Erken seçim geliyor

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından 2009 yılının Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimlerin öne alınarak bu yıl sonbaharda yapılması için AK Parti'nin çalışma başlattığı öğrenildiBuna göre Mart ayına kadar TBMM Genel Kurulu'na ma

Erken seçim geliyor

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından 2009 yılının Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimlerin öne alınarak bu yıl sonbaharda yapılması için AK Parti'nin çalışma başlattığı öğrenildi

Buna göre Mart ayına kadar TBMM Genel Kurulu'na mahalli idareler seçiminin sonbaharda yapılmasının önünü açacak bir anayasa değişikliğinin getirilmesi için düğmeye basıldığı bildirildi. Ankara kulisleri mahalli idareler seçimlerinin öne alınacağı iddiası ile çalkalanıyor.

AK Parti'nin mahalli idareler seçimlerinin öne alınması konusunda nabız yokladığı, konunun Bakanlar Kurulu'nda da konuşulduğu kaydedildi. AK Parti, seçimlerin öne alınması ihtimaline karşı bütün teşkilatlarını alarma geçirdi. Yerel seçimlerin bu yılın sonbaharında yapılabileceği ihtimali sebebiyle AK Parti'nin il ve ilçe kongrelerinin mart ayına kadar tamamlanmasının planlandığı kaydedildi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Mahalli idareler seçimlerinin sonbaharda yapılabilmesi için Anayasa değişikliği gerçekleştirilmesi gerekiyor. Mahalli idareler seçimlerini düzenleyen Anayasa'nın 127. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "Mahalli idarelerin seçimleri, 67. maddedeki esaslara göre beş yılda bir yapılır. Ancak, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken mahalli idareler organlarına veya bu organların üyelerine ilişkin genel veya ara seçimler milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır. Kanun, büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirebilir" ifadesinde değişikliğe gidilmesi için bir çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Milletvekili genel seçimlerinin öne alınması için Meclis'in karar alabildiği, ancak mahalli idareler seçimi için böyle bir istisnanın getirilmemesi sebebiyle yerel seçimlerin öne alınmasının ancak Anayasa değişikliği ile mümkün olabileceği belirtiliyor. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının yapılabilecek değişikliğe ilişkin çalışma yaptığı öğrenilirken, yine Anayasa'ya göre bu değişikliğin en geç mart ayına kadar TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi gerekiyor.


367 SARTI VAR

Mahalli İdareler seçimlerinin öne alınabilmesi için verilecek Anayasa değişikliği teklifinin 184 milletvekilinin imzası ile sunulması ve kabul edilmesi için 367 milletvekilinin teklife "kabul" oyu vermesi gerekiyor. AK Parti'nin 340 milletvekili bulunuyor. Teklifin TBMM Genel Kurulu'nda doğrudan kabul edilmesi için TBMM'de bulunan partilerden birisinin de AK Parti'ye destek vermesi gerekiyor.

AK Parti Grup Yönetimi'nin bu konuda diğer partilerin yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunarak, destek için nabız yoklaması bekleniyor. Teklifin sadece AK Parti milletvekilleri tarafından desteklenmesi halinde ise mahalli idareler seçimlerinin öne alınıp alınmayacağı konusunda son sözü halk söyleyecek, böyle bir durumda değişikliğin referanduma gitmesi gerekecek. MHP, CHP ve DTP'den gelebilecek destek halinde, söz konusu Anayasa değişikliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilebilecek.

BUGÜN




HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler