Erdoğan'dan Ayrı Listeler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduğu listede bir iki değişiklik" yaptığını söyledi ancak bunların kimler olduğu konusunda bilgi vermedi.
Erdoğan'ın 10. Cumhurbaşkanı Sezer'e götürdüğü liste ile 11. Cumhurbaşkanı Gül'e götürdüğü listede üzerinde değişiklik yaptığı 2 ismin Beşir Atalay ile Hüseyin Çelik olduğu öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 60. Hükümet'e, önceki hükümette yer almayan 8 yeni isim girdi. Başbakan Yardımcılığı ile Dışişleri bakanlıklarının ayrılması nedeniyle yeni dönemde hükümet kanadından Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) girecek bakan sayısı 7'den 8'e yükseldi.
59. Hükümet'te yer alan Milli Görüş kökenli üç isim yeni kabinede yer almazken bu kesimden bir yeni isim kabineye girdi.
Eski kabineden Gül dahil 6 bakanın yer almadığı listedeki sürpriz, 59. Hükümet'in İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun kabine dışında bırakılması ve İçişleri'ne Prof. Beşir Atalay'ın kaydırılması oldu.
Gül'e yakınlığıyla bilinen ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Milli Eğitim Bakanlığı'nı veto ettiği Beşir Atalay İçişleri Bakanı oldu. Atalay Devlet Bakanlığı'ndan İçişleri Bakanlığı'na kaydırıldı. Kulislere Erdoğan'ın bu görev için AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'i düşündüğü ancak Gül'ün Atalay'da ısrar ettiği bilgisi yansıdı. Erdoğan ile Gül'ün 1 saat 35 dakika süren görüşmesinin bu nedenle uzadığı iddia edildi. Bu arada Başbakan'ın İçişleri Bakanlığı için Murat Başesgioğlu'nu da önerdiği, ancak Gül'ün Atalay'da ısrarcı olduğu iddiası kulislere yansıdı.
Erdoğan ile Gül'ün Köşk'teki görüşmesinde iki kere ara verildiği de öne sürüldü. Erdoğan'ın basın toplantısı yapacağı yere gelişi için polislere 2 kez çıkış hazırlığı verilmesi de bu iddiayı güçlendirdi.
Erdoğan kendisi dışında 22 olan bakan sayısını 24'e çıkardı. Devlet Bakanlığı sayısı 2 artarken icracı bakanların bir çoğu yerini korudu. Hükümete yeni giren 8 isimden 4'ü icracı bakan, 4'ü de Devlet Bakanı oldu. Bu isimler şöyle:
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik.
Erdoğan'a yakın isimler
Yazıcı, Ekren ve Eroğlu, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri yanında olan isimlerdi.
59. hükümette İçişleri Bakanı olan Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı olan Atilla Koç, Çevre ve Orman Bakanlığı'nı yürüten Osman Pepe de kabineye giremedi. 59. Hükümet'in Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun tekrar seçime girmediler. Abdullah Gül de Köşk'e çıktığı için listede yer almadı. Liste dışı kalan isimlerden Koç, resmi programlarda uykusuna yenik düşen görünteleriyle gündem yaratmıştı.
Arınç yok
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da hükümet listesinde yer almadı. Erdoğan'ın yeni kabinede birden fazla kadın bakana yer vereceği beklentisi sonuçsuz kaldı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu yerini korurken, bakan olması beklenen AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen kabineye giremedi.
Gül'e en yakın isimlerden Babacan, Devlet Bakanlığı'ndan Dışişleri Bakanlığı'na kaydırıldı. Babacan "Başmüzakereci" sıfatını da korudu. Babacan'ın yerine AKP'nin yeni transferlerinden ekonomist Mehmet Şimşek Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirildi. Ekonomideki koordinatör bakanlık görevine Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Prof. Nazım Ekren üstlendi.
Transferler bakan oldu
Erdoğan'ın 22 Temmuz seçimleri öncesinde görkemli törenlerle AKP rozetini taktığı üç isim bakan oldu. Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, eski ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve Mehmet Şimşek kabineye girdiler.
Başbakan, avukatı Hayati Yazıcı'yı üç Başbakan yardımcılığından birine getirdi. Yazıcı'yla birlikte AKP yönetiminden Nazım Ekren ve Faruk Çelik de kabineye yer aldı.