Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye'nin sınır güvenliğinin sınır ötesinden başladığı inancı ile yürüttüğümüz operasyonları genişleterek devam ettireceğiz"
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Türkiye'nin sınır güvenliğinin sınır ötesinden başladığı inancı ile yürüttüğümüz operasyonları genişleterek devam ettireceğiz. Özellikle Suriye ve Irak'ta ülkemize yönelen tehditleri ne pahasına olursa olsun kaynağında kurutmakta kararlıyız. Daha önce Cerablus'ta El-Bab'da Afrin’de ne yaptıysak Suruç’tan Cizre'ye kadar olan sınırlarımız boyunca da aynısını yapacağız. Kandil’i ülkemize yönelik terör saldırılarının üssü olmaktan çıkartacak adımları atıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Parti’nin 6. Olağan Kongresinde konuştu. Erdoğan, "4 temel direk üzerinde yükselteceğimiz ülkemizle alakalı olarak ilk adım şüphesiz ki eğitimdi. Eğitimde 12 yıllık zorunlu eğitim 4+4+4 olarak 3 kademeli hale getirerek çocuklarımızın önünde yeni bir dönem başlattık. Üniversiteye girişteki tüm ayrımcı uygulamalara son verdik. Çocuklarımızın medeniyetlerini ve tarihlerini daha iyi öğrenebilmeleri için ortaokuldan itibaren Kur’an-ı Kerim ve siyer-i nebi gibi seçmeli dersler getirdik. Fatih Projesi kapsamında sınıflarımıza 432 bin etkileşimli tahta yaklaşık 46 bin çok fonksiyonlu yazıcı kurduk. Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize 1,5 milyona yakın tablet bilgisayar dağıttık. Eğitim bütçemizin büyüklüğünü 10,5 milyar liradan 135 milyar liraya yükselttik. İlköğretimde öğrenci sayımız 9.5 milyon civarında sabit kalmasına rağmen 288 bin yeni derslik yaparak okul sayımızı 51 binden 81 bine çıkardık. Bu okullarımıza 605 bin yeni öğretmen atayarak toplam öğretmen sayımızı 920 bine ulaştırdık. Okullarımızdaki spor salonlarının sayısını 2 bin 781’den 9 binin üzerine laboratuvar sayısını 22 binden 37 bine yükselttik. Sadece geçtiğimiz eğitim öğretim yılında öğrencilerimize 213 milyonun üzerinde ders kitabını ücretsiz dağıttık. İmam hatip ortaokulları ve liselerindeki öğrenci sayısı bu kurumlara yönelik kasıtlı uygulamalar sebebiyle 64 bine kadar düşmüştü. Bugün İmam Hatip okullarında gerek orta gerek lise öğrenci sayısı 1 milyon 240 bin düzeyindedir. Aynı şekilde meslek liselerindeki öğrenci sayısını da 885 binden 1 milyon 686 bine çıkardık. Fen liselerinde de bu sayı 12 binden 119 bine ulaştı. Yükseköğrenim de üniversite sayımız 76’ydı, şu anda 207 üniversitemiz var" ifadelerini kullandı.
Akademik personel sayısını 76 binden 160 bine yükselttiklerini söyleyen Erdoğan, "Gençlerimize spordan sanata kadar her alanda hizmet veren Gençlik Merkezlerimizin sayısını 9’dan 286’ya çıkardık. Sadece geçtiğimiz yıl itibariyle bu merkezlerde düzenlenen faaliyetlere 13 milyona yakın gencimiz katılmıştır. Yükseköğrenimdeki gençlerimizin barınma sorunlarını çözmek için yurtlarımızın yatak kapasitesini 188 binden 667 bine ulaştırdık. Yurtlarda kalan öğrencilerimize 330 lira beslenme yardımı yapıyoruz. Bu yıl 17 bin, önümüzdeki yıl 60 bin, 2020'de ise 41 bin kapasiteli yeni yurtlan hizmete alıyoruz. Başvuran her öğrencimize lisans için 470 lira, yüksek lisans için 940 lira, doktora için de bin 410 lira burs veya kredi veriyoruz. Ülkemizdeki spor tesislerinin sayısının 3 bin 500’ün üzerine çıkardık. Futboldan basketbola atletizmden yüzmeye kadar her branşta sporcularımızın yetişmesi için özel programlar uyguluyoruz. Milletimize söz verdiğimiz toplam 750 bin seyirci kapasiteli 32 yeni model stadyumdan 15'ini tamamladık. 11'inin inşası diğerlerinin proje çalışmaları sürüyor. Şimdi bunlara Kütahya, Denizli, Uşak, Tokat ve Sinop'ta 5 yeni stadyumu daha ekleyerek sayıyı 37’ye yükseltiyoruz” diye konuştu.
