Demirtaş: "Tartışmaya hazırız"
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazır olduklarını söyledi.Demirtaş, "yeni anayasaya" ve "başkanlık" konusunda açıklamalarda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisin
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazır olduklarını söyledi.
Demirtaş, "yeni anayasaya" ve "başkanlık" konusunda açıklamalarda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin il eş başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, bu toplantının seçim sonrası ilk değerlendirme toplantısı olduğunu belirterek, zorlu bir seçim döneminin yürütüldüğünü ifade etti. Demirtaş, "Adına seçim kampanyası diyoruz ama aslında bir seçim kampanyası yürütmedik, büyük bir savaş, katliam ve vahşet kampanyasına karşı bir onurlu, barış kampanyası ve barış mücadelesi yürüttük bizler. Dolayısıyla, bu saldırılarda yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı rahmet, minnetle anmak istiyorum. Bir kez daha hepimizin başı sağolsun. Onların anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.
Demirtaş, "Bütün diğer partiler seçim çalışması, kampanyası yürütmüş olabilir. Özellikle AKP, kendi planladığı AKP kurmayının, AKP elitinin planladığı senaryo çerçevesinde adına seçim denilen bir kampanya yürütülmüş olabilir ama 7 Haziran'dan bu yana bizler Türkiye'de bir seçim havası yaşamadık. 1 Kasım'da gerçekleşen şeye de seçim diyemeyiz. "Sırf sandık kuruldu" diye bunun adına eşit, demokratik bir seçim diyemeyiz. Keşke, öyle olsaydı. 7 Haziran'da bunu kısmen başarmıştı Türkiye. 7 Haziran'da da tam anlamıyla adil bir seçim gerçekleştirmedik" açıklamasında bulundu
HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesinde 176 yerde saldırıya uğradığını iddia eden Demirtaş, "7 Haziran'da bizler açısından her şeyin olağan olduğu adil, eşit bir yarış değildi. Buna rağmen, Türkiye ortaya bir sonuç çıkardı. Biz, yüzde 13'ten çok daha fazla oy alma ihtimaline rağmen mevcut durumu saygıyla karşıladık. En azından Türkiye'de bir yeni sayfa açılabilmesi, demokratik siyasete geçiş yaşanabilmesi, siyasetin oluşacak yeni parlamentoda sağlıklı tartışabilmesi için seçim sonuçlarına saygı duyduk ve bir koalisyon kurulması için çağrılar yaptık. Önayak olmaya çalıştık" şeklinde konuştu.
"MHP'DEKİ OY KAYBI, MHP YÖNETİMİNDE RAHATSIZLIK OLUŞTURMADI"
MHP'deki oy kaybının, MHP yönetiminde rahatsızlık yaratmadığını söyleyen Demirtaş, "Çünkü bunun için çalışılmıştır zaten. Zaten, bunun için ittifak yaşanmıştır. Üstünde kararlaştırdıkları budur zaten. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye açısından bir felaket falan değildir. Biz, olmasaydık "evet" Türkiye büyük bir kaosa sürüklenmiş olacaktı. Yüzde 50 oya rağmen büyük bir kaos çıkacaktı. Biz varız, o yüzden umut var. Biz varız, o yüzden toplumu korkutamıyorlar" diye konuştu.
YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI
"Yeni dönem parlamentosunun önünde en acil görev, yeni anayasadır" diyen Demirtaş, "2007'de parlamentoya girdiğimiz günden buyana ısrarlı bir şekilde yeni anayasanın yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Kenan Evren gitti, anayayası kaldı. Adam yok, anayasası yürürlükte. Bu anayasadan kurtulmak hepimizin en acil görevi, sorumluluğudur. Biz, bundan hiç kaçmadık. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda ilk maddeden son maddeye kadar, bütünlüklü teklif sunan partilerden biriyiz. Halen, parlamentoda teklifimiz duruyor ve HDP'li olmayan, anayasa uzmanlarının da hakkımızı teslim ettiği gibi, en özgürlükçü teklifi biz yaptık. HDP'li olmayan anayasa uzmanları da bunu teslim ettiler. Dediler ki o dönem en özgürlükçü teklif sizler tarafından yapıldı. Hatta, AKP'nin anayasa uzmanları dahil bunu söylediler. Ama kabul görmedi. Şimdi tartışmaya hazırlarsa, diğer partiler de buna hazırlarsa biz yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazırız" şeklinde konuştu. Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tekliflerimizin hepsini parti meclisimiz ile birlikte gözden geçireceğiz. Bu yıl itibarıyla revize etmemiz gereken tekliflerimiz varsa, onları da tartışacağız. Tekrar, STK'ları, ilgili bütün toplum kesimleri sürece katıp yeni anayasa bir halk sözleşmesi, bir toplum sözleşmesi olsun diye tabandan bir anayasa tartışmasını başlatacağız. Biz, buna hazırız. Kürt sorununun çözümü için büyük bir fırsattır, yeni anayasa. İnanç sorunları başta olmak üzere büyük bir fırsattır, yeni anayasa."
"Bütün bu sorunlar orta yerde dururken tek derdimiz "başkanlık mı yahu?" diye soran Demirtaş, "Kendi dilini konuşamadığı için, yönetime katılma hakkı elde edemediği için Silvan'da, Cizre'de katledilen Kürt gencinin en acı sorunu başkanlık sorunu mu? Her gün sokakta katledilen kadının sorunu Başkanlık sorunu mu? Anayasa'nın her maddesi doğru da bir tek başkanlık ile ilgili kısmı mı eğri? Anayasa'nın kendisi deve zaten ya, neresi düzgün ama dikkat edin yeni bir anayasa nasıl yapılır, gelin bunu tartışalım demiyorlar. Tartışma nereden başlıyor? Başkanlıktan" ifadelerini kullandı.
DEMİRTAŞ'TAN CHP VE AK PARTİ'YE ÇAĞRI
Başkanlık sistemine işaret eden Demirtaş, "Gelin yönetim modelini birlikte tartışalım. CHP'ye de çağrımız, gelin birlikte tartışalım. MHP'nin böyle bir derdi olmayabilir, o görevini yaptı yerine oturur artık 3-4 yıl. Ama ülkede demokrasiyi ile inşa edeceksek, CHP ile AK Parti ile tartışalım. En iyi model, yerinden yönetim modelini öneriyoruz, niye karşısınız gelin tartışalım. Biz anlatalım, siz dinleyin. Neresine karşıysanız, ikna olursak, beraber düzeltelim" dedi.