31 Mart'ta Gerçekleşecek Yerel Seçimler İçin Bilinmesi Gerekenler! 10 soruda 31 Mart yerel seçimleri

31 Mart'ta Türkiye genelinde yapılacak yerel seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde için belediye başkanı, 50 bin 336 muhtar ve meclis üyeleri seçilecek. Seçmen yerleri YSK web ve e-Devlet'ten öğrenilebilir. Elektronik cihazlarla oy alanına girilmez.

Türkiye'nin 81 ilinde, 973 ilçesinde ve 390 belde belediyesinde, 31 Mart'ta düzenlenecek olan yerel seçimlerde, seçmenler yeni belediye başkanlarını, 50 bin 336 muhtarı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidecek. Seçimlere ilişkin en çok merak edilen soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz:

1- Oy Kullanma Yeri Nasıl Öğrenilir?

Seçmenler, oy kullanacakları yeri Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) web sitesinden, e-Devlet üzerinden, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya YSK Çağrı Merkezi (444 9 975) üzerinden öğrenebilirler. Seçmen bilgi kağıdı götürme zorunluluğu yoktur.

2- Oy Verme Alanına Elektronik Cihazlarla Girilebilir mi?

Oy verme alanına cep telefonu, kamera gibi görüntü kaydedici veya iletişim cihazlarıyla girmek yasaktır. Bu cihazlar, oy kullanma işlemi tamamlanıncaya kadar sandık kuruluna teslim edilmelidir.

3- Yeni Evlenenler ve Kimlik Değişikliği

Kimliğini güncellememiş yeni evliler, evlilik cüzdanlarıyla oy kullanabilirler.

4- Katılan Siyasi Partiler

Bu seçimde 34 siyasi parti yarışacak. Partilerin oy pusulasındaki yerleri önceden belirlenmiş olup, AK Parti 1, CHP 18 ve MHP 30 numarada yer alacak şekilde sıralanmıştır.

AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.

5- Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde Oy Kullanma

Büyükşehir belediyesi sınırları içinde yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclisi ve muhtarlık seçimleri için oy kullanacak.

6- Büyükşehir Olmayan İllerde ve Köylerde Oy Kullanma

Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde seçmenler, il genel meclisi, belediye başkanı, belediye meclisi ve muhtarlık seçimleri için oy verecekler.

7- Oy Pusulalarının Zarfı

Seçmenler, büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi için turuncu, belediye başkanlığı için mavi ve belediye meclisi için sarı renkli oy pusulalarını tek bir zarfa koyacaklar.

8- Oy Verme Saatleri

Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri 07.00 ile 16.00 arasında, diğer illerde ise 08.00 ile 17.00 arasında olacak.

9- Oy Sayım Sırası

Büyükşehirlerde önce büyükşehir belediye başkanlığı, ardından diğer seçimler; diğer illerde ise belediye başkanlığından başlayarak sayım yapılacak.

10- Yurt Dışı Seçmen Oy Kullanma

Yurt dışında yaşayan seçmenler, milletvekili genel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve referandumlar için oy kullanabilirler, ancak yerel seçimlerde oy kullanma hakları yoktur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler