Ünlüler sigarayı nasıl bıraktı

İş dünyasının eski tiryakilerinden tanıdık bir çok sima bu ölümcül arkadaşa veda etti.İşte bu azimli ünlülerin sigarayı bırakma taktikleri.Avrupa ve Amerika'dan sonra Türkiye'de de uygulanmaya başlanacak "kapalı yerlerde sigara içme yasağı", caydırıcı öze

Ünlüler sigarayı nasıl bıraktı

İş dünyasının eski tiryakilerinden tanıdık bir çok sima bu ölümcül arkadaşa veda etti.İşte bu azimli ünlülerin sigarayı bırakma taktikleri.

Avrupa ve Amerika'dan sonra Türkiye'de de uygulanmaya başlanacak "kapalı yerlerde sigara içme yasağı", caydırıcı özelliği ile sigara tiryakilerini de bu bağımlılıktan kurtulma yoluna itiyor.

Sigara içilen alanların sınırlandırılmasının tartışıldığı bugünlerde biz de iş dünyasının eski tiryakilerine sigarayı nasıl bıraktıklarını sorduk.

Pek çok ilginç hikâye ile karşılaştık. Kimi doktorunun zoru ile, kimi annesinin isteği üzerine bırakmış. Uygulanan yöntemler de birbirinden ilginç. Dünyanın en güçlü kadın yöneticileri arasında gösterilen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kendini uçakta uzak mesafe yolculuğu yaparken hayal etmiş. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise çözümü e-sigarada bulmuş.

Bir zamanlar tam bir sigara tiryakisi olduğunu belirten Çalık Holding Sudan Bölge Yetkilisi Abdülkadir Taçyıldız'ın anlattığı sigara bırakma öyküsü ise dikkak çekici.

Taçyıldız, "1993'te sigarayı bıraktım. Çünkü yabancılarla bir toplantı yaparken bana sigara koktuğumu söylediler. O anda hiç düşünmeden bırakmaya karar verdim ve bıraktım. Bir daha da ağzıma koymadım. İnsanın iradesi güçlüyse, sigaradan uzak durmak da bir o kadar kolay oluyor" diyor.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Kendini yolculukta gibi hayal etti

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 31 yıl boyunca sigara içtikten sonra Şubat 2004'te sigarayı bıraktı. Tesbih çekerek ve plastik sigara kullanarak bu alışkanlığından kurtulmaya çalışan Sabancı, kendi bulduğu yöntem ile tiryakiliğine son noktayı koydu. O dönemde Arjantin ve Brezilya'ya 12 saatlik uzun yolculuklar yapan Sabancı, hiç sigara içmediği bu yolculukları hayal etmeye başlamış. Sabancı, sürekli Arjantin'den Japonya'ya uçtuğunu düşünmüş ve böylece sigarayı aklından çıkarmayı başarmış.

Meltem Kurtsan- Kurtsan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı: Sigarayı bırakmak için kahve bile içmedim

Sigarayı bırakalı çok uzun zaman oldu. Yaklaşık 10 senedir içmiyorum. Hiçbir zaman tiryaki içici olmadım, kahve ve çayla içerdim. Bir tür sosyal içiciydim. 35 yaşına geldiğimde artık sigarayı bırakmam lâzım dedim. Ben de alerji de yapıyordu. 15 yıl içtikten sonra kafamda sigarayı bitirdim ve bırakmayı başardım. Kahve ile birlikte içtiğim için kahve bile içmedim uzun süre, hep bitki çayı içtim. Kilo da almadım. Artık kendimi çok özgür hissediyorum.

Mustafa Aydın-BİL Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Annem 'öleceksin' dedi, ben de bıraktım

Sigara'yı 10 yıl içtikten sonra 1982 yılında bıraktım. Bu hastalıktan kurtulmanın en büyük yöntemi iradeye hakim olmaktır. Sigarayı bırakmadan önceki yıl görev icabıyla 7-8 ay annemden ayrı kalmıştım. Çok sigara içiyordum ve kilo vermişim. Annem beni aylar sonra gördüğünde "Öleceksin, lütfen bu sigarayı bırak" dedi. Önce geçiştirdim, sonra sigara beni nasıl bir hale soktu ki bir anne çocuğuna "öleceksin" diyebiliyor diye düşündüm. Sigara paketini masanın üzerine koydum ve bıraktım.

