Tam 400 bin kişi zehirlendi !
Komşu veya diğer tanıdıkların tavsiyesi ile alınan ilaçlar tehlike saçıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun araştırmasına göre doktora gitmeden alınan ilaçlar 400 bin kişiyi zehirledi. 50 bine yakın çocuk ise ulaşılan yerlere konulan ilaçlar yüzünden hastaneli
Yayınlanma:
Komşu veya diğer tanıdıkların tavsiyesi ile alınan ilaçlar tehlike saçıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun araştırmasına göre doktora gitmeden alınan ilaçlar 400 bin kişiyi zehirledi. 50 bine yakın çocuk ise ulaşılan yerlere konulan ilaçlar yüzünden hastanelik oldu.
SGK anketinden çarpıcı sonuçlar
SGK'nın ilaç anketinden önemli tespitler ortaya çıktı. Buna göre ankette sorulan "Evinizde bulunan ilaçlarla ilgili ailenizde hiç zehirlenme yaşadınız mı?" sorusuna yüzde 2 buçuk oranında 'evet' cevabı geldi.
18 milyon hanenin bulunduğu Türkiye'de bu rakam, 450 bin eve denk geliyor. Bu veri en az 400 bin kişinin ilaçla zehirlendiğini ortaya koydu.
12 ilde yapılan araştırma, yanlış ilaç kullanımına dikkat çekti.
Her 100 vatandaştan 87'si ilaçları şifa bulmak amacıyla alırken, 13 vatandaş da hastalık ortaya çıkmadan tedbir olarak ilacınını evde hazır bulunduruyor.
Her evde ortalama 11 kutu ilaç var
Türkiye'de her evde 11 kutuya yakın ilaç bulunuyor. Bu ilaçların yüzde 8'inin son kullanım tarihi geçmiş.
Bunun için SGK, hekim tarafından yazılan ilaçların kullanılması yönündeki uyarısını tekrarlıyor.
50 bin çocuk hastanelik oldu
İlaçlardaki bir diğer tehlike ise çocukları tehdit ediyor. Verilere göre ilaçların, çocukların ulaşılabileceği yerlere konulması nedeniyle 50 bin çocuk hastanelik oldu.
SGK'nın bir diğer uyarısı ise kullanılmayan ilaçların imhasına yönelik. Buna göre ilaçlar tıbbi atık kutularına atılmalı, normal çöpe dökülmemeli.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.