Dışişleri Bakanı’ndan ’’Esad’’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Esad'ın herhangi bir şekilde Suriye'nin geleceğinde, istikrara kavuşmasında oynayacağı rol kalmamıştır. Esad kaldığı sürece kaos, kargaşa, insanları esir almaya devam edecektir. Biz Suriye halkının çektiği acıları ha

Dışişleri Bakanı’ndan ’’Esad’’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Esad'ın herhangi bir şekilde Suriye'nin geleceğinde, istikrara kavuşmasında oynayacağı rol kalmamıştır. Esad kaldığı sürece kaos, kargaşa, insanları esir almaya devam edecektir. Biz Suriye halkının çektiği acıları hafifletecek, kriz esnasında belirli ölçüde güvenlik sağlayacak yöntemleri hayata geçirmeliyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Sinirlioğlu, Suriyelilere 6,5 milyar dolardan fazla yardım yapıldığını belirterek, göç eden insanlara yardım etme sorumluluklarının olduğunu söyledi. Sinirlioğlu, Almanya'nın mülteci sorununun bütün ülkelerin sorunu olduğunu belirttiğini kaydederek, "Terörle mücadele konusu Türk-Alman ilişkilerinin gündem maddesidir. PKK ve DHKPC ile mücadelede yaptıklarını paylaştım. Almanya'dan bu konuda daha fazla destek beklentimizi dikkatine getirdim" dedi.

Steinmeier ise, ziyaretinin özel bir zamanda olduğunu söyleyerek, göçle ilgili Avrupa'da nasıl hareket edeceklerine dair konuları ele aldıklarını belirtti. Steinmeier, "Uluslararası mülteciler sorumlusu ile yapılan çalışmalar takdire şayan. İki milyon kadar insan kendi ülkesinde, bakanın sorumluluğunu biliyoruz. Bu konuda itinalı davranan ülkede sığınmacılara yönelik hizmetin bir sınırı olduğunu öğrendim. Bence Avrupa'nın komşu ülkeleri, yükü omuzlayan ülkeler çerçevesinde bir çağrıda bulunulması önemli. Bu konuda bir yardım yapılmalı çağrısı önemli" şeklinde konuştu.

Bakan Steinmeier, göçün nedenlerine bakılması gerektiğini kaydederek, "Güçlü bir angajman göstermemiz gerekiyor. Derhal, ivedilikle bir göç diyaloğu oluşturmak istiyoruz. Bunu gündeme almak istiyoruz. Dışişleri Bakanlıkları, İçişleri Bakanlıkları, Kalkınma Bakanlıkları bu konuda neler yapabileceğini görmek istiyoruz. Bu konuda sıkı bir diyaloğa ihtiyacımız var. Hem operasyonel olarak ortak neler yapabiliriz ve bu diyaloğu nasıl harekete geçirebiliriz" dedi.

PKK terör örgütünün eylemlerinde artış olduğunu hatırlatan Steinmeier, yatırımların boşa gitmemesi temennisinde bulundu. Mülteci krizinde Hollande'nin "Türkiye'ye para verelim, mülteciler Türkiye'de kalsın" sözüne ilişkin olarak ise Steinmeier, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İki konuda karar verilmesi lazım. Uluslararası kuruluşların yaptıklarına bakmamız lazım. Burada sonuçlar çıkarmamız gerekir. Ülkelerin bakış açısı aynı değil. Biz kendi olanaklarımızla G7 Başkanlığı olarak bu konuları ele alacağız. Özellikle verici ülkelere hitap edeceğiz. Uluslararası yardımların çok düşük olduğunu düşünüyoruz, bu yükün hafifletilmesi konusunda görüşmeler yapacağız. Komşu ülkeler için maddi bir destek gerekir. Kendi bölgelerinde insanları kabul eden ülkelere destek verilmesi gerekir."

Sinirlioğlu, Esad ile ilgili olarak ne gibi çalışmalar yapıldığına ilişkin olarak, "Esad kendi halkına karşı savaş açmış, çoktan tarihteki yerini almıştır. Hem dünya hem Suriye halkı kendisine savaş açmış olan diktatöre hükmünü vermiştir. Esad'ın herhangi bir şekilde Suriye'nin geleceğinde, istikrara kavuşmasında oynayacağı rol kalmamıştır. Esad kaldığı sürece kaos, kargaşa, insanları esir almaya devam edecektir. Biz Suriye halkının çektiği acıları hafifletecek, kriz esnasında belirli ölçüde güvenlik sağlayacak yöntemleri hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye ile sınır komşusu olduğuna dikkat çekerek, çatışmalardan dolayı tehdit olduğunu belirten Steinmeier, "Türkiye mültecileri kabul etmiştir, bölgede şekillendirici bir güçtür. Suriye'de bir sorun varsa Türkiye'nin de mutlaka belirli bir rolü olması gerekir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler