CHP'li Kaya, yerel basının basının sorunlarını meclise taşıdı

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya soru önergesi verdi

CHP'li Kaya, yerel basının basının sorunlarını meclise taşıdı

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya yerel ve bölgesel basının sorunlarını meclise taşıdı.

Kaya,  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplamasını isteyerek soru önergesi sundu.

Buna göre Kaya şu fiadeleri kullandı;

1994 yılında kabul edilen 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile geçici izinle yayın hayatına başlayan yaklaşık 1000 yerel/bölgesel radyo ile, 300 civarındaki yerel/bölgesel televizyon kuruluşu bulunmaktadır. Bu yayın kuruluşlarının neredeyse tamamına yakını bugün borç batağı içinde olup, iflasın eşiğine gelmiştir.

Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi bahanesiyle lisans verilmeyen köklü yerel/bölgesel yayın kuruluşları geçici izinlerle yayın hayatlarını sürdürmek zorunda kalmışlardır.

Karasal yayın izleyici sayısının her geçen gün azalması, bu kuruşların ayakta kalmasını daha da güçleştirmektedir. Karasal yayın lisansı dahi verilmeyen bu kuruluşların yayınlarını sürdürebilmeleri için artık uydu yayınına geçmeleri şarttır. Ancak RTÜK uydu yayın lisansı için TV kanallarından 375 bin lira, radyo kanallarından ise 37 bin lira civarında yüksek ücretler talep etmektedir.
Diğer yandan TÜRKSAT, yerel/bölgesel yayın yapan kuruluşlardan da tıpkı yüksek gelirli ulusal televizyonlardan aldığı gibi on binlerce dolar kira ücreti talep etmektedir. 

Kendi kaynaklarıyla ayakta durmaya çalışan yerel/bölgesel yayın kuruluşlarının bu ücretleri karşılamaları neredeyse imkansızdır. Binbir güçlükle uydu yayınına geçen televizyon kanalları ise yüksek uydu kiralarını ödeyemeyerek bir süre sonra yayınlarına son vermek zorunda kalmışlardır.

Bu kuruluşlar hükümetlerce yeterince desteklenmediği gibi bir de ağır telif ücretleri, frekans bedelleri ve cezalarla karşı karşıya bırakılmıştır. RTÜK lisans vermediği bu kuruluşlara yardımcı olmak yerine onlardan reklam geliri payı ve frekans tahsis bedeli gibi ücretler de almaktadır. 
Üstelik çeşitli nedenlerle yayınları durdurulan bu kuruluşlardan yayınları durdurulduğu süre içerisinde de frekans tahsis bedeli tahakkuk ettirilmektedir. Açıkken bu bedeli ödeyemeyen kuruluşların kapalı iken bu ücretleri ödemeleri beklenemez. 
Bu durum o kuruşların bir daha yayın yapamaması demektir.
Yerel/bölgesel televizyon ve radyo kuruluşları demokrasimizin gelişmesi, istihdam sağlanması, turizm ve kültür değerlerimizin tanıtımı ve bölgesel kalkınma için son derece önemli unsurlardır.
Devlet bu kuruluşlara pozitif ayrımcılık uygulamalıdır. Reklam, ilan ve benzeri destekler arttırılmalı, telif sorunları çözülmelidir. Uydu yayın lisansı ve TÜRKSAT kira ücretleri bu kuruşlar için çok cüzi miktarlarda tutulmalıdır.

Buna göre;
1-    Yerel/bölgesel televizyon ve radyo kuruluşlarından alınan frekans bedeli, uydu yayın lisansı bedeli, TÜRKSAT kira bedeli gibi ücretlerin düşürülmesi konusundaki hükümetinizin vaatlerini ne zaman hayata geçireceksiniz?
2-    Bir kereye mahsus olmak üzere yerel/bölgesel televizyon ve radyo kuruluşlarının frekans tahsis borçlarının ve idari para cezalarının silinmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
3-    Geçici izinlerle bölgesel yayın yapan televizyon ve radyo kuruluşlarının Karasal Yayın Lisansı almalarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
4-    Yerel/bölgesel medya kuruluşlarına uygulanan ceza oranları ve RTÜK paylarına ilişkin bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
5-    Çeşitli nedenlerle yayınları durdurulan yerel/bölgesel televizyon ve radyo kuruluşlarından yayınları durdurulduğu süre içerisinde frekans tahsis bedeli, uydu lisans bedeli ve benzeri ücretlerin alınmaması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
6-    Hükümet olarak, yerel/bölgesel yayın yapan televizyon ve radyo kuruluşlarını destekleyecek bir çalışmanız var mıdır? Neler yapmayı planlıyorsunuz?
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler