Erdoğan'dan iki kritik ziyaretler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti için 12 Mayıs günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gidecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti için 12 Mayıs günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gidecek.
Ertesi gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir görüşme yapacağı kaydedilen Erdoğan, 14 Mayıs tarihinde ise Polonya'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.
Başbakan Erdoğan, 16 Mayıs tarihinde de Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.
AZERBAYCAN'DAN SÜRPRİZ ZİYARET
Ermenistan ve Türkiye arasındaki yakınlaşmadan sonra Türkiye'yle Azerbaycan arasında yaşanan soğukluk aşılıyor. Ankara'ya Bakü'den sürpriz bir ziyaret gerçekleşiyor.
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, sabah saatlerinde Ankara'ya geldi. Azimov, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüştü.
Azeri yetkili, Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı görevini devralmasının ardından makamında ağırladığı ilk resmi konuk oldu.
Görüşmede, Türkiye'yle Azerbaycan arasındaki tarihi bağların gücünün vurgulandığı belirtildi.
Davutoğlu ve Azimov, Ankara-Erivan hattında yaşanan gelişmelerle Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini de değerlendirdi.
KOHEN: HEM TAMİR HEM AÇILIM
Milliyet gazetesi yazarı Sami Kohen ziyareti NTV yayınında değerlendirdi.
Kohen, şunları söyledi:
“Bu ziyaretin Azerbaycan ayağı bence en önemlisi. Ankara ile Bakü arasında bir güven krizi ortaya çıktı. Ziyaretin esas amacı, bu güven krizini halletmek ve ilişkileri tekrar rayına oturtmaya çalışmaktır.
Rusya ayağı ise bence tamirden çok bir açılım. Kafkasya genelinde ve Rusya ile Türkiye'nin politikası arasında yeni bir ayar. Rus liderle yapılacak görüşmelerin önemli bir unsuru da Azerbaycan meselesi.
Bakü ziyareti; Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla yapılan bir ziyaretse -ki öyledir- bunun Rusya ile iyi koordine edilmesi lazım. Çünkü Azeriler Ermenistan ile Türkiye arasında varılan mutabakattaki yol haritasının paralel olarak götürülmesini istiyor.
‘Karabağ meselesi halledilmeden siz sınırları açmayın veya diplomatik ilişkileri kurmayın’ şeklinde mesajlar gönderiyor. Demek ki bu Karabağ meselesinde bir ilerleme kaydetmek lazım. Rusya’nın burada oynadığı rol çok önemli, zaten bir süreden beri de devrede.
Bu dönemin yol haritası süreciyle koordine edilmesi ve Türkiye-Rusya arasında daha sıkı bir işbirliğinin yapılması gerekiyor.”