Sosyal medyada yalnızlık ve depresyon tehlikesi
Sosyal medya, gençlerde yalnızlık ve depresyona yol açabiliyor.
Yayınlanma:
Mersin'de Klinik Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, sosyal medya ve interneti aşırı kullanmanın çocuk ile gençlerde bir süre sonra kaygı bozukluğu, bazı fobiler, yalnızlık ya da depresyona yol açabildiğini söyledi.
Özellikle kişiliği daha tam oturmamış çocuk ve gençlerin sosyal medya bağımlısı olarak, kendi ailesi ve arkadaşlarıyla dahi ilişki kurmada problem yaşayabileceğini kaydeden Çelik, söz konusu çocuk ve gençlerse, ebeveynlerin sosyal medya kullanımına bir sınırlama getirmesi gerektiğini vurguladı. Yaz tatilinin başladığını hatırlatan Çelik, günün 8 saatini okulda geçiren çocuğun o zamanının da artık boş olduğunu söyleyerek, "Eğer bir sınırlama getirilmezse bu 8 saat bilgisayar, telefon ve tablet üzerinden sosyal medya kullanımı ile geçecek. Ebeveynlerin çok dikkat etmesi gerekiyor. İstediği kadar sosyal medyada dolaşmasına izin vermek çocuğa yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Aşırı kullanımı gençler ve çocuklar üzerinde çok olumsuz etkiler yaratabilir. İnternet hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunun kullanımını sınırlayamama ve bütün dünyayı sosyal medyayla sınırlama gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Hatta psikoloji literatürüne girmeye başlayan hastalıklar, fobi düzeyinde durumlar da oluşabiliyor. İnternetin kesilmesi, cep telefonu yoksunluğu gibi" dedi.
AŞIRI KULLANIM EN ÇOK BEYNE ZARAR VERİYOR
Çocuğun internette geçireceği vakti dışarıda oyun oynayarak geçirmesi durumunda hem ruhsal, hem fiziksel, hem de zihinsel gelişimine büyük katkı sunacağını ifade eden Çelik, "İnternet öyle bağımlılığa dönüşüyor ki sabah telefonu eline alan çocuk, yemek ve tuvalet gibi zorunlu hallerde telefonu bırakıyor elinden. Telefon ve tabletiyle yapışık geziyor. Bu onun hem fiziksel, hem de ruhsal gelişimini ciddi anlamda sekteye uğratıyor. İnternetin aşırı kullanımı en çok beyne zarar veriyor. Kardan zarar ediyoruz. Çocuk 1 saat bisiklet sürse, yüzmeye gitse, arkadaşları ile oynasa, zihnine ve ruhuna yapabileceği en büyük katkı. Nöroplastisite diye bir kavram var. Beynin yeni bağlantılar oluşturması. Maalesef sosyal medya kullanımında bu sağlanmıyor. Aileler, çocukları asla sanal dünyayla baş başa bırakmamalı" diye konuştu.
GENÇLER ASOSYALLİĞE SÜRÜKLENİYOR
Gençleri uyaran Çelik sözlerine şöyle devam etti: "İnternet ve sosyal medya kullanımının fazlası çok ciddi problemlere yol açabiliyor. Gençlerin daha asosyal, dünyalarını ve ilişkilerini sosyal medya üzerinden idame ettirdikleri bir hayata doğru sürükleniyorlar. Bu da asosyal, daha içe dönük, kendini konuşarak ifade etmekte zorlanan kişilere dönüşmelerine neden olacak. Kendilerini yazarak ifade etmek ya da bir emoji kullanmak onlara daha kolay geliyor. Ama biz iletişimi bir emojiye ve yazıya indirgeyerek hem zihnimize hem de ruhumuza çok büyük kötülük yapmış oluyoruz."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.