Uzmanlar öneride bulundu
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Kıter, 20'li yaşlardan sonra kadınlarda kaçınılmaz olan diz ağrılarından korunmak için genç yaşlarda kilo kontrolü ve düzenli spor yapılması ger
Yayınlanma:
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Kıter, 20'li yaşlardan sonra kadınlarda kaçınılmaz olan diz ağrılarından korunmak için genç yaşlarda kilo kontrolü ve düzenli spor yapılması gerektiğini söyledi.
Kıter, yaptığı açıklamada, diz ağrılarının her yaş grubunda görülebileceğini, özellikle Türk kadınlarındaki ağrıların ortaya çıkmasında yaşlılarda kireçlenme, gençlerde ise menüsküs yırtığı, kıkırdak zedelenmesi, kıkırdak yumuşaması gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtti.
Erkeklerin daha sağlam kas yapılarına sahip olduklarından dolayı kıkırdak yumuşamasına bağlı diz ağrılarına pek rastlanmadığını ifade eden Kıter, ''Kadınlarda diz ağrıları çok sık ve 20'li yaşlardan sonra görülür. Ağrıların genelde en büyük sebebi kıkırdak yumuşamasıdır'' dedi.
Kadınlarda kıkırdak yumuşamasının çok erken yaşta görüldüğünü vurgulayan Kıter, şöyle konuştu:
''Özellikle oturma eylemi sonrasında ağrı görülür. 1-2 saat oturduktan sonra ağrı başlar ve yürümeyle bu ağrının azaldığı gözlenebilir. Örneğin sinema seyrederken uzun süre oturmak gerektiğinden bu kişilerde ağrı tetiklenebilir. Ya da yere çömelmeyle bu ağrı yine tetiklenebilir. Bu tarz ağrı ilk olarak akla kıkırdak yumuşamasına bağlı ağrıyı getirmelidir. Bu aslında diz kireçlenmesinin en erken evrelerinden birisidir.
Ama çok hızlı bir süreçte kireçlenmeye götürmez. Temel manada yumuşayan kıkırdaklar çevre kaslarının güçlendirilmesiyle tedavi edilir. Bu tamamen yükü kıkırdağın üzerinden alma ile ilgilidir. Güçlü bir kas kitlesi bu yükü kıkırdaktan devralabilir.''
Diz ağrılarına karşı öneriler
Diz ağrılarına karşı önerilerde de bulunan Kıter, şunları kaydetti:
''Diz ağrısının önüne geçmek için en önemli etken kilodur. Yük arttığı zaman öncelikle dizde ve belde, yükü en çok taşıyan bölgelerde şikayetlerle karşılaşıyoruz. O yüzden yapılabilecek en iyi şey kilo kontrolü. Burada önemli olan güçlü kas. Güçlü kas için spor gerekir. Diz ağrılarını geciktirmek için yürüme iyi bir spordur. Ağır sporlar yapmaya gerek yok.
Bu ikisinin yapılması ileride oluşabilecek diz ağrılarına karşı alınabilecek en iyi önlem olur. Kaslarla dizin yükünü paylaşıyoruz, kilo almayarak dize az yük getiriyoruz. Dizi koruma altına alıyoruz. Yürüme de bilinçsiz yapılmamalı. 20'li yaşlardan sonra kadınlarda kaçınılmaz olan diz ağrılarından korunmak için genç yaşlarda kilo kontrolü ve düzenli spor yapılması gerekiyor.''
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.