Zona nedir? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? - İşte merak edilenler

Bir enfeksiyon hastalığı olan Zona nedir? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? Tedavisi nasıl yapılır? İşte Zona hastalığı ile ilgili tüm merak edilenler

Zona nedir? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? - İşte merak edilenler

Virüs yolu ile bulaşan ve bir enfeksiyon hastalığı olan Zona nasıl bir hastalıktır? Bulaşıcı mıdır? Zona Hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Hastalıkla ilgili tüm detaylar haberimizde.


Halk arasında gece yanığı ve kuşak hastalığı olarak da bilinen Zona, virüs yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücudun sağ ya da sol tarafında ancak yalnızca bir tarafta olmak üzere daha çok gövde ve baş kısmında kendini gösterirken her alanda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hastalık hafif şekilde batma, yanma hissi ve ağrı ile başlarken kızarıklık ve içi su dolu kabarcıklar halinde görülmeye devam eder.

Zona nedir? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? - İşte merak edilenler

SUÇİÇEĞİ İLE AYNI MİKROP

Çocukluk çağında suçiçeği geçiren kişilerde görülen Zona hastalığı ile suçiçeğine neden olan mikrobun aynı mikrop olduğu belirlendi. Çocukluk çağında suçiçeği geçiren kişide virüsler omurganın sağ ve sol tarafında yer alan sinir köklerine yerleşerek uyku moduna geçer. Vücut direncinin düşmesine bağlı olarak sinir kökünün birinden uyanarak sinir boyunca sinir sistemini de tahriş ederek derinin yüzeyine kadar ulaşır. Hasta olan kişi öncelikle sinirin ulaştığı bölgede ağrı hissetmeye başlarken derişe kızarıklı ve sulu yaralar görülmeye başlar. Bu dönem hastalığın zirve seviyesi olduğu için rahatlıkla teşhis konulabilir.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Zona bağışıklık sistemi zayıflamış ve özellikle yaşlı kişilerde görülebildiği gibi her yaştan insanda görülebilir. Anneleri gebeliğin son 3 ayı içerisinde suçiçeği geçiren bebeklerin zona olabileceği gibi bebekken suçiçeği geçiren bebeklerin de 10 yaşına kadar zona olabileceği belirtiliyor.

Özellikle aşırı stres, üzüntü, sıkıntı, yorgunluk, ateşli hastalıklar, travma, ameliyatlar, güneş yanıkları, vücut direncini düşüren HIV, lösemi, lenfoma ve bazı kanserler, vücut direncini düşüren ilaçlar zona hastalığını tetikleyebilir.

ZONA HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Suçiçeği mikrobu ile zona hastalığına neden olan mikropların aynı olması dolayısıyla suçiçeği geçirmemiş olan kişiler, zona lezyonlarına sulu halde oldukları dönemde temas etmeleri halinde suçiçeği kendilerine bulaşabilir.
Hastalık derideki lezyonların ortaya çıkmasından yaklaşık bir hafta önce ağrı ile ortaya çıkar. Ağrı yanma, batma, kaşıntı, karıncalanma ve bazen çok şiddetli ağrı şekilde ortaya çıkarken bu dönem çocuklarda çok sık görülmez. Zona hastalığı daha sonra döküntü yaparak devam eder. Hafif kızarık deri üzerinde sulu kabarcıklar şeklinde başlayan döküntüler sinirin etkili olduğu alanda ilerler ve 10 gün içerisinde kuruyup siyahlaşarak iyileşme dönemine girer. Bu döküntüler bazen iz bırakırken zonanın neden olduğu ağrı yaşlı ve bağışıklık sisteminin dük olduğu hastalarda çok şiddetli şekilde görülebilir. Zona hastalığında ağrılar çok sık olmasa bile bir yıl boyunca görülebilir.

İLK 3 GÜNE DİKKAT

Zona olan hastaya tanı konulması sonrasında ilk 2-3 günde yapılacak tedavi çok önemlidir. Çünkü bu dönemde virüslere karşı yapılan tedaviler etkili olur. Süre sonrasında yapılan tedavilerin hastalığın normal seyrini etkilemez. Hastanın rahatlaması, iyileşme sürecinin hızlanması ve komplikasyonlardan korunmasını sağlamak için Zona tanısının konulduğu andan itibaren tedaviye başlanması çok önemlidir. Tedavi sırasında zonan virüsünü yok edecek ilaçlar, B vitaminleri Lokal pansumanlar ve ağrı kesiciler kullanılır.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler