Cumhurbaşkanından ’özkaynak’ vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğal gazda dışa bağımlı olmamız, karşımıza hiç beklenmedik zamanlarda hiç ummadık sorunlar çıkartabiliyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda kamu v
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğal gazda dışa bağımlı olmamız, karşımıza hiç beklenmedik zamanlarda hiç ummadık sorunlar çıkartabiliyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda kamu ve özel sektör tarafından tamamlanan 99 baraj ve hidroelektrik santralinin toplu açılış merasimine katıldı. Programda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin bölgesel ve küresel krizlerin de tetiklemesiyle sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirtti. Vatandaşlara seslenen Erdoğan, "Bu süreci herhangi bir ekonomik, sosyal, siyasi kayıp yaşamadan geçebilmemiz için istikrar ve güven ortamına sımsıkı sarılmalıyız. 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan kısmi belirsizliğin içeride ve dışarıda kimlere, nasıl cesaret verdiğini sizler de gördünüz. Hamdolsun 1 Kasım seçimleriyle milletimiz yeniden istikrar ve güven ortamını tahkim etmiş, 2019 yılına kadar ülkemizin önünü açmıştır. 2015 yılı tüm zorluklara rağmen kayıp bir yıl olmamıştır" dedi.
Konuşmasında 2015 yılının ekonomi rakamlarını değerlendiren Erdoğan, geçen yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 4'lük büyüme oranı ve 25 çeyrektir kesintisiz süren büyüme istikrarıyla Türkiye'nin bu alanda OECD ülkeleri içinde ikinci, G-20 ülkeleri içinde ise dördüncü sırada yer aldığına dikkat çekti. Geçen yılın ilk 11 ayında elde edilen sonuçlara göre bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,3 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bu oranla 23 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin önünde yer aldığını vurguladı.
"TÜRKİYE'NİN BÜYÜDÜĞÜNÜ SÖYLERKEN KENDİMİZİ KANDIRMIYORUZ"
Geçen yıl yaşanılan en ciddi olumsuzluğun "ihracatın düşmesi" olduğunu anımsatan Erdoğan, "İhracatımız bir önceki yıla göre yüzde 12'lik gerilemeyle yaklaşık 144 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tüm bunlara karşı dış ticaret açığımızın yüzde 22,2 azalmış olmasını önemli bir kazanım olarak görüyorum. Otomotiv ve konut satışı gibi ekonomi bakımından önemli verilerimizin tamamında da bir önceki yıla göre ilerleme kaydetmiş durumdayız. Uluslararası yatırımlar konusunda da benzer bir olumlu tabloyla karşı karşıyayız. 2014 yılında 12,7 milyar dolar olan ülkemize yapılan doğrudan uluslararası yatırım tutarı, geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında 14,1 milyar dolara yükseldi. Bu tabi bizim için ideal değil çünkü biz 22 milyar doları görmüş bir ülkeyiz. Bunu aşmamız lazım ve aşacağız. Bir Türkiye'nin büyüdüğünü, geliştiğini söylerken kendi kendimizi kandırmıyoruz. Daha iyi olacak, buna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"BÖLGEMİZDE YAŞANAN SORUNLAR İLANİHAYE DEVAM EDECEK DEĞİL"
Erdoğan, 2002-2014 yılları arasında dünya dış ticaret hacminin 2,9 katına çıkarken Türkiye'nin dış ticaret hacminin 4,6 katına yükseldiğini belirtti. Küresel finans krizinin süren etkilerine rağmen Türkiye'nin büyüme ve kalkınmasından taviz vermediğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bölgemizde yaşanan sorunlar ilanihaye devam edecek değildir. Daha da önemlisi Türkiye artık sadece bulunduğu bölgeyle sınırlı bir ticaret vizyonunu geride bırakmış, tüm dünyayı kucaklayabilecek bir duruma gelmiştir. İşte son Rusya krizinde hep birlikte gördük, bu ülkenin anlamsız ve bizden ziyade kendisine zarar veren tutumu karşısında ilgili kurumlarımızın desteğiyle ihracatçılarımız hemen farklı pazarlara, diğer pazarlara yöneldiler. Sağolsunlar. Mesele bu. Aradığı zaman, azmettiği zaman evelallah bu millet, taşı sıkar, suyunu çıkarır. Bundan hiç endişem yok. Dünyanın neresine gidersek gidelim orada mutlaka iş adamlarımızla karşılaşıyorum. Onların başarı hikayelerini dinliyorum. İş adamlarımızı ben günümüzün alperenleri olarak, akıncıları olarak görüyorum. Bu kardeşlerimiz gittikleri yerlerde sadece ticaret imkanlarını araştırmıyor aynı zamanda ülkemizin kültürünün, tarihinin, medeniyetinin temsilcisi olarak hareket ediyorlar. Bana göre parayla birlikte gönül kazanmak için de çalışmayan iş adamımız vazifesini eksik yapıyor demektir."
