Trabzon'da organ bağışında durum
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Sevtap Ekim, Türkiye’de her yıl 7 bin hastanın uygun organ bulamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli ve Organ Bağışı
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Sevtap Ekim, Türkiye’de her yıl 7 bin hastanın uygun organ bulamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli ve Organ Bağışı Haftası nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Sevtap Ekim, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan böbrek, karaciğer, göz gibi organların geri dönüşümsüz olarak fonksiyonları kaybetmelerinin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu hatırlattı. Dr. Sevtap Ekim, organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını kaydederek “Ülkemizdeki 60 bin böbrek hastası bulunmaktadır. Böbrek yetmezliği olan hastalar diyaliz ile hayatlarını bir süre idame ettirseler bile bu asla böbrek naklinin yerini tutamaz. Böbrek nakli olan bir hastanın beklenen yaşam süresi, böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi alan bir hastanın beklenen yaşam süresinden en az 3 kat fazladır. Ayrıca böbrek dışındaki diğer organ yetmezliklerinde hastaların organ naklinden başka seçenekleri de yoktur ve birçok hasta kendilerine uygun organın buluna bilmesi için beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Sağlık Bakanlığı’nın bekleme listesinde yaklaşık 20 bin böbrek nakli, yaklaşık 2 bin karaciğer nakli beklemektedir. Bunun yanında kalp nakli, kornea nakli bekleyen hasta sayılan da binlerdedir. Biz her yıl sadece bu listede olan hastaların yüzde 11’ni kaybediyoruz ve bu her yıl 7 bin hastanın organ bulunamadığı için hayatını kaybetmesi demektir” dedi.
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ nakli konusunda çok başarılı operasyonlar yapıldığını kaydeden Ekim, “Ancak ülkemiz organ bağışı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindedir. İspanya'da milyon nüfus başına düşen donör (beyin ölümü gelişmiş ve aileleri tarafından organ bağışı yapılmış hasta) sayısı yüzde 38.2, ABD’de bu oran yüzde 29.6 iken bizdeki oran sadece yüzde 3.4'dür. Türkiye’de 2009 yılı içerisinde 956 hastaya beyin ölümü tanısın konmuş ve bunlardan 261 tanesinin ailesi organ bağışında bulunmuştur. 2010 yılında ise şuana kadar (9. ay a kadar) 738 hastaya beyin ölümü tanısı konmuş ve 177 aile organ bağışını kabul etmiştir” şeklinde konuştu.
TRABZON’DA ORGAN BAĞIŞINDAKİ DURUM
Dr. Sevtap Ekim, Trabzon'da son dönemde 24 hastaya beyin ölümü tanısı konduğunu ve bunlardan 7’sinin ailesinin organ bağışında bulunduğunu ifade ederek “3-9 Kasım Organ Nakli ve Organ Bağışı Haftası’dır. Biz Trabzon Organ Nakli Koordinatörleri olarak beyin ölümü gelişen yakınlarının organlarını bağışlayan bütün ailelerimize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar sayesinde birçok insan yaşamın kıyısından hayata döndürecek tek tedavi seçeneği organ nakli olan hastalan hayattı döndürecek tek şey beyin ölümü ile hayatını kaybeden birinin organ bağışıdır. İşte bu yüzden biz herkesi organ bağışı konusunda düşünmeye ve organ bağışı yapmaya davet ediyoruz. Beyin ölümü gelişen bir hastanın tıbbi olarak geri dönüşü yoktur. Bugüne kadar dünyanın hiçbir yerinde beyin ölümü tanısı konduğu halde yaşama dönen bir hasta olmamıştır. Çünkü neticede o hastanın beyni ölmüştür ve organları dışarıdan destekle kısa bir süre daha işlevlerini yürütebilir. Bu güne kadar beyini ölümü ile kaybettikleri yakınlarının organlarını bağışlayan aileler hep 'Organ Bağışı yapmakla teselli bulduklarını acılarının, kayıplarının bu bağışla biraz olsun hafiflediğini 'belirtmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan bilgilendirme toplantısına KTÜ Farabi Hastanesi, Fatih Devlet Hastanesi ve Özel İmperial Hastanesi’nden organ bağışı konusunda görevli doktor ve personel katıldı.