Siyasi arenada seçim maratonu hız kesmeden devam ediyor. Türkiye genelindeki siyasi partiler, yerel seçimler için aday listelerini belirleyerek, ilgili seçim kurullarına teslim etme sürecini tamamladı.
Seçim takvimine göre hareket eden partiler, ilçe başkanlıkları ve belediye başkanlıkları için aday listelerini ilçe seçim kurullarına ulaştırdı. Büyükşehir belediye başkan adaylarını belirleyen partiler ise, listelerini büyükşehir statüsündeki il seçim kurullarına saat 17.00 itibarıyla sundu.
Kesin Aday Listeleri ne zaman yayınlanacak?
Seçim sürecinin önemli kilometre taşlarından biri olan bağımsız adayların başvuru süreci de bugün sona erdi. Adaylar, hem il hem de ilçe seçim kurullarına başvurularını yaparak, yarışta yerlerini aldı. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, şimdi nefeslerini tutmuş, seçim takviminin önemli bir diğer aşaması olan geçici aday listelerinin 23 Şubat'ta ilan edilmesini bekliyor. Bu ilanın ardından, itiraz süreci başlayacak ve kesin aday listeleri 3 Mart'ta kamuoyu ile paylaşılacak.
Türkiye'nin dört bir yanından 35 farklı siyasi parti, bu seçimlerde yarışacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy pusulası sıralamasında, çeşitli politik görüş ve ideolojileri temsil eden partiler yer alıyor. AK Parti'den İYİ Parti'ye, Sol Parti'den Büyük Birlik Partisi'ne kadar geniş bir yelpazede, Türkiye'nin siyasi çeşitliliği sandıkta kendini gösterecek.
Seçmenler, seçim günü geldiğinde, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek bu geniş siyasi spektrum içinden tercihlerini yapacak. Her bir oy, Türkiye'nin yerel yönetimlerdeki yönünü belirleme noktasında kritik önem taşıyacak. Bu seçimler, hem yerel demokrasinin güçlenmesi hem de vatandaşların kendi bölgelerindeki yönetimlere doğrudan etki etme fırsatı açısından büyük önem taşımaktadır.
35 partinin adayları yarışacak
YSK'nin seçim takvimi kapsamında, partiler oy pusulasında şöyle sıralanıyor:
"1 AK Parti, 2 İYİ Parti, 3 Sol Parti, 4 Büyük Birlik Partisi, 5 Memleket Partisi, 6 Anavatan Partisi, 7 Demokratik Sol Parti, 8 Yeniden Refah Partisi, 9 Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 10 Türkiye Komünist Partisi, 11 Anadolu Birliği Partisi, 12 Zafer Partisi, 13 Halkın Kurtuluş Partisi, 14 Türkiye Komünist Hareketi, 15 Bağımsız Türkiye Partisi, 16 Gelecek Partisi, 17 Yeni Türkiye Partisi, 18 CHP, 19 Emek Partisi, 20 HÜDA PAR, 21 Hak ve Özgürlükler Partisi, 22 Ocak Partisi, 23 Adalet Birlik Partisi, 24 Demokrat Parti, 25 Güç Birliği Partisi, 26 Millet Partisi, 27 Milli Yol Partisi, 28 Adalet Partisi, 29 Genç Parti, 30 Aydınlık Demokrasi Partisi, 31 MHP, 32 Türkiye İşçi Partisi, 33 Demokrasi ve Atılım Partisi, 34 Saadet Partisi ve 35 Vatan Partisi"
Kaynak: