Allah'a yemin kaldırılıyor

TBMM Adalet Komisyonu'nda çarşamba günü görüşülecek tasarıyla ağır iş yüküyle kilitlenen mahkemeler, her aşamada tarafları uzlaşmaya teşvik edecek. Hukuk Muhakemeleri Tasarısı'ndaki bazı yenilikler şöyle: Daha laik ayarlama  Şu anda mahkemelerde "Allahım

Allah'a yemin kaldırılıyor

TBMM Adalet Komisyonu'nda çarşamba günü görüşülecek tasarıyla ağır iş yüküyle kilitlenen mahkemeler, her aşamada tarafları uzlaşmaya teşvik edecek.

 

Hukuk Muhakemeleri Tasarısı'ndaki bazı yenilikler şöyle:

 

Daha laik ayarlama

 

Şu anda mahkemelerde "Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" diye yapılan yemin değiştirilecek. Kişinin "Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" demesiyle yemin eda edilmiş sayılacak.

 

Ateisti de bağlar

 

Bu değişikliğin gerekçesinde "Yemin formülü daha laik hale getirilmeye çalışılmıştır. İnançlar her kişi için değişir. Her kesimin kendi inancına uygun algılanmasını temin babında, gereken açıklık ve elastikiyeti taşımasına gayret edilmiştir. Bütün inanç ve değerler yelpazesini kapsar" denildi.

 

Zorla DNA testi

 

Uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak, ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes, soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmakla zorunlu tutulacak. Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması halinde, hakim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verebilecek.

 

Mahkemede sözleşme

 

Görülmekte olan bir davada, taraflar aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda sözleşme yapabilecek. Dava konusunun dışında kalan konular da sulhun kapsamına dahil edilebilecek. Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilecek. Mahkemelere ön inceleme aşaması getirilecek. Mahkeme, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapacak ve sulh veya arabuluculuğa teşvik edecek. Ön inceleme tamamlanmadan duruşma günü verilemeyecek.

 

Tanıklıktan kaçmak yok

 

Üçüncü kişiler, tanıklıktan çekilemeyecek. Ancak koruyucu aile ve çocukları ile koruma altına alınan çocuk arasında, evlatlık bağına benzer sıkı kişisel ilişkilerin varlığı kabul edilerek, bu kişilere tanıklıktan çekilme hakkı tanınıyor.

 

1 ayı geçemeyecek

 

Tahkim, nafaka, konkordato, haciz, tedbir ve benzeri davalar, basit yargılama yöntemine tabi olacak. Mahkeme, bu davalarda tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verebilecek. Hakim, tarafları sulhe veya arabuluculuğa teşvik edebilecek. Mahkeme, tarafların dinlenmesi, delillerin incelenmesi ve tahkikat işlemlerinin yapılmasını 2 duruşmada tamamlayacak. Duruşmalar arasındaki süre 1 aydan daha uzun olamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler