Andımız önergesi TBMM’de reddedildi – Trabzon Milletvekilinden Haber61'e açıklama…
TBMM’de görüşülen Andımız önergesi AK Parti ve HDP’nin ret oyu vermesi ile reddedildi. Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Haber61'e konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Haber61 – Haber Servisi – Tuncay Lakot - Okullarda okutulan “Andımız” 2013 yılında çıkarılan yönetmelik ile kaldırılmıştı. Daha sonra yönetmeliğin iptaline ilişkin dava açılmış ve Danıştay yönetmeliğin durdurulmasına karar vererek “andımız”ın tekrar okutulması yönünde karar almıştı.
Ancak geçen sürede Andımız okullarda tekrar okutulmaya başlanmadı. Bunun üzerine İYİ Parti Grubu Türkiye Büyük Millet Meclisine Andımızın tekrar neden okutulmadığının araştırılması için bir araştırma önergesi verdi.
AK PARTİ VE HDP’DEN RET
Bu araştırma önergesi bugün TBMM gündemine geldi. Burada yapılan görüşme sonrasında oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda “andımız” önergesi AK Parti ve HDP’nin ret oyları ile reddedildi. Oylamada CHP ve İYİ Parti kabul oyu kullanırken MHP çekimser oyu kullandı.
“TÜRK’LÜKTEN BAHSEDİYORLAR AMA…”
Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Haber61’e açıklamalarda bulunan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “milliyetçilikten bahsediyorlar, Türk’lükten bahsediyorlar ama Türk’lüğü ifade eden andımız gibi bir metni uygulatmamak için hukuku ayaklar altına almaktan çekinmiyorlar” dedi.
Milletvekili Hüseyin Örs açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“80 yıldır her sabah öğrencilerimiz tarafından okunan öğrenci andı, diğer adı ile “andımız”, 8 Ekim 2013 yılında kaldırılmıştı. Okullarda Andımızın kaldırılması sonrası şuanda İYİ Parti Adana Milletvekili olan İsmail Koncuk tarafından Andımızı kaldıran yönetmeliğin iptaline ilişkin bir dava açılmıştı. Geçtiğimiz 23 Ekim’de Danıştay dava ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yani Andımızın kaldırılmasının yanlış olduğunu hüküm altına aldı. Ama bu kural hala daha uygulanmamakta, okullarda ant yasağı sürdürülmekte. Bizde bu durumu göz önüne alarak İYİ Parti grubu olarak yargı kararının uygulanmasını sağlamak amacıyla Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereği bir meclis araştırması yapılmasını istedik. Olayın başlangıcı bu.
“ANDIMIZDAN BİR RAHATSIZLIK MI DUYULMAKTADIR?”
Bugün bu araştırma önergemiz ile ilgili bir oylama yapıldı. Bu oylamada AK Parti ve HDP hayır oyu kullandı. CHP ve İYİ Parti Kabul oyu kullandı. MHP ise bu konuda ne evet ne hayır demedi ve çekimser kaldı. Burada anlayamadığım şudur; bu andımızdan bir rahatsızlık mı duyulmaktadır? Yani Türk’üm, doğruyum, çalışkanım ifadelerini evlatlarımıza söyletmemizden kim rahatsız olabilir? Dolayısıyla millilik, yerlilik vurgusu yapan bir siyasi iktidarın andımız gibi bir metinden rahatsız olması asla söylemleri ile örtüşen bir durum değildir. Ya söylemlerinde bir hata vardır ya da millilik, yerlilik vurgusu samimiyet yönünden tekrar gözden geçirilmelidir.
“TÜRK’LÜK KAVRAMI ASLA IRKÇILIK DEĞİLDİR”
Zaman zaman milliyetçilikten bahsediyorlar, Türk’lükten bahsediyorlar. Ama Türk’lüğü ifade eden andımız gibi bir metni uygulatmamak için hukuku ayaklar altına almaktan çekinmiyorlar. Biz bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bunu birilerinin milletimize izah etmesi lazım. Biz İYİ Parti grubu olarak Andımızın tekrar okullarımızda evlatlarımıza okutulmasını istiyoruz. Çünkü buradaki Türk’lük kavramı asla ırkçılık değildir. Kaldı ki Anayasanın 66. Maddesinde “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” tanımlaması varken Türk’ü sadece bir etnik kökene indirgemek büyük hata olur.
BUNU İZAH ETMELİLER
Bugünlerde şu şununla, bu bununda beraber dedikodusu yapıyorlar. Bizde hadi buyurun Andımızı okullarımızda okutalım dedik. Atatürk’ü seviyoruz diyorlar. Burada da Atatürk geçiyor. “Ey büyük Atatürk” sözünden rahatsızlık mı duyuluyor. Burada mı bir hassasiyet var? Bunu izah etmeliler. Biz nihayetinde andımızın okullarımızda okutulmasının önemli olduğunu söylüyoruz. Bunun okutulması içinde olumlu karar verilmesini istedik mecliste. Bugün istediğimiz hukuka uygun davranmayan Milli Eğitim Bakanı ile ilgili vermiş olduğumuz araştırma önergemize tüm meclisin olumlu oy vermesi ve kabul edilmesiydi. Ama maalesef bizim verdiğimiz bu araştırma önergesi AK Parti ve HDP’nin oyları ile reddedilmiş oldu.”