CHP'li Kaya'dan öneri: İlköğretimde çocuklara ücretsiz yemek verelim

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya kanun teklifi verdi

CHP'li Kaya'dan öneri: İlköğretimde çocuklara ücretsiz yemek verelim

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında verdiği Kanun Teklifiyle ilköğretim devlet okullarında çocuklar için ücretsiz okul yemeği verilmesini önerdi.

Kaya, konuyu TBMM Genel Kurul gündemine de taşıyarak yaptığı konuşmada, “Milletvekilleri olarak, gelin bir düzenleme yapalım. Çocuk yoksulluğunun azaltılmasına, çocukların psikososyal gelişimlerinin desteklenmesine katkı olarak, özellikle yoksulluğun yoğun olduğu bölgelerdeki devlet okullarımızda okuyan çocuklarımıza ücretsiz okul yemeği vermeye yönelik bir yasal düzenleme yapalım; bu düzenlemeyi hayata geçirerek Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftamızın ruhuna uygun bir iş yapmış olalım.” dedi.

Kaya teklifinin gerekçesinde ülkedeki yoksulluğa dikkat çekerek, “2020 yılı verileri baz alındığında ülkemizde 6 milyon 630 bin hane ve 22 milyona yakın kişi sosyal yardımlarla yaşamını idame ettirmektedir. Ülkemizdeki her 4 kişiden 1’i sosyal yardıma muhtaç durumdadır. Bu yoksulluk sarmalından en çok da çocuklarımız zarar görmektedir.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Kanun Teklifi ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
“Yoksulluğun çocuklar üzerinde oluşturduğu en temel sorunlar; yaşamsal ihtiyaçların karşılanma zorluğu, yoksulluğun yarattığı aile içi sorunlar, yetersiz besin alımı, uygun sağlık hizmetinden faydalanamama, sosyal koruma sistemlerinin yokluğu, suça sürüklenme olasılığının artışı ve okullaşma oranlarındaki düşüş olarak kendini göstermektedir. Yoksulluğun artışı ayrıca çocukların gelişimsel dönemlerini olumsuz etkilemekte; onları fiziksel, ruhsal ve bedensel olarak yaşıtlarından daha geri bir noktada tutmaktadır.”

“ÇOCUKLARIN %38’İ ÖĞÜN ATLIYOR”
“Derin yoksulluk araştırmalarında yoksul hanelerdeki çocukların yüzde 38’inin öğün atladığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan bir çalışmada bir ilkokul öğrencisinin iki poğaça ve meyve suyundan oluşan “sağlıksız” bir öğle yemeği için ailenin aylık 230 TL’lik bir harcama yaptığı, buna ek olarak bir ortaokul öğrencisi içinde bir tost bir ayrandan oluşan son derece sınırlı öğle yemeğine aylık 280 lira harcama yapılacağı hesaplanmıştır. İki çocuk sahibi bir ailenin çocuklarının öğle yemeği için harcadığı para aylık asgari 500 lirayı geçmektedir. Dar gelirli aileler için bu son derece yüksek bir külfettir.”

“ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BESLENMESİNİ SAĞLAMAK DEVLETİN GÖREVİDİR”
“Ülkemizde 18,5 milyon ilk ve ortaöğretim çağında çocuk bulunmaktadır. Çocuklarımızın düzgün ve sağlıklı beslenmesini sağlamak en başta devletin görevidir. Yoksulluğun hızla arttığı, resmi verilerde bile enflasyonun yüzde 61’lere dayandığı bir dönemde çocukların sağlıklı beslenmesi önündeki engeller giderek artmaktadır. Çocukların eğitim gördüğü yerlerde yiyeceğe ücretsiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşması için bir düzenleme yapılması artık bir zarurettir. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde okullarda ücretsiz öğle yemeği programlarının çocukların okul ile etkileşimlerine olumlu katkılar sağladığı, çocuklarda yoksulluğa bağlı okulu terk etme sorununu önlemede etkili olduğu ve çocuk refahının gelişmesinde katkı sağlayacağı ifade edilmektedir.” 

“ÖĞLE YEMEĞİ GİDERLERİ HAZİNEDEN KARŞILANSIN”
“Yoksulluğunun azaltılmasında, çocukların biyopsikososyal gelişimlerinin desteklenmesinde, beslenme yetersizliği ve sağlıksız beslenmesinin önlenmesinde, ailelerin güçlendirilmesinde, çocukların okul terklerinin önüne geçilmesinde ve nihayetinde sosyal adaletsizliğin önlenmesine katkı sağlanmasına yönelik olarak ilköğretim devlet okullarında çocuklara ücretsiz öğle yemeği programının uygulanması gereklidir. Öğle yemeği giderlerinin devlet hazinesinden karşılanması çocuk refahına ve aile refahına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler