Türk doktordan mucize buluş!
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, dünyada ilk kez yaptığı boyun düzeltme ameliyatıyla büyük bir başarıya imza attıKöse, boynun ileri derecede arkaya bükülmesi sebebiyle normal bir insan g
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, dünyada ilk kez yaptığı boyun düzeltme ameliyatıyla büyük bir başarıya imza attı
Köse, boynun ileri derecede arkaya bükülmesi sebebiyle normal bir insan gibi karşıya bakabilmeleri için 70-80 derece öne eğilmesi gereken üç kas hastasının boynunu düzeltmeyi başardı.
Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, kas hastalıklarının bel ve sırt bölgesinde omurilikte eğrilikler oluşturabileceğini, ancak boyunda eğriliğin nadir görüldüğünü belirtti. Bu hastaların, ayakta durduklarında boynun 'c' şeklinde geriye eğilmesiyle sürekli yukarı bakmak zorunda kaldıklarını, dolayısıyla önlerini göremediklerini ifade eden Köse, "Bu hastalar, karşıyı görebilmek için 70-80 derece eğilerek yürümeleri gerekiyor. Bu da yaşam kalitesini azaltıyor, sırt ve belde de bozulmalara neden oluyor. Ayrıca, böyle yürümek zamanla işkence haline geliyor, dayanılmaz ağrılar veriyor." dedi.
Boynunda ileri derecede geriye doğru büküklük şikayetiyle hastaların kendine ulaştığını kaydeden Köse, ikisi kardeş üç hastayı kendi geliştirdiği yöntemle tedavi etti. Onur ve Uğur Doğan kardeşler taburcu olurken, 16 yaşındaki Vedat Çevik'in tedavisi tamamlandı.
Doç. Dr. Köse, ameliyat hakkında şu bilgileri verdi: "Hastalık sebebiyle kaslar iyice sertleşmiş, boyun geriye doğru 'c' şeklinde kıvrılmış ve öylece donmuş kalmış. Bu hastaları, yaklaşık 5 saat süren aynı anda üç aşamalı bir ameliyata aldık. Önce boynun ön tarafından girip C 7 boyun omurunu ve T 1 sırt omurunda kesiler yaptık. Sonra boynun arkasından yine kemik ve kas kesileriyle düzeltme ve gevşetme işlemi gerçekleştirdik. Yani kemik ve katılaşmış kaslarda kesitler oluşturarak boynu gevşettik, vidalarla sabitledik. Yeniden hastayı öne çevirip önden bir daha girip yeniden sabitledik. Boynun önden ve arkasından bir seansta üç ameliyat yapmış olduk. Artık karşıyı görmek için 70-80 derece eğilmeleri gerekmiyor. Normal bir insan gibi karşıya bakabiliyorlar."
"LİTERATÜRDE BÖYLE BİR AMELİYAT YOK"
Köse, yaptıkları araştırmada, böyle bir tedavi şeklinin tıp litaratüründe tanımlanmadığını, bu yöntemin dünyada ilk kez kendisi tarafından geliştirildiğini vurguladı. Ameliyatın, uluslararası tıp dergilerinde yayınlanması için hazırlık yaptıklarının kaydeden Köse, "Bu tedavi biçimi bu tür hastalara umut oldu. Karşıya bakabilmek için dik duramıyorlardı. 70-80 derece eğilip ancak karşı tarafa bakabiliyorlardı. Kas hastaları en azından artık daha konforlu biri hayat yaşayabilecekler." diye konuştu.
"SÜREKLİ TAVANA BAKMAKTAN KURTULDUM, SANKİ YENİDEN DOĞDUM"
Kas hastası Vedat Çevik ise ameliyattan sonra sanki dünyaya yeniden geldiğini söyledi. Ameliyattan önce çok büyük sıkıntı ve ağrılar çektiğini belirten Çevik, yaşadıklarını şöyle anlattı: "6 yıldır başım sürekli gerideydi. Normal ayakta durduğumda sadece tavanı görüyordum, önümü göremiyordum. Önümü görebilmem için epeyce öne doğru eğilmem gerekiyordu. Bu da beni çok yoruyordu. Geceleri rahat uyuyamıyordum. Dayanılmaz ağrılarım oluyordu. Artık dik durabiliyorum ve önümü görebiliyorum."
Anne Nazire Çevik ise ameliyattan önceki oğlunun durumuna çok üzüldüğünü belirterek, "Çok kötü günler geçirdik. Oğlumu, boynu düzelmiş görmek beni çok mutlu etti. Doktorumuzdan Allah razı olsun." diye konuştu.