Göz tansiyonu kör eder mi?
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdoğan Yaşar, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom rahatsızlığının, fazla belirti vermeyen sinsi bir hastalık olduğunu ve teşhiste geç kalınması halinde körlüğe neden olduğunu söyledi.
Yayınlanma:
Glokom rahatsızlığında erken teşhisin çok önemli olduğunu ve görme kaybına engel olduğunu ifade eden Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yaşar, “Glokom fazla belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Maalesef hastaların yarısından çoğu hastalığından habersiz olarak yaşamaktadır. Bu nedenle 40 yaş üzeri risk faktörü olan kişilere yılda bir kez, diğer kişilere ise 2-3 yılda bir göz tansiyonlarını ölçtürmelerini öneriyorum” dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdoğan Yaşar, “Halk arasında göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak da bilinen glokom, sıklıkla göz tansiyonu yüksekliği ve görme siniri hasarı ile seyreden kronik, ilerleyici ve geri dönüşümsüz görme kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Göz tansiyonunun normal değeri santral kornea kalınlığına göre kişiden kişiye değişmekle birlikte 21 mmHg üstü değerler yüksek göz tansiyonu olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada yaklaşık 70 milyon insanda glokom bulunmakta olup bunun da yaklaşık onda birinin bu hastalık nedeniyle kör olduğu tahmin edilmektedir. Katarakttan sonra dünyada en önemli ikinci körlük sebebi olup, geri dönüşümü olmayan körlük sebepleri içinde ise ilk sıradadır. Yine glokom her yaşta görülebilmekle birlikte 40 yaş üzerinde daha fazla görülüp, sıklığı ilerleyen yaşla daha da artmaktadır” şeklinde konuştu.Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.