Bakan Albayrak açıkladı: İki yeni banka geliyor

Türkiye’nin yeni ekonomik vizyonunu çizen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘3+1’ sac ayağı bulunan modelin büyüme ve istihdam yaratarak Türkiye’yi bir üst lige çıkaracağını söyledi.
Bakan Albayrak açıkladı: İki yeni banka geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk ekonomisi için yeni bir model açıkladı. Türkiye’nin ‘Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nı İstanbul Dolmabahçe’de iş dünyasıyla paylaşan Albayrak, ‘üst lige’ çıkış için ‘3+1’ formülünü verdi. 

Yeni yaklaşımın ilk ayağının ekonomik dengelenme olduğunu belirten Albayrak, ikinci ayağı ‘sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme’, üçüncüyü ise ‘daha adaletli paylaşım politikaları’ olarak sıraladı. Albayrak bu 3 sac ayağının yanında +1 olarak nitelikli insan gücü ve güçlü toplumu da ekledi.   

Albayrak, “2018-19 döneminde sağlanacak ekonomik dengelenme fazı ardından, 2020-21 yılları döneminde sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme fazına geçeceğiz. 2022-23’te daha adaletli paylaşım politikalarıyla üçüncü faza taşıyacağız. Gerçek, sağlam ve kalıcı bir ekonomik yaklaşımla birlikte ‘nitelikli insan gücü ve güçlü toplum’ dediğimiz fazı da bu üç temelin üstüne kuracağız” dedi.

Sunumuna başlarken, ‘Bugün benim çok heyecan duyduğum bir gün’ diyen Albayrak, ‘Yeni Ekonomik Yaklaşım’ın çerçevesinin Türkiye’nin ‘üst lig’ olan üst gelir grubuna çıkmasını sağlamak için pek çok toplantıyla yapılarak, paydaşlarla sık sık bir araya gelerek çizildiğini söyledi.

Kararlı, güçlü, katılımcı

Yeni ekonomik yaklaşımı, ‘kararlı, değişimi hedefleyen, güçlü refleks-güçlü strateji, güçlü temeller, sürdürülebilir ve katılımcı’ olarak tanımlayan Bakan Albayrak, “Her adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız. Tüm bu çerçeve günlük bir taktiksel mantıkla değil, stratejik bir akılla yapılacak” dedi. Bunları yaparken, belirlenen prensiplerin net olması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, bu prensipleri de şöyle anlattı:

“Birincisi, tüm piyasa paydaşlarıyla iletişim ve güvenin sağlanması; ikincisi, piyasa ve teori ile uzlaşmacı ve gerçekçi politikaların seçilmesi ve uygulanması; üçüncüsü, para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması, dördüncüsü bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin artırılması; beşincisi, sıkı para ve mali palitika, altıncısı ise yapısal reformların önceliklendirilmesi.”

‘Ortadaki durum mantıklı değil’

Bugün Türkiye’nin makro göstergeleri incelendiğinde ortadaki durumun, (kur dalgalanmaları, ani yükselişler) ‘mantıklı olmadığını’ belirten Albayrak, “Bugün ortaya çıkan küresel ve bölgesel tabloların tamamı ve ekonomideki mevcut tablo Türkiye’nin makro göstergeleri dikkate alındığında hakikaten, makul, mantıkla açıklanacak bir süreç değil. O günlerden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu nedenle sistemi ‘güçlü ve net prensipler üzerine inşa ettiklerini kaydeden Bakan Albayrak, “Bunu kişilere değil, oturtulmuş sistem üzerine yürüdüğünü ortaya koyduğumuz zaman ama bugün, ama yarın, ama bunun ötesindeki yol güzergahında hiçbir şekilde savrulmadan yoluna devam edecektir. Küresel gelişmeler ne olursa olsun ekonominizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak güçlü temeller üzerine inşa edecek bir yapı olması lazım” dedi.

‘Tam bağımsız Merkez’de hassasız’

En önemli prensiplerinden birinin ‘para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması’ olduğunu söyleyen Berat Albayrak, “Farkındaysanız ilk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası (TCMB) özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek” dedi. 

Albayrak, bu prensip özelinde yola devam etmeleri gerektiğini belirterek, TCMB’nin bağımsızlığının Türkiye ve ekonomi açısından çok kritik olduğunu vurguladı. Fiyat istikrarının kalıcı bir şekilde, bütün bu hedeflere ulaşabilmesi noktasında tüm adımların TCMB tarafından etkin bir şekilde koordine edilmesi gerektiğini dile getiren Albayrak, bununla ilgili yasal düzenlemelerin gelecek süreçte daha etkin bir şekilde ortaya konacağını söyledi.

