Yüksekten denize atlarken dikkat

Uzmandan önemli uyarı

Yüksekten denize atlarken dikkat
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Adnan Altun, derinliği belli olmayan sulara yüksekten atlamanın büyük risk taşıdığını bildirdi.

Dr. Altun, yaptığı açıklamada, yaz mevsimi dolayısıyla insanların serinlemek için denize, göle veya havuzlara gittiğini, burada en büyük tehlikenin de halk arasında "balıklama atlayış" olarak bilinen yüksekten atlama olduğunu belirtti.

"Denize ve derinliği belli olmayan sulara yüksekten atlamanın riski, hayatınızla kumar oynamakla eşdeğer." ifadesini kullanan Altun, şöyle devam etti:

"Deniz ve derinliği olmayan sulara yüksekten atlamak büyük bir risk. Suya atlarken yapılan bir hata boyun kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına neden olabilir. Balıklama atlamak, su derinliği iki metreden az ise oldukça tehlikelidir. Başın elden önce suyun tabanına çarpması nedeniyle boyun kemiklerinde kırılmalar oluşabilir. Kırık, omurga içinden geçen omuriliği zedeleyebilir ve çoğu zaman kopartabilir. Omurilik hasarlarının en tehlikeli olduğu yer boyun bölgesinde olanıdır." 

Başın ani olarak suyun tabanına çarpması ve sonrasında ani ölümler veya ömür boyunca kalacak tam felçlerin yaşanabileceğine dikkati çeken Altun, balıklama dalma sonrasında boyun hasarı oluşmasa bile başın sert zemine çarpması nedeniyle ani bilinç kaybı gelişmesi sonucu çok iyi yüzme bilenlerin bile boğulabildiklerini vurguladı.

Boyun travması geçirdiği bilinen ya da şüphe edilen kişilerin boyun bölgesi sabit hale getirilerek mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı sağlık merkezine ulaştırılmasının önem taşıdığını anlatan Altun, şunları kaydetti:

"Hızlı hareket etme endişesi ile hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalı, hastanın mevcut olan pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmaya çalışılmalıdır. Birkaç saniye içinde gelişen bu olaya dışarıdan birinin yardım etme olasılığı ise oldukça zayıftır. Atlama sonucu oluşacak boyun kemiği ve omurilik zedelenmelerinden korunmak için hayatımıza daha bilinçli sahip çıkmalıyız. Derinliği ve taban yapısı tam bilinmeyen sulara dalarak girmekten kaçınmalıyız. Bulanık göl suları ve sonradan doldurulan kıyılarda risk oldukça yüksektir. Özellikle taş ve kaya gibi zemin yapısı düzensiz sulara balıklama dalma büyük risk oluşturmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler