Türkiye'de ergenlik sorunu

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, endokrinoloji polikliniklerinin erken ergenlik dönemine giren kız çocuklarıyla dolup taştığını söyledi. Aşırı şişmanlık ve hareketsizliğe bağlı gelişen erk

Türkiye'de ergenlik sorunu

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, endokrinoloji polikliniklerinin erken ergenlik dönemine giren kız çocuklarıyla dolup taştığını söyledi. Aşırı şişmanlık ve hareketsizliğe bağlı gelişen erken ergenliğin korkunç sonuçları olduğunu kaydeden Kurtoğlu, “Yedi yaşında göğüsleri olgunlaşmış, âdet gören kızlarımız var” dedi.

 

Antalya'daki 5. Metabolik Sendrom Sempozyumu'nda konuşan Kurtoğlu, erkek çocuklarda erken ergenlik riski bulunmadığını kaydetti. Türkiye'de fırtına öncesi sessizlik yaşandığını belirten Kurtoğlu şöyle konuştu:“Endokrinoloji poliklinikleri 6-8 yaş arası kız çocuklarıyla dolu. Nedeni erken ergenlik. ABD ve Avrupa'daki hastalık Türkiye'ye yansıdı. Eskiden bir yılda birkaç tane gelen erken ergenlik vakası, şimdi haftada 5-6'ya çıktı. Şişmanlık ve hareketsizliğin çocuklarımızı getirdiği çok önemli bir nokta.”

 

İşte çözüm yolları

 

Çocukları bu hastalıktan korumak için özellikle gebelik döneminde annenin sigara içmemesi gerektiğini belirten Kurtoğlu, bu annelerin çocuklarının 30'lu yaşlarda şişmanlık hastalığına yakalandığını kaydetti.Kurtoğlu, “Gebelik kontrolü iyi yapılmalı. Anne 14 kilodan daha fazla almamalı. Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli. Mama ve benzeri gıdalara erken başlanırsa çocuklarda ilerleyen yaşlarda şişmanlık ortaya çıkıyor” uyarılarında bulundu.

 

Çocukların 6 yaş döneminde yağ dokusunun geri dönmesi denilen bir olay yaşandığına dikkat çeken Kurtoğlu, özellikle bu yaşlarda çocukların fazla kilo almamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. İlkokul çağındaki çocukların hareketsiz olduğunu ifade eden Kurtoğlu, günde en az 1 saat egzersiz önerdi.

 

'Uyku çok önemli'

 

Amerikan Pediatri Akademisi'nin çocukların 2 yaşına kadar televizyon izlememesi, günde 2 saatten fazla bilgisayar ve benzeri oyunlarla meşgul olmaması yönünde uyarısı olduğunu belirten Kurtoğlu, uykunun önemine değindi. Kurtoğlu, “Eğer bir çocuk günlük 8 saatten daha az uyuyorsa, günde 10 saat uyku uyuyan bir çocuğa göre obeziteye yakalanma riski 1.82 kat daha artıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler