Trabzon'da başladı Türkiye'de 200 kişiyi kurtardı
Umut ve Savaşım Derneği Başkanı ve aynı zamanda Trabzon’un Yomra ilçesinde Aile Hekimi olarak görev yapan Dr. Nimet Baki, 7 yıl önce başlattıkları proje sayesinde 13 bin kadına kanser taraması yaptıklarını bu sayede yaklaşık 200 kadının erken teşhis sayes
Umut ve Savaşım Derneği Başkanı ve aynı zamanda Trabzon’un Yomra ilçesinde Aile Hekimi olarak görev yapan Dr. Nimet Baki, 7 yıl önce başlattıkları proje sayesinde 13 bin kadına kanser taraması yaptıklarını bu sayede yaklaşık 200 kadının erken teşhis sayesinde kanserden kurtulduğunu söyledi.
Eşinin de kendisi gibi bir doktor olduğunu ve hekim olmaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Baki, 5 yaşından beri hep doktor olmak istediğini hatırlattı. 2 oğlu olduğunu ve küçük oğlunun da doktor olmak istediğini ifade eden Dr. Baki, “5 yaşında okula gittim. Bana o zamanlar sorulduğunda hep doktor olmak istediğimi söylemişimdir. Hekim olmaktan gurur duydum mesleğimi seviyorum. İşimi gönülden şevkle, zevkle yapıyorum. Tüm meslektaşlarımın Tıp Bayramını kutluyorum. Mesleğimde 25. yılımı doldurdum” dedi.
KANSER OLDUKLARINI BİLMEMİŞ OLSAYDILAR BİR KAÇ YIL SONRA ÖLEBİLİRLERDİ
Şuan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doktoru olan AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün önerisi ise kanserle mücadele için 7 yıl önce bir dernek kurduğunu belirten Dr. Baki, “7 senedir çalışmalarımız devam etmektedir. Kanser hepimizin bildiği gibi tüm dünyada ölüm nedenleri arasındadır. Şu an 1. sıraya yükseldi ve ciddi bir hastalıktır. 4 kişiden 1 kişi kansere yakalanmakta ve 3 kişiden 1 kişi kanserden ölmektedir. Fakat kanser demek değildir ki eşittir ölüm. Kanser korunulabilir bir hastalıktır. Özellikle 3 tür kanser türü var birincisi rahim ağzı, ikincisi meme, üçüncüsü ise kolon kanseridir. Bu 3 kanser erken teşhis edildiğinde yüzde yüze yakın kurtulma şansı doğuyor. Bizim Trabzon’da ilk projemiz rahim ağzı kanserine yönelik oldu. Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün. Çok basit bir sinir teşhisiyle tespit ediliyor. Biz bu konuda hem farkındalık oluşturmak hem de sinir testi başlattık. Trabzon merkez ve ilçelerde yaklaşık 3 bin kadını bu konuda bilinçlendirdik. Rahim ağzının önemli olduğunu 1,5 ay gibi bir sürede 3 bin kadına ulaştık. 73 kadında rahim ağzı kanser lezyonları saptandı. Erken teşhisle bunlar tedavi altına alındı bir kısmı ameliyat oldu. Hayatları kurtuldu. Bu hastalar bunu bilmemiş olsalardı belki de birkaç yıl sonra rahim ağzı kanserinden ölmüş olacaklardı” diye konuştu.
MOBİL ARAÇLA 13 BİN KADINA ULAŞTIK
Dernek olarak sağlanan mobil araç sayesinde 13 bin kadına meme kanseri taraması yaptıklarını da ifade eden Dr. Baki, “Meme kanseri çok önemli. Her 8 kadından 1 kadında gözlemlenmekte. Oldukça yüksek bir rakam ve öldürücülüğü de yüksek bir kanser türü. Türkiye’de olmayan yurt dışında olan mobil bir araç içerisinde mamografi taraması yapılıyor. Dernek olarak bunu yapmak için çok uğraştık. Bu projeyi Türkiye’de ilk biz başardık. Avrupa’da benzerleri vardı. Mamografi hastanelerde çekiliyor fakat kırsal kesimlerdeki hem bu konuda bilinçsiz hem de çekim açısından ayaklarına hizmeti götürdüğünüzde çok daha fazla kişiye ulaşıyorsunuz. Hastanede belli sayıda hasta alınıyor. Aracımız sadece Trabzon’da kalmadı. Çankırı, Karaman, Balıkesir Türkiye’nin birçok illerini de gezdi. Yaklaşık 13 bin kadına ulaştık. 13 bin kadından yüzlercesi erken teşhis sayesinde meme kanserinden kurtulmuş oldu. Hepsi de inşallah meme kanserinden ölmeyecek. Bu 7 yıllık sürede 100’ün üzerinde kadın meme kanserinden kurtuldu, 75 kişi de rahim ağzı kanserinden kurtulmuş oldu. Biz bunu başlatmasaydık binlerce kişi kansere yakalanmış olacaktı” ifadelerini kullandı.
AİLE HEKİMLERİNİN İŞ YÜKÜ ARTTI
Aile hekimlerinin iş yükünün arttığına da dikkat çeken Dr. Baki, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Günde 70-80 hastaya baktıklarını ve bu sayının fazla olduğunu kaydeden Dr. Baki, “Aile hekimlerinin iş yükü oldukça fazla. Her gün 70-80 hastaya bakıyoruz, bu bizim için çok fazla. Hafta sonu aile hekimlerine nöbet kondu. Farklı çözümler üretilmeli diye düşünüyorum. Acildeki hekimin yeterli olduğunu söylüyorlar. Aile hekimlerin yükümlülükleri sorumlulukları artırılıyor. Bu hoş değil diye düşünüyorum. Aile hekimleri gerçekten özveri ile çalışıyor. Nöbet konusunda yeniden düşünülmesi yapılanmanın yapılmasını arz ediyoruz” şeklinde konuştu.