Trabzon il Sağlık müdürlüğünden verem açıklaması
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklama yapıldı.
Trabzon Sağlık Müdürlüğünce tüberkülozun tedavi edildiğinde yüzde yüz şifa ile sonuçlanan, tedavi başarısızlığında ise ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu bildirildi.
İl Sağlık Müdürlüğünden, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünyada etkeninin bilindiği ve tedavisi mümkün olan hastalıkların başında tüberkülozun (verem) geldiği belirtildi.
Tüberkülozun tedavi edildiğinde yüzde yüz şifa ile sonuçlanan, tedavi başarısızlığında ise ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu vurgulanan açıklamada, dünya genelinde 2016 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastasının ortaya çıktığı aktarıldı.
Açıklamada, 2016'da verem savaş birimlerine kayıtlı tüberküloz hastasının 12 bin 417 olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Bu hastaların yüzde 57,4'ü erkek, yüzde 42,6'sı kadındır. Hastaların yaklaşık yüzde 66,4'ü akciğer tüberkülozudur. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl ortalama yüzde 5-7 oranında azalmaktadır. İlimizde 2016 yılında 111 tüberküloz hastası tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştır. Tüberküloz, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir tüberküloz hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırır."
Hastalığın bulaşma sürecine ve belirtilerine ilişkin bilgi aktarılan açıklamada, Ortahisar İlçe Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Verem Biriminde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkiklerinin yapıldığı aktarıldı.
Açıklamada, tüberküloz teşhisi konulan hastaların tedavilerinin ücretsiz olarak sağlık personeli kontrolünde doğrudan gözetimli tedavi ile gerçekleştiği kaydedildi.