Sağlıkta hastane ve diğer tedavi birimlerinde 1. basamak tesislerin sayısının 2 kattan fazla artırıldığını kaydeden Erdoğan, "Sağlık çalışanlarının sayısını 378 binden 928 bine çıkardık. Hastanelerimizdeki cihazların sayısında 20 kata kadar arttı. Ambulans sayısını 618’den 5 bine yükseltirken daha önce hiç olmayan uçak, helikopter, bot ambulansları hizmete sunduk. Palet ambulansları hizmete sunduk. Bütün bunlarla beraber Türkiye sağlıkta bir değişim dönüşüm sürecini yaşadı. Ambulans hizmetlerinden bu yılın ilk 6 ayında 2 milyon 600 binin üzerinde vatandaşımız istifade etti. Şehir hastaneleri sağlık alanında milletimize verdiğimiz hizmetlerin en üst çıtasını oluşturuyor. Şu ana kadar Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri ve Elazığ Şehir Hastanelerini tamamlayıp hizmete aldık. Ankara Bilkent, Manisa ve Eskişehir Şehir Hastanelerini bu yıl içinde onları da hizmet alıyoruz. İnşaatı süren ve ihale sürecinde olanlarla birlikte toplam 44 bin 409 yatak kapasiteli 31 şehir hastanesini ülkemize kazandırıyoruz" açıklamasında bulundu.
"Adalet personeli sayısını da 26 binden 62 bine çıkartarak hizmetlerin daha hızlı ve kaliteli verilebilmesini temin ettik"
Adalette 16 yılda 245 Adalet Sarayı inşa ederek mahkemeleri köhne binalardan kurtarıp modern çalışma alanlarına kavuşturduklarına dikkat çeken Erdoğan, "Hakim ve savcıların sayısını 9 bin 349’dan 17 bin 179’a toplam adalet personeli sayısını da 26 binden 62 bine çıkartarak hizmetlerin daha hızlı ve kaliteli verilebilmesini temin ettik. Adli tıp sistemimizi geliştirerek ileri teknolojiyle donatarak ülke genelinde yaygınlaştırarak delillerin en doğru ve en hızlı şekilde değerlendirilmesini sağladık. İstinaf Mahkemelerini hayata geçirerek yargılama sürelerini kısalttık. Halen 9 bölge adliye ve 7 bölge idare mahkemesi faaliyettedir. Arabuluculuk ve uzlaştırma sistemlerini getirdik. Bu reformlarla mahkemelerle birlikte Yargıtay ve Danıştay'ın da iş yükünü hafiflettik. Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan başvuru imkanı getirerek kamu denetçiliği sistemini hayata geçirdik. Vatandaşlarımıza yeni bir hak arama yolu açtık. Temel kanunlarımızın tamamını yeniledik. Vatandaşlarımızın lekelenmeme hakkına riayet için soyut ve genel ihbarlarla şikayetleri soruşturma konusu olmaktan çıkarttık. Emniyette vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde hayatlarını sürdürebilmeleri gayesiyle her alanda çok önemli reformları hayata geçirdik. İllerimizin tamamından ve ilçelerimizin büyük bir bölümünde hizmete geçirdiğimiz plaka tanıma ve kamera sistemiyle suçların aydınlatılma oranında ciddi artış sağladık. Mobil plaka tanıma ve elektronik denetleme sistemlerini yakınlaştırarak bu alandaki etkinliğimizi daha da arttırdık. Balistik inceleme DNA analizi parmak izi yüz tanıma sistemi gibi yeni teknolojilerin kullanımını etkinleştirerek, ülkemizin her yerinde suç ve suçluyla mücadelemizi güçlendirdik. Merkezi nüfus idaresi sistemi ile kamunun vatandaşa verdiği hizmetlerde büyük bir devrim gerçekleştirdik. Bugün kamu hizmetlerinin tamam mı bu sistem üzerinden ve tek bir kimlik numarasıyla yürütülebiliyor. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile de hem nüfusumuzun demografik dağılımını hem de nüfus hareketlerini kolaysa takip edebilir hizmetleri buna göre planlayabilir hale geldik" dedi.