'Devrim çapında önemli adımlar attık'

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Bugün vakıflara sahip çıkıyoruz. 10 yıl içerisinde 3 bin 500 civarında vakıf eserini yeniden ayağa kaldırdık'' dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açılışını gerçekleştirdiği Sarı Kadı Medresesi'nde Ankara Düşünce v

'Devrim çapında önemli adımlar attık'

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Bugün vakıflara sahip çıkıyoruz. 10 yıl içerisinde 3 bin 500 civarında vakıf eserini yeniden ayağa kaldırdık'' dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açılışını gerçekleştirdiği Sarı Kadı Medresesi'nde Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) tarafından düzenlenen ''Vakıf Medeniyeti'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
 
Arınç, şöyle konuştu:
 
''Tarihimize baktığımızda bunun inancımızdan kaynaklandığını görüyoruz. Özellikle İslam inancı, ayet-i kerimelerden, Peygamberimizin örnek aldığımız hayatından süzülen bir inançla eğer hali vakti yerindeyse bütün Müslümanlar ellerindeki bir takım imkanları, yani bir bahçesi, arsası, gelir getiren bir gayri menkulü varsa, sadece Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmak için mallarını bağışlamışlar. Daha doğrusu vakfetmişler. Bu bin yılı geçkin bir süredir devam ediyor. Hatta en eski vakıf diye 1048'de ilk vakfın kurulduğuna dair elimizde kayıtlar var.
 
Demek ki İslam inancı, defterin açık kalması ve sadaka dediğimiz sevapların insanı öbür tarafta da ahiret hayatında da takip etmesini istiyor. Çünkü bundan ne kadar çok insan istifade ederse bu hayırlı işe ne kadar çok insan teşekkür ederse Allah o kadar çok razı oluyor. Her vakfın bir vakfiyesi, vakıf senedi var...
 
O vakfiyede insanlar, neyi amaçladıklarını açıkça gösterirler, yönetim biçimini ortaya koyarlar, gelir getirecek imkanları da tek tek sayarlar. Bu vakfiyenin şartını kendisi değiştirebilir. Ancak kendisinden sonra gelenlerin değiştirmesi mümkün değil. Vakfın şartı değiştirilemez.''
 
''1-2 milyonluk bütçeyle idare ediliyordu''
 
Geçmiş dönemlerde müdürlüğün elindeki imkanlarının çok kıt olduğunu bildiren Arınç, şöyle konuştu:
 
''1-2 milyonluk bütçe ile idare ediliyordu. Üstelik bizim bütçemiz özel bütçe. Yani kendi imkanlarımız neyse o kadar yatırım yapabiliyoruz.
 
Son 10 yıl içerisinde vakıfları yönetenler, bakanlarımız, genel müdürlerimiz, devrim çapında önemli adımlar attı. Yeni Vakıflar Kanunu'nu çıkardık. Birkaç maddesi birkaç defa değişti ama 2008'den bu yana yeni Vakıflar Kanunu ile biz vakıf eserlerini nasıl ayağa kaldırabileceğimizi tekrar tekrar düşündük. İki önemli adım attık.
 
Her birine bizim para bulmamız mümkün değil.''
Arınç, vakıf eserleri için ''Restore et kirala'' sistemini hayata geçirdiklerini ve bunun fazlasıyla rağbet gördüğünü ifade etti.
 
Arınç, ''Bugün vakıflara sahip çıkıyoruz. 10 yıl içerisinde 3 bin 500 civarında vakıf eserini yeniden ayağa kaldırdık. En büyüklerinden en küçüklerine kadar. Süleymaniye Camii'ni yeniden restore edebilmek için 21 milyon lira harcadık. Sultan Ahmet bunlardan birisidir, Fatih Camii bunlardan birisidir...'' dedi.
ADAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, günün anısına Arınç'a plaket de takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler