Trabzonlu doktorun dünyaca başarısı!
Trabzonlu Doçent Doktor Altuğ Çetinkaya açıklamalarda bulundu…Göz kapakları ve göz çevresindeki dokuların kozmetik ve yapısal bozukluklarını düzeltmeye odaklanan Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda uzmanlaşan Doç. Dr. Altuğ Çetinkaya’nın
Trabzonlu Doçent Doktor Altuğ Çetinkaya açıklamalarda bulundu…
Göz kapakları ve göz çevresindeki dokuların kozmetik ve yapısal bozukluklarını düzeltmeye odaklanan Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi konusunda uzmanlaşan Doç. Dr. Altuğ Çetinkaya’nın başlıca uzmanlık alanları arasında göz kapağı düşüklükleri, kapak şekil bozuklukları, kozmetik kapak problemleri, aşırı göz yaşarması, göz kapağı ve göz çukurundaki tümörler, tiroid hastalığına bağlı göz problemleri ve protez göz ameliyatları yer almaktadır. Ayrıca cerrahi dışı yöntemlerle göz kapağı gençleştirme konusunda uygulamalar yapmaktadır. Alanında Türkiye’nin sayılı doktorlarının arasına giren evli ve bir çocuk babası Dr. Çetinkaya, yüksek tahsili ve uzmanlık alanıyla ilgili bilgiler verdi.
Sayın Çetinkaya sizi bu günlere getiren tahsil hayatınızdan bahseder misiniz?
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Ankara Fen Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında tıp doktoru unvanıyla mezun oldum. Başkent Üniversitesi’nde Göz Hastalıkları ihtisasımı tamamlamanın ardından ABD’de University of Cincinnati ve Cincinnati Eye Institute kliniklerinde 4 yıla yakın bir süre Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında çalıştım. 2009 yılında Türkiye’ye dönerek Başkent Üniversitesi Oftalmoloji Anabilim Dalı’nda Oküloplastik Cerrahi birimini kurdum ve aynı üniversiteden 2011 yılında Doçentlik ünvanını aldım. 2012 yılının Haziran ayı itibariyle çalışmalarımı Dünyagöz Ankara Hastanesi’nde sürdürmekteyim.
Amerika’daki çalışmalarınızı bırakıp Türkiye’ye dönmenizin nedeni nedir?
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Türkiye’ye dönmemde babam Diş Hekimi Çetin Çetinkaya’nın torununa olan özlemi ve benim ülkeme olan özlemim kuvvetli bir etkendi. Bunu yanı sıra çalışmalarıma Türkiye’de devam ederek ülkeme yaptığım ve yapacağım çalışmalarımla katkıda bulunmak istedim. Böylece eşimle birlikte karar verip Türkiye’ye döndük.
İlk ve tek üyeyim
American Society of Oculoplastic Surgeons Derneği’ne kabul edilen ilk ve tek Türk üyesiniz. Bu bağlamda Avrupa ve Amerika’daki çalışmalarınız nelerdir?
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Türkiye’deki uzmanlığımın yanında, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde göz uzmanlığı denkliğine sahibim, ayrıca ABD’de serbest hekimlik lisansım bulunmaktadır. Türk Oftalmoloji Derneği, American Academy of Ophthalmology, European Society of Oculoplastic Surgeons gibi pek çok mesleki kuruluşa da üyeyim. Öte yandan sizin de bildiğiniz gibi American Society of Oculoplastic Surgeons Derneği’ne kabul edilmiş olan ilk ve tek Türk üyeyim. Yurt dışı ağırlıklı olmak üzere pek çok konferansa davetli konuşmacı ve kurs eğitmeni olarak katılmaktayım. Yurtiçi ve yurtdışı makale, kongre sunumu, kitap bölümü ve çevirilerini içeren yüzün üzerinde bilimsel yayının yanı sıra pek çok ulusal ve uluslararası bilimsel dergi için hakemlik yapıyorum.