"DOĞALGAZDA DIŞA BAĞIMLI OLMAMIZ, KARŞIMIZA HİÇ BEKLENMEYEN SORUNLAR ÇIKARABİLİYOR"
2016 yılının geçtiğimiz yıldan "çok daha iyi, çok daha bereketli, çok daha hayırlı" bir yıl olacağını söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışan, üreten, eser ortaya koyan herkese, özellikle iş adamlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Enerji sektörünün bu bakımdan önemli ve öncelikli bir alan olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Nasıl Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretimini, 2003 yılındaki 26 milyar kilowatsaatten 91 milyar kilowatsaate çıkarmışsak inşallah 2019 yılında bu rakamı 127 milyar kilowatsaate de ulaştıracağız. Hep beraber, elele bunu başaracağız. İşte gördünüz, doğalgazda dışa bağımlı olmamız, karşımıza hiç beklenmedik zamanlarda hiç ummadık sorunlar çıkarabiliyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız. İş adamlarımızdan daha fazla yatırım bekliyorum. Nükleer santral başta olmak üzere enerjide dışa bağımlılığımızı asgariye indirecek diğer imkanları da kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. 2023 Türkiyesi, diğer hedeflerimizle birlikte enerji alanında da bizi 2053 ve 2071 vizyonumuza taşıyabilecek altyapıya sahip olmalıdır. Her kim ki bu ülkenin ve milletimizin geleceği için taş üstüne taş koyuyorsa Allah ondan razı olsun. Bizim desteğimiz de sonuna kadar onların yanındadır. Her kim ki bu ülkenin ve milletin tekerine çomak sokmaya çalışırsa biz sonuna kadar onlarla da mücadele edeceğiz. Bu da böyle bilinsin."
"YEŞİLİ BİZ İSMİNDE "YEŞİL" OLANLARDA ÇOK DAHA FAZLA SEVERİZ"
Açılışı yapılan 99 baraj ve hidroelektrik santrali kapsamında iş adamlarının her türlü teşekkür ve desteği hak ettiklerini belirten Erdoğan, barajların insaşı ve yapımında emeği geçen mimar, mühendis ve işçilere teşekkürlerini iletti. "Sözde akademisyenlerin" HES'lerin önüne geçmek için neler yaptıklarını iyi bildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz bunlar "Greenpeace'çiler vesaire hep bir araya gelirler, böyle bir şeyler yapıp önünü kesmeye çalışırlar. Yeşili biz isminde "yeşil" olanlardan çok daha fazlasıyla severiz. Onlarınki "Greenpeace'dir, bizimki tam manasıyla bir yeşildir. Çünkü bu barajlar farklı güzellikler katar, hem çevreye hem o oluşan barajdaki imkanlara ve mesela ben şimdi Yusufeli'ni düşünüyorum. Yusufeli bittiği zaman orası ne tür güzellikler arz edecek. Çünkü baraj ve barajın yanında yeni Yusufeli'nin ilçe olarak inşası ve ihyası o projeleri bizzat takip ettim. Sağolsun Bakanım, projeyi getirdi, gösterdi. Bambaşka bir Yusufeli bambaşka bir şehir ortaya çıkacak. Diğer yerler de böyle. Mesela Kayseri'de bir Yamula Barajı'nı düşünün, öyledir. Eskiden birileri geldi, "Kayseri'ye deniz getireceğim" dedi. Onlar getiremedi ama biz Kayseri'ye deniz getirdik, Yamula Barajı'yla getirdik. Lafla olmuyor bu işler, attığınız hayati adımlarla oluyor."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 7 İLE CANLI BAĞLANARAK TOPLU AÇILIŞ YAPTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Artvin, Ardahan, Erzincan, Tokat, Adana, Düzce ve Sakarya'ya canlı telefon bağlantısıyla bağlanarak kamu-özel sektör ortaklığıyla yapımı tamamlanan 99 baraj ve hidroelektrik santralinin toplu açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde bazı illerdeki yoğun kar yağışı ekranlara yansıdı.
Toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile iş adamları ve diğer davetliler katıldı.