yatkınlık, damakta kırmızı renkli iltihabı oluşumu, dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu kahverengi le
Uzmanlar sigara kullananlarda ağız kanseri, dişeti çekilmesi, doku bozuklukları, siyah kıllı dil görüntüsü, kötü ağız kokusu, dişeti hastalığına yatkınlık, damakta kırmızı renkli iltihabı oluşumu, dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu kahverengi leke oluştuğunu belirtiyor.
Sigara kullanımının zararları konusunda uzmanlar uyarılarını sürdürürken, sigara tüketiminin ağız ve dış sağlığına da büyük etkileri olduğuna dikkat çekiliyor. Tütünün ve en büyük zararlarından birisinin ağız kanseri olduğu belirtilerken, genelde ağız kanserlerinin yüzde 75'inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu biliniyor.
Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski hemen ve önemli ölçüde azalıyor. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra ise ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyenlerinkine denk geliyor.
Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Erhan Sarı, sigara kullanımının ağız ve diş sağlığına çok sayıda olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Sigara kullanan kişilerin dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler biriktiğini belirten Erhan Sarı, damakta ise kırmızı renkli iltihabi oluşumlarının gözlendiğini kaydetti.
Sarı, sigara kullanımıyla çıkan olumsuz etkilere değinerek, "Sigara kullanan kişilerde, dişeti hastalığına yatkınlık, kötü ağız kokusu, siyah kıllı dil görüntüsü, ağızda doku bozuklukları, dişeti çekilmesi ve ağız kanseri riskleri meydana gelmektedir" dedi.
Sarı, düzenli olarak diş kontrollerinin yaptırılmasının erken tanıda önemli olduğunu, ağızda ve boyunda ağrısız, alışılmadık şişlik, yumru ve şişlik oluşumu, ağız içinde yer yer kırmızı ve beyaz alanlar, ağız veya boğazdan gelen tekrar eden kanamalar, çiğneme yutkunma zorluğunda mutlaka hekime başvurulması gerektiği konusunda da uyardı.