Başbakan'a yasal düzenleme çağrısı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankaların faiz dışı gelirlerine yönelik sözlerini hatırlatarak, yeni yasama yılında Meclis gündemine gelecek Tüketici Kanunu’ndaki düzenl

Başbakan'a yasal düzenleme çağrısı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankaların faiz dışı gelirlerine yönelik sözlerini hatırlatarak, yeni yasama yılında Meclis gündemine gelecek Tüketici Kanunu’ndaki düzenlemelerle bunun önüne geçilebileceğini söyledi.

Geçen hafta TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu gündeminde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u görüştüklerini hatırlatan Mehmet Ali Susam şöyle dedi:

"Komisyon görüşmeleri esnasında, tüketici dernekleriyle birlikte bankaların faiz dışı gelirlerinin ne kadar yüksek olduğunu gündeme getirdik. BDDK’nın 2012 verilerine göre bankaların toplam 52 milyar lira faiz geliri ve 27 milyar liralık faiz dışı operasyon geliri bulunuyor. Bu tutar içinde farklı isimler altında ücret, komisyon ve masraflar 19 milyar liraya ulaşıyor. Bankalar, ana gelir kalemleri olması gereken faizin dışında kalan işlemlerinden, tüm giderlerini karşılayacak kadar gelir elde ediyor."

'BAKANLIK YASAL DAYANAK HAZIRLIYOR'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve komisyonda görüşülen kanun tasarısıyla bankaların bu komisyon ve ücretleri almasına yasal dayanak hazırlandığını kaydeden Susam şöyle konuştu:

"Tasarının 4'üncü maddesinde bankaların faiz dışında hangi ücret, komisyon ve masraf türlerini alacağının BDDK tarafından belirleneceği söylenmektedir. Bugüne kadar tüketici dernekleri tarafından yapılan başvurularda, bu ücretlerin pek çoğunun haksız olduğuna karar verilmişken, bu kazanç, düzenleme sayesinde kanun güvencesine alınmaktadır. Gerek komisyonda, gerekse alt komisyon aşamasında yaptığımız çalışmalarda, işleme dayanmayan gelirlerin alınmaması yolunda düzenleme yapmak istedik, önergeler verdik. Ancak Bakanlık ve BDDK bu paraların alınması gerektiğini savundu, önergelerimizi reddetti."

'TÜKETİCİYE RAHAT NEFES ALDIRALIM'

Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce, kendisinin komisyonda söylediğine benzer ifadeler kullandığını belirten Mehmet Ali Susam açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Görülüyor ki sayın Başbakan bizimle aynı görüştedir. Tüketici Kanunu ekim ayında Meclis gündemine giriyor. Fırsat kaçmadı. Bu düzenlemeyi Genel Kurul görüşmeleri esnasında da yaparak, vatandaşı mağdur eden fahiş ücretleri makul bir seviyeye indirebiliriz. İşleme dayanmayan ücret ve komisyonları kaldırabiliriz. Biz de destek verelim, ortak önerge hazırlayarak birlikte gerçekleştirelim. Tüketiciye rahat bir nefes aldıralım."

'BORÇLU VATANDAŞ 13 MİLYONU GEÇTİ'

Kredi kartlarının kullanımının, kartlarda yüksek faiz, ücret ve komisyon uygulamalarının son 10 yılda geliştiğini hatırlatan Susam konuşmasını şöyle tamamladı:

"Uygulanan yanlış ekonomik program sanayiciyi, esnafı ve vatandaşı borçlandırmıştır. 2002 yılında bir ailenin borcu harcanabilir gelirinin yüzde 5'i civarındayken, bugün bu oran yüzde 48’lere yükselmiştir. Vatandaş henüz kazanmadığı bir parayı harcamakta, geleceğini ipotek altına almaktadır. AKP iktidara geldiğinde 1.5 milyon kişinin bankalara kredi borcu vardı, bugün bu rakam 13 milyonu geçti. Ne yazık ki bu borçluların beşte biri borcunu ödeyemiyor. Bunlar üretmeden tüketen ekonomik modelin en doğal sonucudur. Türkiye’nin yeniden sanayicisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle birlikte üreten ve tasarruf eden bir ülke noktasına gelmesi gerekmektedir."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler