Uzmanlardan büyüme çağında çocuğu olan ailelere uyarı
Çocuğun büyümesindeki duraksama hastalık habercisi olabilir”
Sağlık Bakanlığı çocuklarda büyüme ve gelişmenin izlenmesi için ülke genelinde çeşitli programlar sürdürürken, Aydın'da özel bir hastanede 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hekimler Özgür Gel, Fulya Erdem ve İlker Serter ‘15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü’ dolayısıyla kamuoyuna önemli bilgiler verdiler. Sağlıklı da olsa her çocuğun büyüme sürecinin yakından izlenmesi gerektiğini belirten Liva Hastanesi’nde görev yapan çocuk doktorları, çocuğun büyümesinin mutlaka izlenmesi gerektiğini büyümedeki duraksamanın da hastalık habercisi olabileceğini belirtti.
Çocukluk döneminin en büyük özelliğinin sürekli bir büyüme süreci göstermesi olduğunu bu nedenle doğum öncesi dönemden başlayarak doğumdan sonra 18 yaşlarına kadar büyüme temposunun izlenmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Fulya Erdem, “Anne ve babadan geçen genlerle belirlenen kalıtım çocuğun boyunu belirleyen önemli bir etkendir ve sağlıklı bir büyüme için sağlıklı bir beslenme şarttır. Büyüme hormonu gibi birçok hormon ve büyüme faktörleri boy uzaması üzerine etkili olur. Ayrıca çocuğun büyüyebilmesi için psikososyal ortamının olumlu olması ve esas büyümeyi sağlayan uzun kemiklerin uyaranlara yanıt verebilmesi gerekir. Büyüme üzerine etki eden çeşitli faktörler göz önüne alındığında, büyümenin karmaşık ve birbiriyle ilintili birçok olayın bir sonucu olduğu anlaşılmaktadır. Araya giren herhangi bir hastalık/durum büyüme sürecini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla büyümede duraklama ve/veya boy kısalığı altta yatan hastalığın ilk belirtisi olabilir” diyerek boy kısalığı veya büyümede duraklamayı yakalayabilmek için tüm çocukların, sağlıklı da olsa, belirli aralarla izlenmesinin çok önemli olduğu belirtildi.
“Boy kısalığının çeşitli nedenleri var”
Bir çok anne babanın normal olan boy kısalığını ciddi sorunmuş gibi gördüğünü belirten Özgür Gel ise “Gelişim süreci normal olmasına rağmen boy kısalığı yaşayan çocuklar olabilir. Bunun yanında anne ve babanın boyu kısa ise çocuğun da boyunun kısa olması normaldir. Büyümeyi etkileyen çevresel etkenler içinde önemli bir neden beslenme bozukluklarıdır. Gerek kalori gerekse mikrobesi öğelerinde eksik beslenme boy kısalığına yol açabilir” diyerek özellikle gelişim çağında çocukların mutlaka takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlıklı beslenme ve gelişim için çocukların yeterli kalori ve protein alması gerektiğini özellikle demir, çinko, iyot gibi mikrobesi öğelerinin dengeli bir beslenme ile alınmasının önemine değinen İlker Serter, çocukların gelişimini takip ederken ve çocuklar yetiştirilirken sadece büyümesine değil kemik sağlığı, kalp ve damar sağlığı gibi diğer sistemlerin de sağlıklı gelişmesine çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Büyüme bozukluklarında erken tanı ve erken müdahalenin önemine değinen Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İlker Serter, “Boy kısalığına neden olan hastalığın erken tanısı, erken tedavi açısından önemlidir. Tedavi olanağı yoksa bile aileyi bilgilendirme açısından çok önemlidir. Tedavisi mümkün olan boy kısalıklarında tedavi ile normal boya ulaşılması mümkündür” dedi.