Siirt'te bu bitkiyi kopartan yandı! Cezası 387 bin 141 lira

Siirt'te yetişen endemik adaçayını koparmanın cezası 387 bin 141 lira.

Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyünde yetişen lokal endemik bitki özelliği bulunan Siirt adaçayını (Salvia Siirtica) koparanlara 387 bin 141 lira ceza uygulanıyor.

Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında yetişen ve IUCN kriterlerine göre tek yaşama alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısı nedeniyle nesli kritik tehlike "CR" altında bulunan bitki koruma altında bulunuyor.

bu-bitkiyi-kopartan-yandi-3.webp

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, adaçayının ballıbabagiller familyasında yer alan bir tür olduğunu söyledi.

"Yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açıyor"

Adaçayının ülke genelinde bulunan yaklaşık 100 türünden 50'den fazlasının endemik olduğunu belirten Fidan, "Bazıları lokal endemiktir. Siirt adaçayı lokal endemik türlerden biridir. Yeryüzünde sadece Siirt'te belirli bir noktada yayılışı bulunmaktadır. Yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açıyor, ondan sonra çiçeklerini kapatıp meyve oluşturmaya başlıyor." dedi.

bu-bitkiyi-kopartan-yandi-4.webp

Siirt adaçayının tehlike kategorisinin kritik seviyede olan bir tür olduğunu ve bu nedenle koruma altına alındığını anımsatan Fidan, koparılması halinde 387 bin 141 liralık ceza uygulandığını belirtti.

Bu türün yayılış gösterdiği alanın köy mezarlığı olduğuna dikkati çeken Fidan, şunları kaydetti:

"Doğal yayılış alanı mezarlık"

"Siirt adaçayının bulunduğu alan aslında çok önemli. İnancımız gereği mezarlıklar bitkilerin korunması için çok önemli alanlardır. Çünkü biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Bu bitkinin doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz."

Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasının tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer aldığını ve birçok araştırmacının çalışma yaptığı bir tür olduğunu bildiren Fidan, endemik bitkilerin birey sayısının artırılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

bu-bitkiyi-kopartan-yandi-5.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
  • SADIK YILMAZ BULUT / 12 Haziran 2024 11:38

    Bu Bitki benim Köyüm de de var.(Trabzon-Düzköy-Gülcana Mahallesi).Bu bitkinin çiçeğinin dibin de süt gibi bir sıvı var.Çocukluğumuz da İnek otlatırken çiçeklerin dibindeki o sıvıyı emerdik.Çok tatlı idi

    Yanıtla (0) (0)
  • ENDEMİK / 11 Haziran 2024 17:37

    Bunun mavi renkli olanı Trabzon fındık bahçelerinde dolu şu an harika çiçekler açmış drumda.Çiçeklerinin sap kısmında bal bölümü var.Çocukken çok tüketirdik eğlenceli olurdu.Çiçek kokusuda harika.Ot biçme zamanı gelince mecburen tüylü güzel yapraklarıda biçilmiş oluyor.seneye tekrar köklerden filizleniyor.TOPRAK ALTINDAKİ RİZOMLAR SAYESİNDE SOYUNU DEVAM ETTİRİYOR.Kalın damarlı büyük çok güzel tüylü yaprakları var.

    Yanıtla (4) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir