Tüp bebek tedavisi gören çiftler oruç tutabilir mi?
Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Ramazan'da tüp bebek tedavisinin yapılabileceğini, oruç tutmanın bu tedaviye engel olmadığını söylüyor
Yayınlanma:
Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Ramazan'da tüp bebek tedavisinin yapılabileceğini, oruç tutmanın bu tedaviye engel olmadığını söylüyor.
Ramazan ayında tüp bebek tedavisi yaptırmayı düşünen çiftlerin, oruç tutmanın tedaviyi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerine karşı, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir bu dönemde erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta kalitesinin azalmasının söz konusu olmadığını özellikle belirtiyor.
TEDAVİ ORUCA ENGEL DEĞİL
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Ramazan ayının gelmesiyle beraber biz hekimlere en sık sorulan soruların başında, 'Oruç, tüp bebek tedavisini engeller mi?' sorusu geliyor. Biz hastalarımıza bu tedavinin acil bir tedavi olmadığını ve eğer isterlerse tedaviye bir ay sonra başlanabileceğini de söylüyoruz. Tüp bebek tedavisi yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavidir. Embriyo transferi sürecinde hasta, iğne, ilaç kullandığı ve ultrasona girdiği için oruç tutamayacağını düşünüyor. Ancak oruç, tüp bebek tedavisine engel olmaz" dedi.
İĞNELER İFTARDAN SONRA YAPILABİLİR
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Eğer hasta oruç tutarken bir yandan da tedavisini devam ettiriyorsa biz; iğnelerini, ilaçlarını ve takiplerini iftardan sonra yaptırmasını öneririz. Fakat hastaya yumurtalarının toplanacağı gün, anestezi alacağı için oruç tutamayacağı doktoru tarafından önceden mutlaka söylenmelidir" diyerek uyardı.
VÜCUDUN VİTAMİN İHTİYACI KARŞILANMALI
Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Ramazan ayında beslenme şeklinin değişmesi, öğün sayısının ikiye düşmesi, ara öğün yapılaması ve gün içinde tüketilen sıvı miktarının önemli ölçüde azalmasına bağlı olarak enerji kaybı yaşanabilir. Kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Ramazanda iki öğün yemek yenildiğinden, mutlaka dengeli beslenilmeli, vücudun kalori, protein ve vitamin ihtiyacı yeterince karşılanmalıdır. Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez. Bu nedenle, Ramazan'da tüp bebek tedavisi yapılabilir, oruç tutmak tüp bebek tedavisine engel değildir" dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.