Türkiye’deki 3 kişiden biriyim
Amerika’daki dünyanın en büyük göz konferansına konuşmacı olarak katılacaksınız. Bu duruma yurtdışında yaptığınız bu icraatların bir rolü var mı? – Devamı Sayfa 2’de -
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Yurtiçinde ve yurtdışında yaptığım akademik çalışmalar böylesi büyük konferansın kapılarını bana açtı. Birçok ülkede konferanslara ve kongrelere katıldım. Böylesine büyük ir konferansa konuşmacı olarak katılmam da alanımda başarılı çalışmalar yaptığımın bir göstergesidir.
Oküloplastik cerrahın konuları nelerdir? Oküloplastik cerrah olarak neler yapıyorsunuz?
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Oküloplastik cerrahi alanında Türkiye’deki 3 kişiden biriyim. Oküloplastik cerrahi, göz kapağı, gözyaşı kanalı, orbita (gözün içerisinde yer aldığı soket) gibi gözün çevre dokularını ilgilendiren bozuklukların düzeltilmesini ile ilgilenir. Oküloplastik cerrah, dört senelik yoğun bir ihtisas programı sonrası bu alanda uzmanlık aldıktan sonra, 1 ya da 2 senelik üst ihtisas eğitimi ile bu alanda yetkinlik kazanır. Oküloplastik girişimler içerisinde en sık uygulanan cerrahiler arasında kaş-kapak yapı ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi, gözyaşı boşaltım sistemi problemlerinin giderilmesi, kapak ve çevresindeki iyi ve kötü huylu tümör ve kistlerin uzaklaştırılması ve onarımı, protez göz uygulamaları, göz etrafındaki travmalara bağlı yumuşak doku zedelenmeleri ya da kemik kırıklarının onarımı, orbita tümörlerinin çıkartılması yer almaktadır. Ayrıca kozmetik amaçlı ya da istemsiz kasılmaları gidermeye yönelik Botox enjeksiyonlari ve kozmetik dolgu maddesi uygulamaları oküloplastik cerrahinin konuları arasındadır.
Kliniğinizde uyguladığınız diğer cerrahiler hakkında bilgi verir misiniz?
ALTUĞ ÇETİNKAYA: Üst kapak düşüklüğünün (ptozis) düzeltimi, doğuştan düşük kapakların tedavisi, alt ve üst kapaklardaki fazlalık cilt-yağ dokunun uzaklaştırılması (Blefaroplasti) , içe dönük (entropiyon) veya dışa dönük (ektropiyon) kapakların düzeltilmesi, kirpik problemlerinin düzeltilmesi, kaş düşüküğünün düzeltilmesi, yüz felcine bağlı şekil bozukluklarının düzeltilmesi, kapak kitlelerinin/cilt kanserinin çıkartılması ve kozmetik/fonksiyonel onarımı, göz etrafındaki tüm şekil bozukluklarının (travmatik ya da doğumsal) düzeltilmesi gibi konularla ilgilenen Kaş-Kapak Cerrahileri. Göz yaşı kanal tıkanıklığının düzeltilmesi, doğuştan gelen kanal tıkanıklıkların düzeltilmesi, Punktum ya da kanalikül tıkanıklıklarının düzeltilmesi, göz yaşı bezindeki sarkmanın düzeltilmesi (dakriyoadenopeksi), aşırı gözyaşı salgısı durumunda gözyaşı bezine BTX uygulaması gibi göz yaşı problemlerinin giderilmesi. Orbita (Gözün içinde yer aldığı yuva) cerrahileri, göz etrafındaki cilt kesilerinin onarılmasi, doku kaybının tamiri, kapağın tam kat kesilerinin onarımı, gözyaşı boşaltım sistemi yaralanmalarının tamiri, gözküresi etrafındaki kemik kırıklarının tamiri gibi Travma cerrahisi. Hareketli göz protezi uygulamaları, BOTOX uygulamaları, kozmetik dolgu maddesi uygulamaları, Radyofrekans tedavisi gibi cerrahi uygulamalar yapılıyor.
Kaynak : Taka Gazetesi