Trabzon İl Sağlık Müdürü açıkladı: Diyabetli kadınlar 10 kat daha fazla...

Trabzon İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz'dan önemli açıklama...

Trabzon İl Sağlık Müdürü açıkladı: Diyabetli kadınlar 10 kat daha fazla...
Trabzon İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yılmaz, Diyabetin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, “diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca “Türkiye Diyabet Programı” yürütülmektedir. Bu kapsamda diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması için her yıl "14 Kasım Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Dünya Diyabet Gününün 2017 yılı teması “Kadınlar ve Diyabet” olup sloganı “Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız” olarak belirlenmiştir.  Bu yıl ki tema diyabet riski taşıyan veya diyabet ile yaşayan tüm kadınlar için ekonomik ve ulaşılabilir diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitiminin önemini teşvik etmek suretiyle Tip 2 diyabet ile mücadele kapasitesini güçlendirmektir.

Tüm diyabetli kadınlar; diyabeti daha iyi yönetmek ve sağlık durumlarını iyileştirmek için ekonomik ve ulaşılabilir bir bakıma ve eğitime ihtiyaç duymaktadır.

Diyabet hastalığına yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunmaktadır. Bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir.

Sayıları dünya çapında 60 milyonun üzerinde olan diyabetli her beş kadından ikisi üreme çağındadır.

Diyabet küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2,1 milyon ölüme neden olmaktadır.

Tip 2 diyabetli kadınlar, diğer kadınlara göre 10 kat daha fazla koroner kalp hastalığı geçirmektedir.

Tip 1 diyabetli kadınların erken düşük yapma ve sakatlığı olan bebek sahibi olma riski vardır.

Hamile kadınlar; hem anne hem de çocuk sağlığı için tarama, bakım ve eğitime daha fazla erişime ihtiyaç duymaktadır.

Dünyada her yedi doğumdan biri gebelik diyabetinden etkilenmektedir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu 2015 yılında 20,9 milyon (%16,2) canlı doğumun gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi ile gerçekleştiğini tahmin etmektedir. Gebelik diyabeti öyküsü olan kadınların yaklaşık olarak yarısında 5 ila 10 yıl sonrasında Tip 2 diyabet gelişmektedir.

Gebelikte yüksek kan şekeri görülen vakaların yarısı 30 yaşın altındaki kadınlardır.

Gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi, anne bakımına erişimin genelde sınırlı olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olmaktadır.

Kadınlar gelecek nesillerin sağlık ve refah düzeyini iyileştirmek için sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemesi gereken önemli temsilcilerdir.

Tip 2 diyabet vakalarının % 70'i sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek önlenebilir.

Yetişkinler arasındaki erken ölümlerin % 70'i büyük oranda ergenlik çağında başlayan davranış ve alışkanlıklardan kaynaklanmaktadır.

Kadınlar; anneler olarak, çocuklarının uzun vadeli sağlık durumu üzerinde büyük etkiye sahiptir. Araştırmalar annelere fırsat verildiğinde; annelerin çocuk sağlığı, beslenmesi ve eğitimi için daha fazla kaynak ve zaman ayırdığını göstermiştir. 

Kadınlar evde beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının kapılarını açanlardır ve bu nedenle ev ve ev dışındaki yanlış yaşam tarzı alışkanlıklarını önleme potansiyeline sahiptir.

İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından “Dünya Diyabet Günü” etkinlikleri kapsamında, 15 Kasım 2017 tarihinde 09.00-16.00 saatleri arasında Trabzon Meydan Parkı mevkiinde, stant kurulacaktır. Kurulacak olan standımızda ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılacaktır. Hastalık hakkında bilgi edinmek ve ücretsiz kan şekeri ölçümü yaptırmak için tüm halkımızı standımıza davet ediyoruz.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler