Vekiller sigara için birbirine girdi
Kamuya açık birçok alanda sigara içilmesini yasaklayan yasanın oylamasına 548 milletvekilinden 258'i katıldı. Tasarı sadece 239 oyla yasalaştı.Son yılların en tartışmalı yasal düzenlemesi olarak nitelendirilen sigaraya yasak teklifi, önceki gün TBMM Genel
Kamuya açık birçok alanda sigara içilmesini yasaklayan yasanın oylamasına 548 milletvekilinden 258'i katıldı. Tasarı sadece 239 oyla yasalaştı.
Son yılların en tartışmalı yasal düzenlemesi olarak nitelendirilen sigaraya yasak teklifi, önceki gün TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Tiryakiye ev ve sokak dışında sigara içme izni tanımayan yasanın oylamasına 548 milletvekilli Meclis'te sadece 248 vekil katıldı. 239 kabul oyu ile yasalaşan düzenlemede kullanılan ret ve çekimser oy kullananların tiryaki ve ağırlıklı olarak tütün üretilen yörelerin vekilleri olmaları dikkat çekti.
Yasaya 2 ret oyu, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ile MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız'dan geldi. 6 çekimser oyun 3'ü AKP, 3'ü de MHP'den çıktı. Köse ret oyu kullanma gerekçesini anlatırken, AKP, Türkiye'ye ayar vermeye çalışıyor. Sigaranın ardından alkol yasağı da gelecek iddiasında bulundu. AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Konya Milletvekili Hasan Angı ve Kütahya Milletvekili Fehmi Kınay ile birlikte MHP'li Aydın Milletvekilleri Ertuğrul Kumcuoğlu, Recep Taner ile Manisa Milletvekili Erkan Akçay çekimser oy kullanan vekiller oldular.
Bu yasak bana geçmez
Bazı milletvekilleri sigara yasağına yürürlüğe girmeden karşı çıkıyor. CHP'li Gökhan Durgun, Ben yasaktan anlamam diyerek kulislerde sigara içmeye devam edeceğini ilan etti. Durgun, TBMM Başkanı Toptan gelsin 'İçme' yine de dinlemem. Bana bu yasak geçmez dedi.
CHP'li vekiller teker teker sigarayı bırakıyor
YasanIn TBMM'den geçtiği gün CHP'li milletvekillerinin bir kısmı sigarayı bırakma kararı aldı. CHP'nin işadamı vekillerinden Orhan Diren, yasa sonrasında sigarayı bırakan ilk CHP'li oldu. Günde iki paket sigara içen Diren, Hem yasaya uyuyorum hem de sağlığımı düşünüyorum. Artık sigarayı bırakıyorum dedi. Sigarayı bırakan bir diğer CHP'li, Mevlüt Coşkuner, Çok zorlanıyorum ama bu defa kararlıyım, başaracağım dedi. CHP'nin doktor kökenli milletvekillerinin her fırsatta sigara içen arkadaşlarına baskı yaptıkları ve sigaranın zararlarını anlattıkları belirtildi.
En kârlı Kemal Abi çıktı
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yaptığı son dakika manevrasıyla, sigaraya kapsamlı yasak getiren yasadan sağlanacak tüm gelirin bakanlığında kalmasını sağladı. Maliye'nin ısrarlı talebi sonucu verilen AKP önergesiyle, ceza gelirlerinden Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile RTÜK, TAPDK ve belediyelerin pay almasını öngören madde, yasa metninden çıkartıldı.
Bırakanlar tiryaki değil, otlakçıymış
AKP'Lİ DURDU BİR TÜRLÜ BIRAKAMIYOR
Sigara yasağını genişleten yasa kabul edilirken, tiryaki vekiller ilginç konuşmalar yaptı. AKP'de 'en tiryaki vekil' olarak kabul edilen Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, Yasağı savunuyorum. Doğru. Ama ben bu sigarayı bırakamıyorum. ABD'den ilaç getirttim, faydasını görmedim, iştahım arttı. Bu ilaçla bırakanlar demek ki 'otlakçı', tiryaki değil dedi.
VATAN'ın sorularını yanıtlayan Durdu, 48 yıllık tiryaki olduğunu zaman zaman bırakmak istediğini ama sadece Ramazan'larda ara verebildiğini söyledi. TBMM'de yaptığım konuşmadan sonra birçok tebrik telefonu aldığını belirten Durdu Toplumun yüzde 33'ü sigara içiyor. Sigara zararlıdır. Ama insanlar 'kötü' diyor. Ben de diyorum ki 'kötü' demeyin, 'zararlıdır' deyin. Ben de yasanın uygulanmasını istiyorum, mücadele ediyorum dedi.
Türköne içmiyor
Bu arada gazetemizin dünkü sayısında sigara yasağıyla ilgili haberde AKP'li tiryaki milletvekilleri arasında Özlem Piltanoğlu Türköne'nin de adı yer aldı. Sigara kullanmadığını açıklayan Türköne ile Vatan okurlarından özür dileriz.