Türkiye'nin uyuşturucu raporu!
Türkiye, uyuşturucu ile mücadelede 29 Avrupa ülkesini geride bıraktı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 10 Kasım'da yayımladığı 2010 raporuna göre Türkiye'nin ele geçirdiği uyuşturucu miktarı, Avrupa'dakinin iki katı.
Türkiye, uyuşturucu ile mücadelede 29 Avrupa ülkesini geride bıraktı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 10 Kasım'da yayımladığı 2010 raporuna göre Türkiye'nin ele geçirdiği uyuşturucu miktarı, Avrupa'dakinin iki katı.
2005-2008 arasında Türkiye'de 45 ton uyuşturucu yakalanırken, aynı dönemde 27 AB ülkesi ile Norveç ve Hırvatistan'da ele geçirilen miktar 25 ton olarak kayıtlara girdi. Söz konusu raporda, uyuşturucuyla ilgili yakalanan miktarlar dışında çarpıcı bilgilere de yer verildi. Avrupa'da geçen yıl 24 yeni uyuşturucu madde tespit edildiği, bu yıl rakamın 28'e çıktığı vurgulandı.
Yeni uyuşturucuların internette 170 on-line mağazada rahatlıkla satılabilmesinin büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Bu maddelerin sanal ortamda 'yasal uyarıcı' veya 'insan tüketimi için uygun değil' başlıklarıyla pazarlanmasının ise denetimde zorluklara yol açtığı kaydedildi. Uyuşturucu kullanımının sadece 'gençlik olgusu' olmaktan çıktığına da işaret edilen rapora göre, Avrupa'da 2008'de 440 bin civarında kişi uyuşturucu sorunları sebebiyle tedavi altına alındı. Bunların 82 bini 40 yaş ve üzerinde.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin raporuna göre 2008 yılında Türkiye'de 15,5 ton eroin yakalanırken, tüm Avrupa'da bu rakam 8,1 ton oldu. 2007 yılında Türkiye'de 13 ton, tüm Avrupa'da 9 ton uyuşturucu ele geçirildi. 2003-2008 yıllarında Türkiye'de yakalanan eroin miktarının 3 kat arttığı da belirtildi.
Raporda uyuşturucuyla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Avrupa'da 2009 yılında 24 yeni uyuşturucu madde tespit edildiği ifade edilirken, 2010'da bunun 28'e çıktığı vurgulanıyor. Baharat olarak pazarlanan bu uyuşturucular arasında sentetik katinonlar, kanabinoidler ve kokain ile amfetaminlere benzeyen yeni sentetik uyuşturucular yer alıyor.
Sentetik uyuşturucuların internette 170 on-line mağazada rahatlıkla pazarlandığına işaret ediliyor. Bu maddelerin, sanal ortamda 'yasal uyarıcı' olarak veya 'insan tüketimi için uygun değil' başlığıyla pazarlanmasının ise madde takibine müdahalede ve denetiminde zorluklar çıkardığı belirtiliyor.
Raporda ilgili çeken ayrıntılardan biri de yaşlılarla ilgili. "Artık daha yaşlı kimseler de yardım istiyorlar." denilen raporda uyuşturucu kullanımının sadece bir 'gençlik olgusu' olmaktan çıktığına dikkat çekiliyor.
Avrupa'da 2008 yılında 440 bin civarında kişi uyuşturucu sorunları sebebiyle tedavi altına alınırken, buların 82 bini 40 yaş ve üzerinde. Çoğunluğu da eroin sorunları sebebiyle yardım istemiş. Avrupa'da tedaviye başlanan kişilerin beşte biri 40 yaş ve üzeri kişilerden oluşuyor. Bazı ülkelerde bu oran yüzde 30'a yakın. Raporda özellikle yaşlı kişilere yönelik bağımlılık tedavilerinde yeni yöntemlerin kullanılması isteniyor.