Ergenekon'da karar zamanı
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıldır devam eden, 66’sı tutuklu 275 sanıklı, 23 iddianameli Ergenekon davasında kararın 5 Ağustos’ta açıklanması bekleniyor. 64 sanık için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen davada savunmalar 2.5 ay
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıldır devam eden, 66’sı tutuklu 275 sanıklı, 23 iddianameli Ergenekon davasında kararın 5 Ağustos’ta açıklanması bekleniyor. 64 sanık için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen davada savunmalar 2.5 ay sürdü.
İHBAR TELEFONUYLA 2007’DE BAŞLADI
Ergenekon soruşturması, bir telefon ihbar telefonu üzerine 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunmasıyla başladı. İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan iddianame, 25 Temmuz 2008’de kabul edildi. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Sedat Peker ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, bazen bir mafya liderinin yaptığı eylemle hükümetlerin düşürülebildiği, bazen de bir terör örgütünün gerçekleştirdiği eylemlerle ciddi kaosların yaşandığı öne sürüldü.
1’inci Ergenekon davası, Başkan Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu’ndan oluşan mahkeme heyetiyle, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki küçük salonda, 20 Ekim 2008’de başlandı.
2’NCİ İDDİANAME
Yargılama devam ederken, genişleyen soruşturma için savcılar Ercan Şafak, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Cihan Kansız da görevlendirildi. 1909 sayfalık 2’nci iddianame, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Mart 2009’da kabul edildi. İddianamede, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan ve Eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt sanık olarak yer aldı.
19’u tutuklu, 36’sı tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez olmak üzere toplam 56 sanık hakkında dava açıldı.
3’ÜNCÜ İDDİANAME
37’si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan 3’üncü Ergenekon iddianamesi de 5 Ağustos 2009’da kabul edildi. Eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve Yalçın Küçük de bu davanın sanıkları arasında yer aldılar. İddianamede Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç müşteki sıfatıyla yer alırken, Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler ile Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ise mağdur olarak yer aldı.
4’ÜNCÜ İDDİANAME
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’na ilişkin iddianame ise 20 Ekim 2011’de kabul edildi. Planın, emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk’ün Ankara’daki ofisinde bulunduğu öne sürüldü.
BAŞKAN DEĞİŞTİ
12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliye edilmesini yönünde oy kullanan, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün 13 Temmuz 2011’de Bolu’ya atandı. 25 Temmuz 2011’den itibaren heyete Hasan Hüseyin Özese başkanlık yaptı. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun yanı sıra, heyete Fatih Mehmet Uslu, Ercan Fırat ve Nihat Topal da atandı. Özese’nin gelmediği günlerde ise heyete başkanlık yapan Hüsnü Çalmuk ise genellikle naip hakim olarak görev yaptı.
23 İDDİANAME BİRLEŞTİ
Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nce işletilen internet siteleri ve İnternet Andıcı’na ilişkin YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin’in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi. İddianamenin kabulüne 29 Temmuz 2011’de karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayı İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirdi. Mahkeme, belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu ve Başbuğ, 6 Ocak 2012’de tutuklandı.
27 Nisan 2012’deki 225’inci duruşmada ilk 2 Ergenekon davası birleşti. İlerleyen dönemde, Ergenekon ana davasında 23 iddianame toplandı.
Davada 31’i gizli tanık olmak üzere 160 tanığın beyanı alındı. İsmini açıklayanlar arasında en çok etki uyandıran ise gizli tanık “Deniz” olarak ifade veren PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık oldu.
HAFTANIN 4 GÜNÜ DURUŞMA YAPILDI
Soruşturmanın genişlemesiyle sanık sayısının artması üzerine duruşma salonunun yetersiz kalınca, Silivri Cezaevi’nin giriş kapısının yaklaşık 50 metre yanında, 250 sanık, 350 izleyici ve 200 avukat kapasiteli yeni salon yapıldı. Normal koşullarda ağır ceza mahkemelerinde bir sanık 4 ayda bir hâkim karşısına çıkarken Ergenekon ana davasında sanıkları haftada 4 gün hâkim karşısına çıktı. Çarşamba günleri, görüş günü olduğu için duruşma yapılmadı.
BALBAY'DAN KÜRSÜDE YEMİN
12 Ağustos 2011’de duruşmada tahliye talebi reddedilen ve CHP’den İzmir Milletvekili seçilen Mustafa Balbay duruşma salonunda Anayasa’nın 81’inci maddesinde düzenlenen milletvekilliği yemin metnini okudu. Balbay, “Sayın başkan şu anda siz siyaseti dizayn etmektesiniz. Verdiğiniz kararla görev yapmamı engellemektesiniz. Yargı siyasete müdahale etmektedir” dedi.