Uzmanlar uyarıyor! Epilepsi nöbetlerine karşı 8 etkili yöntem

Ülkemizde nüfusun yüzde 1’inde epilepsi görülüyor. Uzmanlar yaz aylarında epilepsi hastaları için uyarılarda bulunuyor. İşte epilepsi nöbetlerine karşı 8 etkili yöntem haberimizde...
Uzmanlar uyarıyor! Epilepsi nöbetlerine karşı 8 etkili yöntem

Yazın sıcak havalarla birlikte vücutta oluşan tuz ve su kaybı, uyku bozuklukları ve terleme gibi sorunlar, epilepsi hastalarını daha çok etkiliyor. Yazın tetiklenen nöbetler, kontrolsüz hareketler ve bilinç kaybı şeklinde yaşandığı için hasta ve hasta yakınlarında endişe yaratıyor. Epilepsi tanısı konulan hastaların yarısından fazlasında bu nöbetler tek bir ilaçla kontrol altına alınabiliyor.

Uzmanlar "Çok sıcak havalar fazla terlemeye, terleme de tuz ve sıvı kaybına neden olduğu için vücutta oluşan elektrolit bozukluğu nöbetleri tetikliyor. Bu nöbetleri azaltmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bol su içmektir. Ayrıca yeterli uyku, güneş ile aşırı sıcaktan kaçınma, alkolden uzak durma ve düzenli ilaç kullanımı gibi önlemler de epilepsi nöbetlerini azaltmada etkilidir" ifadelerini kullanarak uyarılarda bulundu.

Epilepsi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi, beyinden kaynaklanan ve tekrar eden nöbetlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Sinir hücrelerinin normal işleyişini bozan ani ve aşırı bir elektrik deşarjı, kişinin davranışlarını ve bilincini etkileyen nörolojik değişiklikler meydana getirir. Nöbetler, boş bakma, kasılma, kontrolsüz hareketler, bilinçte değişiklik ve anormal duyular gibi farklı şekillerde görülür. Tek bir nöbet geçirmek, epilepsi hastalığı anlamına gelmez; epilepsi hastalığı birden fazla nöbet sonucu ortaya çıkar.

Uzmanlar uyarıyor! Epilepsi nöbetlerine karşı 8 etkili yöntem

Nöbet Nedenleri ve Tetikleyiciler

Epilepsi nöbetleri; dalgınlaşma, etrafında olup bitenleri fark edememe, bellekte boşluklar, ritmik baş sallama, hızlı göz kırpma, tekrarlayan vücut sıçramaları, uykudan uyanıp şuursuz hareketler yapma, nedensiz düşme, ani karın ağrısı sonrası uykulu veya aklı karışmış görünme, yanık lastik kokusu gibi değişik kokular duyma, ağızda değişik tatlar oluşması, ani korku, panik ve öfkelenme gibi belirtilerle kendini gösterir. Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 70'inde nöbetlerin nedeni bilinmemektedir. Bilinen nedenler arasında kalıtsal faktörler, doğum sorunları, beyin gelişimsel bozuklukları, beyin travmaları, enfeksiyonlar, elektrolit bozuklukları, zehirlenmeler, beyin tümörleri ve beyin damar bozuklukları yer alır.

Yaz Aylarında Epilepsi Nöbetlerine Karşı 8 Etkili Önlem

Bol Su İçin: Vücuttaki sıvı kaybını azaltmak için mümkün olduğu kadar bol su tüketin. Alkol tüketimini mutlaka kısıtlayın.
Tuz Miktarını Artırın: Tuz kaybına neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, günlük tuz miktarını artırmanız gerekebilir. Bu konuda hekiminizin önerisine uymayı ihmal etmeyin.
Uyku Düzenine Dikkat Edin: Sıcakların etkisiyle uyku bozuklukları oluşabilir. Eğer gece uyku sorunu yaşamışsanız, eksik olan uykuyu gündüz tamamlamaya çalışın.
Aşırı Işıklardan Uzak Durun: Aşırı ve yanıp sönen ışıklardan kaçının.
Sağlıklı Beslenin: Mevsim hastalıklarından korunmak için saklama ve pişirme yöntemi bilinmeyen yiyeceklerden uzak durun, salgın olabilecek ortamlardan kaçının.
Hafif Giysiler Tercih Edin: Fazla sıcakların oluşturduğu terlemeyi önlemek için kalın giysiler giymeyin.
Güneş Koruyucular Kullanın: Çok sıcak havalarda güneş gözlüğü, güneş kremi ve şapka gibi koruyucular kullanarak güneşe çıkın.
İlaçlarınızı Düzenli Alın: İlaçlarınızı mutlaka düzenli olarak almaya devam edin.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir