DTP Grup Başkanı Seçecek
AK Parti, MHP ve DTP, bugün yapacakları 23'üncü Dönem Parlamentosu'nun ilk grup toplantılarında, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile grup yöneticilerini seçecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Meclis Başkanı adayını bugünkü grup toplantısında a
AK Parti, MHP ve DTP, bugün yapacakları 23'üncü Dönem Parlamentosu'nun ilk grup toplantılarında, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile grup yöneticilerini seçecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Meclis Başkanı adayını bugünkü grup toplantısında açıklaması bekleniyor.
Bugün öğleden sonra toplanması beklenen AK Parti grubunda, seçim yapılacak. AK Parti'li milletvekilleri, partilerinin TBMM Başkanlık Divanı'nda temsil edileceği 10 yöneticiden, 3 TBMM başkanvekili, 2 idare amiri ve 5 katip üye ile 5 grup başkanvekilini seçecek.
DTP grup başkanı seçecek
DTP grubu ise saat 10.00'da toplanacak. DTP'li 20 milletvekiline, toplantıya katılmaları yönünde yazı gönderildi.
Grup toplantısında, 1 grup başkanı, 2 grup başkanvekili ile 10 kişilik grup yönetim kurulu ve 5 kişilik grup disiplin kurulu üyelikleri seçilecek.
DTP'nin, grup yönetimi ve toplantı odası olarak, TBMM Dilekçe Komisyonun'un 22'inci Dönem'deki yerini kullanması bekleniyor.
DTP grubunun nerede toplanacağı ise henüz netlik kazanmadı. Grup toplantısı, ya partide ya da TBMM'de yapılacak.
MHP Grubu da yarın saat 11.00'de toplanacak. MHP'li milletvekilleri, toplantıda, TBMM Başkanlık Divanı'ndaki üyeleri ve 2 grup başkanvekilini seçecek. CHP grubunun ise günü belli olmamakla birlikte bu hafta içinde toplanacağı bildirildi.
Meclis Başkanı adayı açıklanacak
Yeni Meclis Başkanı perşembe günü seçilecek. Gözler AK Parti'de. Parti içinde Meclis Başkanlığı için 5 isim konuşuluyor. Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Vecdi Gönül, Ülkü Güney ve Murat Başesgioğlu. Meclis Başkanı'nı seçecek seçim için AK Paeti yönetiminin kararı bekleniyor. Meclis Başkanlığı için AK Parti'de son değerlendirme bugünkü Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda yapılacak.
Cemil Çiçek, önceki iki AK Parti hükümetinin Adalet Bakanı'ydı. Türk Ceza Yasası değişirken, AB yolunda adli reformlar yapılırken bakanlığın başındaki isimdi. Hükümet sözcülüğü görevi yaptı, 27 Nisan bildirisinin ardından hükümetin hazırladığı metni o okudu.
Köksal Toptan, merkez sağın tanınan isimlerinden birisi. AK Parti öncesinde Milli Eğitim, Kültür ve Devlet Bakanlıkları görevlerinde bulundu. AK Parti'ye katıldıktan sonra da Meclis'te en kritik komisyonlardan birisi olan Adalet Komisyonu'nun başkanlığını yürüttü. Kriz zamanlarında uzlaşmacı tutumu ile göz doldurdu.
Murat Başesgioğlu, önceki iki AK Parti hükümetinin Çalışma Bakanı'ydı. Sosyal Güvenlik Reformu'nun altına imzasını attı. AK Parti öncesinde İçişleri Bakanlığı tecrübesi var.
Vecdi Gönül, AK Parti hükümetlerinin Savunma Bakanı'ydı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ismi adaylar arasında sayıldı ama aday gösterilmedi.
Ülkü Güney, bir önceki dönem Meclis'e bağımsız olarak girdi. Eski Anap'lı. Merkez sağın saygın isimleri arasında gösteriliyor.
AK Parti bu beş isim arasından birisini Meclis Başkanlığı'na aday gösterecek. Son karar bugün toplanacak Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda verilecek ve muhtemelen AK Parti'nin adayını Başbakan Erdoğan bugünkü grup toplantısında açıklayacak