Erdoğan Gazze için ne dedi?
Erdoğan, Ürdün'ün Kudüs bağlamındaki özel konumu ve Filistin'e coğrafi olarak komşu olması nedeniyle kilit bir role sahip olduğunu belirterek, "Ürdün'ün bölgedeki sorunların çözümüne katkısı bu noktada fevkalade önem taşıyor" dedi.Başbakan Erdoğan ve Ürdü
Erdoğan, Ürdün'ün Kudüs bağlamındaki özel konumu ve Filistin'e coğrafi olarak komşu olması nedeniyle kilit bir role sahip olduğunu belirterek, "Ürdün'ün bölgedeki sorunların çözümüne katkısı bu noktada fevkalade önem taşıyor" dedi.
Başbakan Erdoğan ve Ürdün Başbakanı Bahit, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, Bahit ile son derece faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bakanlarımız kendi aralarında aynı şekilde çok faydalı görüşmeler icra ettiler.
Görüşmelerde Türkiye-Ürdün ikili ilişkilerini ele aldık. Gerek baş başa yaptığımız görüşme, gerekse heyetler arasında yaptığımız görüşmelerle ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Tarihi, kültürel ve insani bağlarımız bulunan Ürdün ile ilişkilerimizde son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettik. Mevcut ilişkilerimizi her alanda çeşitlendirmeyi, daha ileri seviyelere taşımayı ortak hedefimiz olarak görüyoruz.
Sayın Bahit ile yaptığımız görüşmelerde ülkelerimizi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslar arası güncel gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Ürdün malum bölgesinde etkin konumda bulunan, istikrarı, ılımlılığı temsil eden iki ülke olarak bölgemizde barış ve istikrarın egemen olması noktasında neler yapabiliriz bunların üzerinde de fikir alışverişinde bulunduk ve ortak hedefler gözetmek istediğimiz çok açık, net ortada" şeklinde konuştu.
Erdoğan, Bahit ile yaptıkları görüşmede İsrail-Filistin ihtilafı başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da meydana gelen gelişmeleri de değerlendirdiklerinin altını çizerek, "Ürdün, Kudüs bağlamındaki özel konumu ve Filistin'e coğrafi olarak komşu olması nedeniyle de kilit bir role sahip. Ürdün'ün bölgedeki sorunların çözümüne katkısı bu noktada fevkalade önem taşıyor. Türkiye ve Ürdün'ün bölgemizdeki sorunlara bakışı da birebir örtüşüyor" dedi
Uluslar arası toplumun meseleyi önyargısız bir şekilde ele alması, bu sürecin Filistin'de adil ve şeffaf seçimlerin gerçekleştirilmesi suretiyle tamamlanmasını teşvik etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Bu çerçevede Filistinli kardeşlerimizin BM'ye üye olması konusundaki azim ve kararlılıklarını bizlerin de aynı kararlılıkla desteklediğimizi ifade ettik. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan değişim ve demokratikleşme sürecini de değerlendirme fırsatı bulduk. Bu bağlamda Ürdün'ün uygulamaya koyduğu reformların takdirle izlediğimizi Bahit'e ifade ettim. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin bölgenin istikrarına ve iki ülkenin halkları arasındaki dostluğun pekişmesine olumlu katkı sağlayacağına eminim" şeklinde konuştu.
Ürdün Başbakanı Maruf El Bahit ise Türkiye ve Ürdün arasındaki ilişkilerin tarih boyunca hep iyi olduğunu ifade ederek, "Ürdün şüphesiz ki Türkiye'nin harcamakta olduğu bölgesel çabaları takdire şayan olarak görüyor" dedi. Filistin meselesinin ciddi bir mesele olduğunu anlatan Bahit, "Ortadoğu'daki krizler de onunla bağlantılıdır. Biz Türkiye'yi bölgede istikrarın sağlanması için temel faktör olarak görüyoruz" diye konuştu.
Türkiye ve Ürdün'ün birçok meselede görüşlerinin hemen hemen aynı olduğunu belirten Bahit, "İskan ve şehirciliğin geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladık. Aynı zamanda Türk-Ürdün ortaklık konseyine de çağrıda bulunduk. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ele aldık. İki ülke arasındaki ticaret hacmi gelişmektedir. Temennimiz bunu daha da yükseltmek" dedi.
Konuşmaların ardından Erdoğan ve Bahit, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Bahit, Türkiye ve Ürdün arasında 1 Mart 2011 tarihinde serbest ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatarak, "Türkiye-Suriye-Lübnan ve Ürdün arasında da dörtlü anlaşma söz konusudur. Bu dörtlü anlaşma içerisinde belirgin bazı işlemler yapıldı. Fakat halihazırda Suriye'nin içinde bulunduğu durumdan dolayı devam edemedi. Bunu düzgün bir şekilde devam ettireceğiz. Çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan da bir soru üzerine, "Ürdün'de yapılanmayla ilgili, konut yapımındaki deneyimimizi ve tecrübemizi orada değerlendirmek, bunun yanında da üçüncü ülkelerde de, bu Irak'ta olur bir başka ülke de olabilir, burada da Irak'taki girişimcilerle veya TOKİ'nin karşıtıyla bu noktada adımlar atılabilir. Ama ilk hedef Ürdün'deki yapılanmayla alakalı adımlardır. Bu adımların gerçekleştirilmesine yöneliktir.
TOKİ'nin Türkiye'de 9 yılda çok ciddi bir deneyimi oldu. 500 bin konut inşası ve bunun 370 bini şu ana kadar sahiplerine teslim edildi. Bu, 2023 yılına kadar yeni bir 500 binin başlamasıdır aynı zamanda. Bunun şu anda işaretini verdik. Çalışmalara gireceğiz. Sosyal konutlardan alınız da üst gelir gruplarına kadar yapılmış konular var. Bunlar kentsel dönüşüm değişim hedeflediği için Ürdün'de de buna benzer kentsel değişim, dönüşüm çalışmalarına yardımcı olabilir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun, "İsrail'den özür gelse de gelmese de Gazze ziyaretiniz gündeminizde mi?" sorusuna da, "Bu konuda Dışişleri Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Burada herhangi bir gerilime zemin hazırlamak, fırsat vermek düşüncesinde değiliz. Arkadaşlarımız çalışmaları yapacaklar ve bu çalışmalar neticesinde biz bu ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Bunun özür dileme, tazminat ve ambargoların kaldırılmasıyla bence eş zamanlı veya onun karşılığında o gibi düşünmek çok yanlış olur.
Onun da bununla yakından uzaktan alakası yok. Şu anda İsrail kendi içinde bir karar vermek durumunda. Çünkü İsrail yönetimi şu anda olumlu bakanı var, bakmayanı var. Bizde onların verecekleri kararı belirli bir süreye kadar bekleyeceğiz, bekledikten sonra da kendi B planımızı devreye sokacağız" şeklinde karşılık verdi.