Trabzon'da sağlık taraması
Trabzon Umut ve Savaşım Derneği, her 8 kadından 1'inde görülen meme kanserinin erken teşhisinin sağlanması amacıyla kırsal bölgelerde yaşayan 5 bin kadını ücretsiz taramadan geçirecek. Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirine yaptığı
Trabzon Umut ve Savaşım Derneği, her 8 kadından 1'inde görülen meme kanserinin erken teşhisinin sağlanması amacıyla kırsal bölgelerde yaşayan 5 bin kadını ücretsiz taramadan geçirecek.
Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1.5 yıldır hayata geçirmeyi planladıkları Meme Kanseri Tarama Projesi kapsamında Trabzon kırsalında yaşayan ve çeşitli nedenlerle doktora gidemeyen kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yapacaklarını söyledi.
Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneğinin de maddi katkısıyla tarama yapılacak aracı temin ettiklerini, mamografi cihazını bir firmanın bağışıyla aldıklarını ifade eden Baki, CR adını verdikleri, mamografi sonuçlarının bilgisayara aktarılmasını sağlayan cihazın gelmesiyle tarama çalışmalarına başlanacağını belirtti.
Uygulayacakları projenin Almanya ve Hollanda'da benzerlerini gördüğünü kaydeden Baki, şöyle konuştu:
''Projenin amacı, meme kanserinin erken teşhisini sağlamak. Meme kanseri 8 kadından 1'inde görülüyor. Erken teşhis edildiğinde gerekli tedaviyle birlikte kurtulma oranı yüzde 100'lere varabiliyor. Çok milimetrik, makro düzeyde mamografi cihazıyla bu kanser tespit ediliyor. Hanımlarımız düzenli olarak meme muayenesi yaptırmıyor. Muayeneye de gitmiyorlar. Meme kanseri zaten semptom vermiyor. Ağrı falan vermiyor ki kadın fark edebilsin. Memesinde herhangi bir kitle büyüdüğünde, son aşamada fark ediyor. O zaman da genelde iş işten geçmiş oluyor. O yüzden erken düzeyde kadınlarımızda meme kanserini tespit etmek amacıyla bizzat gezici ekiple gidilecek. İnsanlarımızın gerçekten ihtiyaçları var, bilmiyorlar, bilgi açlıkları var. İnsanlara gittikçe, anlattıkça muayeneye de geliyorlar.''
Baki, projenin ilk aşamasında 5 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, ''Başlangıçta Trabzon'u hedefliyoruz. Diğer illerden de talep var ama önce Trabzon'daki kadınlarımız taranacak'' dedi.
-''50 YAŞIN ÜZERİNDEKİ KADINLAR TARANACAK''-
Meme kanseriyle ilgili taramaların 50 yaşından büyük kadınlara yapılacağını ifade eden Baki, ''Risk faktörü varsa, ailede böyle bir öykü varsa genç yaşta da mamografi çekilebiliyor. Bunları da kırsaldaki çalışmalarımızda değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Projeyi yürütürken İl Sağlık Müdürlüğünden destek alacaklarını, sağlık personeli olarak da gönüllü doktor ve radyologlardan hizmet alacaklarını kaydeden Baki, ''Birçok doktor arkadaşımız gönüllü olarak projede yer almak için haber gönderdi. Hatta İzmir'deki bir arkadaşımız bilgisayar ortamına aktarılacak röntgen sonuçlarının internet aracılığıyla kendisine gönderilmesi halinde bize yardımcı olabileceğini söyledi. Bunlar çok sevindirici'' dedi.
Nimet Baki, daha önce de Rahim Ağzı Kanser Tarama Projesi kapsamında 3 bin kadını taramadan geçirdiklerini sözlerine ekledi