Hamdi Akın-Akfen Yönetim Kurulu Başkanı: Kahve içerken hâlâ o keyfi arıyorum

Sigarayı 5 sene önce bıraktım. Liseyi bitirdiğimden beri içiyordum. Aslında hiç çok sigara içen bir insan olmadım. Günde bir paket sigara bile bitirdiğim olmamıştır. Günde üç dört tane yemeklerden sonra kahveyle beraber içerdim. Daha çok keyif içicisiydim diyebilirim. Ama 5 yıl önce doktor onu da içme dedi ve kolayca bıraktım. Ama hâlâ kahve içerken arıyorum, çok bağımlı olmasam da bu keyfi özlüyorum. Bazen de maç seyrederken içmeyi özlüyorum.

Ekrem Demirtaş-İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı: 1999 yılının son saniyesinde bıraktım

Yaklaşık 35 yıl boyunca sigara tiryakisiydim. Günde iki üç pakete çıktığım zamanlar olurdu. Öylesine bağlıydım ki askerlikte bile karikatürlerimi elimde sigarayla çiziyorlardı. Yurtdışına gittiğimde havaalanlarında gaz odalarında sigara içmek beni rahatsız etmeye başlamıştı. İkinci sınıf vatandaş muamelesi görüyorduk.

Bırakmak için nikotin bantlarının yanı sıra birçok yöntem denedim ama hiçbiri fayda etmedi. En sonunda 1999 yılının son saniyesinde elimdeki sigarayı söndürdüm ve sigara defterini kapattım. O günden beri sigara en nefret ettiğim şeylerden biri.

Oğuz Satıcı-Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı: e-sigarayla bıraktım ve yeniden doğdum

Tam 25 yıl boyunca sigara kullandım. Günde iki pakete kadar çıkıyordum. E-sigara yöntemini bir iki ay denedim ve 1.5 yıl önce bıraktım. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Sağlıksız bir şeyi içmek dünyada bu kadar ayıp gibi görünürken kendime yakıştıramadığım için bıraktım. Bu işin önce kafada bırakılması gerekiyor. Sigarayı bırakmamla beraber Süleyman Orakçıoğlu da Mehmet Büyükekşi de bırakmış oldu, çünkü ikisi de benim sigara dumanımdan içmiş kadar oluyordu.

Süleyman Orakçıoğlu-Orka Group Patronu: Oğuz Başkan'ın sigarayı bırakması bana yaradı

Sigarayı 10 yıl önce bıraktım. Ama zaten hiçbir zaman sıkı bir sigara tiryakisi olmamıştım. Ancak TİM Başkanı Oğuz Satıcı nedeniyle pasif içici oldum. Çünkü TİM Başkan Vekili olduğum için toplantılarda sürekli Satıcı'nın sağında oturuyorum. Oğuz Başkan sağolsun, yanında otururken sigara içmiş kadar oluyordum. Başkanın elektronik sigaraya başladığı dönemi ise gerçek sigara bırakma tarihim olarak sayabiliriz. O, elektronik sigaraya geçince benim ciğerlerim de bayram etti.

Vedat Özdan-Pricewaterscoopershouse Türkiye KDV Koordinatör Yardımcısı: Açık kalp ameliyatı hayal ettim

Sigarayı 17 yıl içtim ve 1996 yılında bıraktım. Sürekli bırakmaya çalışıyordum ama olmuyordu. Bir kereden bir şey olmaz deyip yeniden başlıyordum. Aklıma hep açık kalp ameliyatı geliyordu. Göğüs kafesinin ortasındaki büyük kemiği kestikleri zaman bütün iç organlar görülüyor. Bu sırada içine egzos dumanının tutulduğunu hayal ediyordum. 2004 yılından bu yana ise puro içiyorum ama tiryakisi değilim. Puro hakkında kitap bile yazdım.

Sigara yasağı neler getiriyor

Sigaranın toplu olarak bulunulan kamu ve özel işyerlerinin tamamı ile ulaşım araçlarında içilmesinin yasaklanmasını öngören yasa teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Ancak yasaya bar, pavyon, lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahaneler için 1.5 yıllık, diğer yerler içinse 4 aylık bir geçiş süresi getirildi. Yasaklanan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, izmarit, paket, ağızlık ve benzeri atıkları çevreye atanlara 20 YTL ceza verilecek. Verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere 500 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanacak. Yasaya aykırı ilan, reklam, pazarlama yapan ve satan tütün üretici firmalarına 50 bin YTL ile 250 bin YTL arasında ceza verilecek.




HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler