Trabzon'da doktorlara seminer

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi ve Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Cerrahi ve Radyoloji uzmanı hekimler, karın damarında oluşan anevrizmaların (karın atar damarında balonlaşma

Trabzon'da doktorlara seminer

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi ve Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Cerrahi ve Radyoloji uzmanı hekimler, karın damarında oluşan anevrizmaların (karın atar damarında balonlaşma) açık cerrahiye alternatif tedavi olarak, damar içi kapalı yöntemle tedavisini tartışmak için yurt içi ve yurt dışı katılımcılarının da katıldığı seminerde buluştu.

Trabzon bir otelde yapılan etkinlikte karın aort anevrizmalarında açık cerrahi yönteminin uzun dönem sonuçlarına vurgu yapılırken, cerrahi riskler ve hastanın 1 hafta süresince hastanede yatırılması gerekliliği üzerinde duruldu.

Özellikle 1998 yılından beri dünyada ve ülkemizde uygulanan endovasküler, damar içi erişim yöntemleri ile kapalı olarak uygulanan tedavilerin başarılı sonuçları ve hastaların 1 gün içinde tedavi uygulanarak aynı gün veya ertesi gün sağlıklı olarak taburcu edilebildikleri vurgulandı.  

Bu tür damar hastalıklarının genelde belirtilerinin son ana kadar ortaya çıkamayabileceği, hastalığın son derece önemli, ölümcül riskleri göz önüne alındığında özellikle koroner kalp rahatsızlığı olan ve geçiren hastaların bilgisayarlı tomografi ve anjiografik yöntemlerle hastalığın önceden belirlenmesi durumunda tedavilerinin minimal riskle gerçekleştirilebileceği belirtildi.
 

Öte yandan hastalığın oluşumunda yüksek tansiyon son derece önemli rol oynarken, bu tür rahatsızlıkların görülme sıklığı sigara içenlerde içmeyenlerin 6 katı olduğu yine karın aort anevrizmalarının önceden belirlenerek planlı olarak yapılan tedavilerinde ölümsel risklerin yüzde 3 civarında kalabilirken, ilerleyen durumlar ve özellikle anevrizmanın yırtılarak acil cerrahi uygulanan hastalarda ölüm riskinin yüzde 35 ve yüzde 50’lere çıkabildiği vurgulandı. Anevrizmanın yırtılması ve acil cerrahiye hızla alınamaması durumunda ise hastanın kalan yaşam süresi 4 saate kadar düşebildiği kaydedildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler