Yüksek tansiyon alarmı!

Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde obezite sıklığı giderek artıyor ve karşımıza önemli bir sağlık problemi olarak çıkıyor. Amerikan verilerine göre; okul çağı ve adölesan çocukların yaklaşık 3'te birinde fazla kilo veya obezite mevcut.Aile Hastanes

Yüksek tansiyon alarmı!

Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde obezite sıklığı giderek artıyor ve karşımıza önemli bir sağlık problemi olarak çıkıyor. Amerikan verilerine göre; okul çağı ve adölesan çocukların yaklaşık 3'te birinde fazla kilo veya obezite mevcut.

Aile Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Şahin, obez çocuklarda görülen hipertansiyonun belirti vermeyebileceği uyarısında bulunarak "Bu çocukların hekim başvurularında kan basıncı ölçümü yapılması gerekiyor. Hipertansiyon saptanması durumunda ise ileri tetkiklere başvuruluyor" dedi.

Kalp krizine zemin hazırlıyor

Obezitede görülen hipertansiyon, hiperlipidemi ve damar sertliği gibi değişiklikler ergenlik döneminden itibaren başlıyor ve yetişkin dönemde kalp krizi gibi ciddi tablolara yol açıyor. Özellikle hipertansiyonun dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Murat Şahin, "Çünkü çocuklarda hipertansiyon kalp, böbrek, göz ve beyin başta olmak üzere organlarda olumsuzluklara neden oluyor. Bu yüzden obez çocukların kan basınçları en az yılda birkaç kez ölçülmeli. Aslında kan basıncı ölçümü rutin muayenenin bir parçası olmalı. Böylelikle erken dönemde koruyucu önlemler alınabiliyor ve bu tür ciddi tabloların gelişmesi önlenebiliyor" diye konuştu.

Kardiyolojik tetkikler yapılması gerekiyor

Doç. Dr. Mu­rat Şa­hin, "Obe­zi­te­nin ken­di­si za­ten bir has­ta­lık. Dok­to­ra baş­vur­mak için her­han­gi bir be­lir­ti bek­le­me­ye ge­rek yok" dedi. Şahin, şu bil­gi­le­ri ve­rdi:

"Kalp sağ­lı­ğı açı­sın­dan er­ken dö­nem­de hi­per­tan­si­yon ve hi­per­ko­les­te­ro­le­mi önem­li be­lir­ti­ler ara­sın­da yer alı­yor. Do­la­yı­sıy­la ço­cuk han­gi yaş­ta olur­sa ol­sun, obe­zi­te fark edil­di­ğin­de dok­tor kon­tro­lü­ne gi­ril­me­si doğ­ru bir yak­la­şım ola­cak­tır. Bu mu­aye­ne­ler­de ilk aşa­ma­da boy-ki­lo, kan ba­sı­cı öl­çü­mü, kan-yağ oran­la­rı gi­bi ba­zı kan test­le­ri, eko­kar­di­yog­ra­fi, kan ba­sın­cı mo­ni­tö­ri­zas­yo­nu (tan­si­yon hol­ter) ya­pı­lı­yor, ge­re­kir­se ek tet­kik­ler plan­la­nı­yor. De­ğer­len­dir­me son­ra­sı da ço­cu­ğun sağ­lık du­ru­mu­na gö­re bir ta­kip pla­nı be­lir­le­ni­yor."

Çocuklarda obezite neden artıyor?

Çocuklarda obezite görülme sıklığı her yaş grubunda giderek arıyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Şahin, bunun nedenlerini şöyle sıralıyor:

- Yağ ve karbonhidratları ihtiyaçlarından daha fazla tüketmeleri,

- Fiziksel aktiviteden giderek uzaklaşıp, daha hareketsiz bir yaşam sürmeleri,

- TV ve bilgisayar oyunlarıyla fazla zaman harcamaları,

- Fiziksel aktivite yapacak alanların yetersizliği.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler