Bakan Bayraktar'dan Zemin garantisi
YENİ ŞEHİR VE 3. HAVALİMANI ZEMİNİ KAYA GİBİ SAĞLAM… İstanbul’a kurulması planlanan yeni şehir ve 3. havalimanının zemininin sağlam olmadığına yönelik eleştirilere Bakan Bayraktar cevap verdi. Bayraktar, hem yeni şehir hem üçüncü havalimanının zemin açısı
YENİ ŞEHİR VE 3. HAVALİMANI ZEMİNİ KAYA GİBİ SAĞLAM…
İstanbul’a kurulması planlanan yeni şehir ve 3. havalimanının zemininin sağlam olmadığına yönelik eleştirilere Bakan Bayraktar cevap verdi. Bayraktar, hem yeni şehir hem üçüncü havalimanının zemin açısından çok sağlam olduğunu söyledi.
İstanbul'a kurulması planlanan yeni şehir ve 22.1 milyar Euro bedelle ihale edilen 3. havalimanının zemin etütleri çıktı. Jeolojik etütlerin onaylandığı bilgisini veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Avrupa yakasında kurulacak yeni şehre ilişkin sonuçlar çok iyi çıktı. İstanbul’da olmayan bir zemin var. Eğim ve toprak yapısı açısından çok uygun. Afete maruz bir alan olmadığı gibi sıvılaşma riski olan bir alan da bulunmuyor. Heyelan tehlikesi de yok” dedi. Anadolu yakasındaki yeni şehir için yer isminin açıklanmadığını aktaran Bayraktar, yapılan değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. Avrupa yakasındaki yeni şehir 40 bin hektarlık bir alan üzerine inşa edilecek. Master plan ise 1/25 olarak uygulanacak.
2.5 milyon kişi yeni şehirde
Yeni şehirde toplamda 2.5 milyon kişi yaşayacak. Bunun 800 bini Halkalı, Küçükçekmece ve Arnavutköy’de yaşıyor. Bakanlık dışında yapılan ilave planlar kapsamında da 500 bin kişinin yeni şehre gelmesi planlanıyor. Bunun İstanbul’un nüfusuna yeni bir ekleme anlamına gelmediğini aktaran Bayraktar, şunları söyledi:
“Buranın büyük kısmında kentsel dönüşüm çerçevesinde bir nüfus aktarımı düşünüyoruz. Bazı yerlerden transfer olabilir. İşte Küçükçekmece’nin deprem riski, Avcılar’ın deprem riski, oralarda zaten sıkıntılı yerler fazla. Güngören’in oradaki başka bölgeler, Esenler düşünüldüğü zaman, oraların daha düzenli sosyal donatısı daha fazla, yeşil alanı fazla planlandı. Planlama neticesinde de diğer yerlerden oralara taşımak şeklinde.”
ADANA ENERJİ ÜSSÜ OLACAK
Yeni şehir kurulacak yerler arasında Çukurova havzasında ciddi potansiyel olduğunu aktaran Bayraktar, Adana’nın enerji üssü haline gelmeye başladığını söyledi. Mersin’in de ciddi potansiyeli olduğunu ifade eden Bayraktar, “Çukurova havzası olarak Osmaniye’den başlayıp hatta Gaziantep’e uzanan Hatay, Mersin, Adana uzanan bir şey olarak planlayacağız. Yine Eskişehir, Bursa, Bilecik, Balıkesir’de ciddi faaliyet görüyoruz. Buralarda tekno-kentlerle bütünleşen bir takım yeni sanayi merkezleri” dedi.
Fikirtepe netleşiyor
Kentsel dönüşüm kapsamında yer alan İstanbul Fikirtepe’de sorun çözülüyor. “2.5 senelik bir işi biz bir ayda çözeceğiz” diyen Bakan Bayraktar, Ramazan sonuna kadar netleşeceğini kaydederek, şunları söyledi: “Orada yüksek bir emsal var. Ama o emsal plan notları ile oluşuyor. Fakat müteahhitlerin vatandaş ile anlaşması 2.5-3 sene yakın sürdü. Vergisel avantaj sağlayacağız. Sürecin hızlanmasını sağlayacağız. Ada bazında değil bütüncül mahalle, semt ölçeğinde tasarım yapma imkânına sahip olacağız. Daha büyük yeşil alanlar oluşturacağız. Herkes kendi adasında bir donatı oluşturma çalışıyordu. Küçük yeşil alanlar çıkıyordu. Vatandaşları ve yatırımcıları mağdur etmeden orada tasarım ve plan çıkaracağız.”
ERGENE'DE FABRİKALARA CEZA YAĞDI..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ergene Havzası’ndaki kirliliği bitirmek için denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bakanlık tarafından yapılan uyarılara uymayan ve Ergene Havzası’nda kirliliğe neden olan 17 fabrikaya 979 bin lira para cezası kesildi.