Sigara uyuşturucudan farksız
Köksal Hamzaoğlu yaptığı açıklamada sigaranın uyuşturucu gibi ilk kullanımda bağımlılık yaptığını söyledi. Dünyada tüketicilerinin yaklaşık yarısının ölümüne yol açan ve yüksek bağımlılık yapan sigaraya genelikle uyuşturucu maddelerde olduğu gibi ilk kull
Yayınlanma:
Köksal Hamzaoğlu yaptığı açıklamada sigaranın uyuşturucu gibi ilk kullanımda bağımlılık yaptığını söyledi.
Dünyada tüketicilerinin yaklaşık yarısının ölümüne yol açan ve yüksek bağımlılık yapan sigaraya genelikle uyuşturucu maddelerde olduğu gibi ilk kullanımda başlandığı bildirildi.
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs'ın "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlandığını anımsattı.
Bu yıl Türkiye'deki etkinliklerinin ana temasının "Tütünsüz Gençlik" olarak belirlendiğini hatırlatan Hamzaoğlu, tütün kullanımının 15 yaşın altına düştüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Tütün tüketimi dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tütün, tüketicilerin yaklaşık yarısının ölümüne neden olmaktadır ve ne yazık ki tüketimi yasal olan bu zararlı maddeye genellikle 15 yaş öncesi başlanmaktadır. Dünyada 10-24 yaş arası gençlerin sayısı 1,8 milyardır. Bu genç nüfusun da yüzde 85'inden fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Çocukluk çağlarında ağır hastalıklar geçirmemişse bu genç nüfusun büyük çoğunluğu sağlıklıdır. İkna edilebilir, kolay etkilenebilir özellikleri nedeniyle de gençler tütün endüstrisinin hedef kitlesidir. Tütün endüstrisi gençlere yaşam boyu tütün ürünleri kullanabilecek potansiyel tüketiciler gözüyle bakmaktadır."
Nikotinin aynı eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucu maddelerde olduğu gibi yüksek bağımlılık yaptığına işaret eden Hamzaoğlu, "Nikotin yüksek bağımlılık yapan bir maddedir. Bir kez tütünü deneyen çocuk ve gençlerin çoğu yaşam boyu tütün bağımlısı haline gelirler. Çocuk ilk sigarasını ne kadar erken yaşta denerse, o kadar uzun süre düzenli tütün tüketicisi olacaktır ve sigarayı daha zor bırakan grupta yer alacaktır. Sigara içenlerin dörtte biri tütün kullanımına 10 yaşından önce başlamaktadır." dedi.
"TÜTÜNÜN REKLAMI TAMAMEN YASAKLANMALI"
Hamzaoğlu, tütün kullanımını azaltmak için reklamının tamamen yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Örtülü ve açık reklamların diğer tütün pazarlama taktikleri ile genç insanlar üzerinde tütün kullanımını özendirici etkisi kesin olarak kanıtlanmıştır. Bu gerçeği çok iyi bilen tütün endüstrisi milyarlarca dolarını sadece öldürücü ürünlerini etkili pazarlamak için harcamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, tütün karşıtı çalışan bütün bilim insanları da bu tehlikenin farkındadır. Genç nüfusun bir kez tütünü denemesini ve ardından düzenli tütün tüketicileri arasına girmesini önlemek amacıyla tütün ürünlerinin promosyonu ve sponsorlukları dahil direkt ve dolaylı tütün reklamlarının tamamen yasaklanması gerekmektedir. Sadece tütün kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır."
Sigara kullananların bir an önce bu illetten kurtulması gerektiğini kaydeden Hamzaoğlu, "Dünya Tütünsüz Günü sizin ya da sevdikleriniz için önemli bir başlangıç günü olabilir. Başta ülkemiz ve ilimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için bu başlangıç çok anlamlıdır." şeklinde konuştu.
Hamzaoğlu, sigarayı bırakmak isteyen bağımlıların "ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı"nı arayarak ücretsiz hizmet alabileceğini ifade ederek, tütünle mücadelede başta gençler olmak üzere herkesin kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.