Finans otoritesi geliyor

Yeni bir üst finansal regülasyon otoritesi hazırlığının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Bakan Berat Albayrak, ekim ayında meclis açılır açılmaz bunu meclise sunacaklarını ifade etti. Finansal sisteme iki yeni önemli model kazandıracaklarını açıklayan Bakan Albayrak, ‘100 Günlük Eylem Planı’nında da yer alan Emlak Bankasını, tüm işlevine uygun şekilde sisteme kazandıracaklarını dile getirdi. 

Albayrak, “Kalkınma Bankası’nın yapısal altyapısını bitirdik. O da ekimde mecliste. Güçlü bir bilançoya hızlı bir şekilde kavuşturup, çok iyi bir işlev kazanması sağlanacak” diye konuştu. 

Türkiye gücüne güç katacak

Yaptığı sunum ardından, Türkiye’nin güçlü temellerine dikkat çeken Bakan Albayrak, “Türkiye’nin dostları, ‘Türkiye ile kazanmaya varım’ diyenlerle daha ileriye gidecek” ifadesini kullandı. Albayrak, “Türkiye, mali disiplini, güçlü bankacalık sistemini çok güçlü kılan bir ülke. Günlük, anlık Türkiye’yi ulaşmak istediği hedeften alıkoymak isteyenler hiçbir şekilde başarılı olamayacak. Temelleri sağlam reel bir altyapıya sahibiz. Tüm yerel ve yabancı paydaşlarımız şunu görecek ki, tüm bu çerçevede planlandığı gibi, güçlü bir ülke olmaya bugün de, bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

Finans regülasyon otoritesi geliyor

Yeni bir üst finansal regülasyon otoritesi hazırlığının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Bakan Berat Albayrak, ekim ayında meclis açılır açılmaz bunu meclise sunacaklarını ifade etti. Albayrak, aynı zamanda Bireysel Emeklilik Sistemi’yle ilgili de önemli adımlar atacaklarını, sistemin yeniden yapılandırılacağını söyledi. 

İki yeni banka

Finansal sisteme iki yeni önemli model kazandıracaklarını açıklayan Bakan Albayrak, ‘100 Günlük Eylem Planı’nında da yer alan Emlak Bankasını, tüm işlevine uygun şekilde sisteme kazandıracaklarını dile getirdi. Albayrak, “Yine kalkınma diyoruz ama bununla ilgili somut adımı da atıyoruz. Kalkınma Bankasının yapısal altyapısını bitirdik. O da ekimde mecliste. Güçlü bir bilançoya hızlı bir şekilde kavuşturup, çok iyi bir işlev kazanması sağlanacak” diye konuştu. 

İSO’dan kur dalgalanması için çağrı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Yeni Ekonomi Yaklaşımına ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu: 

“Özellikle Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik söylem ile bütçe disiplini noktasındaki kararlılık vurgularını önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Cari açık ile mücadeleye öncelik verilecek olması ve kamunun örnek olacağı mesajı da önemli. Fakat gelinen noktada döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaların ve ölçüsü kaçan finansal istikrarsızlığın ekonominin en önemli gündem maddesi olduğunu görüyoruz.

Bugün yaşananlar hep savunduğumuz ve ekonomimizin en vazgeçilmez gücü olması gereken ‘Finansal İstikrar’ faktörünün aşılma noktasına gelindiğini bize gösteriyor. Reel sektörün ihtiyacı olan önlemler acilen devreye sokulmalı.”

İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK

Bakan Albayrak’ın sunumunu iş dünyasının önde gelen temsilcileri izledi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “OVP’nin ön hatları, bakanımızın geçmişini de bildiğim için tek tek uygulanacağına, ülkemizin hak ettiği dönüşümü gerçekleştireceğine olana inancımız tamam” dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu  Başkanı Erol Bilecik, “İş dünyasının zannediyorum olumlu bir karşılaması oldu” yorumunu yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “OVP’nin açıklanmasıyla beraber piyasanın daha istikrarlı bir sürece gireceği beklentisi içindeyiz” dedi.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Çok iyi oluşturulmuş bir program. Özel sektör olarak destek vereceğiz” diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir