Gül dünya'ya mesaj gönderdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Kuzey ile güney arasında sosyal ve ekonomik fark oldukça dünya, sık sık ekonomik krizlerle karşılaşacaktır, daha büyük sosyal ve siyasal problemlerle karşılaşacaktır'' dedi.Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gana İş Forumu'na katılar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Kuzey ile güney arasında sosyal ve ekonomik fark oldukça dünya, sık sık ekonomik krizlerle karşılaşacaktır, daha büyük sosyal ve siyasal problemlerle karşılaşacaktır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gana İş Forumu'na katılarak her iki ülkeden iş adamlarına hitap etti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için siyasi iradenin mevcut olduğunu belirten Gül, siyasi, güvenlik ve ekonomik kalkınma alanlarında işbirliğine güç vereceklerini söyledi
Türkiye'nin, Afrika'ya samimi bir ilgi duyduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu:
Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği boyunca Afrika'nın sorunlarına ilgi gösterdi. Yeri geldi Afrika'nın sesi olduk. Gana'yı, Afrika'da demokrasi, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisini gerçekleştiren, özel sektörün ne olduğunu bilen örnek ülke olarak görüyoruz.''
Gana'nın ekonomiden sorumlu bakanının konuşmasını beğendiğini dile getiren Gül, vizyon ve özgüvenle konuşabilecek çok bakan ve ülke olduğu kanaatini taşımadığını ifade etti. Gül, bu durumun Gana'yı cazip hale getirdiğini söyledi. Ganalı yetkililerle yaptığı görüşmelerin faydalı olduğunu belirten Gül, bugünkü toplantıda özellikle ekonomiyi konuşacaklarını kaydetti.
-''İLİŞKİLERİMİZ, SADECE TEK TARAFLI KAZANÇ ÜZERİNE DEĞİLDİR''-
Heyetin büyük bir kısmının iş adamları ve yatırımcılardan oluştuğuna işaret eden Gül, bunun Gana'ya duyulan ilginin göstergesi olduğunu dile getirdi. Gana'ya Türkiye'den bakanlık düzeyinde de ziyaretler gerçekleştirildiğini anımsatan Gül, bu ilginin Afrika'ya duyulan yakınlıkla da alakalı olduğunu ancak Gana'yı farklı kılan kuralları, hukuku olan, öngörülebilir bir ülke olmasından dolayı Gana'nın çok daha fazla ilgi uyandırdığını dile getirdi.
İki ülke arasındaki ticaretin 300 milyon dolara ulaştığını anlatan Gül, şöyle devam etti:
''300 milyon doların neredeyse 200 milyon dolarını siz bize satıyorsunuz. Bizim ticari ve ekonomik ilişkilerimiz, sadece tek taraflı kazanç üzerine değildir. Tek taraflı kazanç üzerine ilişkiler, eski dönemlerde kaldı. Onlar yanlış politikalardır, onların altında daha çok sömürü vardır. Bunların artık devam ettirilemeyeceğini herkes bilir. Biz, ekonomik ilişkilerimizde karşılıklı kazancı daima öne çıkarıyoruz. Karşılıklı kazanç olursa bu, sağlıklı ve sürekli bir ilişki olur. Biz sadece ticaret yapmayı düşünmüyoruz, buna ilave yatırımlara çok önem veriyoruz. Özellikle Afrika'nın kalkınmasına en iyi katkının buralara yapılacak yatırımlardan geçtiğine de inanıyorum. 'Yatırım' demek her şeyden önce 'sermaye getirmek' demek, 'yatırım' demek 'teknoloji transferi yapmak' demek, 'yatırım' demek 'istihdam oluşturmak' demek ve neticede 'yatırım' demek 'ürettiğiniz malın gerektiğinde ihracatıyla ülkenize döviz kazandırmak' demek.''
Türkiye'nin birçok Afrika ülkesinde bunu gerçekleştirdiğini, bunun örneklerinin kara Afrika'sından Sahra altı Afrika'sına kadar birçok Türk iş adamı tarafından yapıldığını anlatan Gül, Türkiye'nin eğitime de çok önem verdiğini söyledi.
-EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI-
Eğitime yapılan yatırımların yanı sıra sağlık alanında da Türkiye'nin sivil toplum örgütlerinin öncülüğü ile açılan hastanelerde de çok büyük hizmetlerin yapıldığını vurgulayan Gül, ''En iyi eğitim, yatırım yaparak öğrettiklerinizle verdiğiniz eğitimdir'' diye konuştu.
Gana'da çok sayıda müteşebbis olduğunu dile getiren Gül, bir ülkeyi kalkındıracak esas servetin, müteşebbisler olduğunu vurguladı. Müteşebbislerin organize ederek, fabrikaları kuracaklarını iş ve üretim oluşturacaklarını bildiren Gül, Gana'nın bu konudaki başarısını bildiğini söyledi.
Kendisiyle gelen heyet içinde çok sayıda iş adamı ve iş kadınının olduğunu da anımsatan Gül, Ganalı iş adamlarının onlarla çok iyi iş birliği yapabileceğini anlattı.
İş birliğinin bir şartının 'tanımak' olduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:
''Birbirinizi tanıyacaksınız, birbirinizin potansiyelini göreceksiniz. Ülkelerin potansiyelini göreceksiniz, konuşacaksınız ve bizlerin de desteği ile ortak işler yapacaksınız. Bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Birçok alanda bunu yapabilirsiniz. Her şeyden önce Türkiye, sanayide ve birçok alanda gerçekten güçlü bir ülke haline gelmiştir. Bugün Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisiyiz ve bütün Avrupa ülkeleri ile Gümrük Birliği içindeyiz. Yani biz, Almanya ile İngiltere ile Fransa ile İtalya ile Avrupa'nın en güçlü sanayileri ile açık bir rekabet içerisindeyiz. Onlar istediklerini bize satabilirler güçleri yetiyorsa, biz de istediğimizi gücümüz yetiyorsa onlara satabiliriz. 130 milyar dolara yaklaşan ihracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünüdür ve bunun yüzde 60'ı Avrupa ülkelerinedir. Otomobil, bütün tüketim malları, yüksek teknoloji, demir çelik, elektrik, makine bütün bunlar Türkiye'nin güçlü olduğu alanlardır. Turizm de başka bir iş birliği alanı olabilir.''
Türkiye'yi geçen yıl 30 milyon turistin ziyaret ettiğini, Türkiye'nin önemli turistik tesislere sahip olduğunu belirten Gül, okyanus kıyısında bulunan Gana ile turizm alanında önemli iş birliği yapılabileceğini söyledi. Gül, Türkiye'nin ayrıca, havaalanı, liman yapımı ve işletmeciliğinde büyük deneyim sahibi olduğunu vurguladı.
Gana'nın kakao üretiminde dünya ikincisi, Türkiye'nin ise fındık üretiminde dünya birincisi olduğuna dikkati çeken Gül, ''Kakao ile fındığı bir araya getirdiğinizde çok güzel çikolata olur. İş adamları otursun anlaşsın. Ortaya çıkacak çikolatanın tadını iki ülke halkı da görsün'' diye konuştu.
-DİĞER KONUŞMALAR-
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Cumhurbaşkanı Gül'ün Gana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ikili ilişkileri daha da ileri götürmesini dilediklerini söyledi. İş adamlarının Gana'da bulundukları süre içinde çok sayıda iş görüşmesi gerçekleştirdiğini anlatan Meral, Gana'da tarım, tarıma dayalı sanayi, turizm, petrol, madencilik, konfeksiyon ve müteahhitlik dahil çok sayıda alanda yatırım imkanı olduğunu kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise Türkiye ile Gana arasındaki ilişkilerin, son dönemde büyük gelişme gösterdiğini ifade etti. ''Bizler uzak mesafeleri kısaltmak için buraya geldik'' diyen Çıkrıkçıoğlu, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret imkanlarının genişleyeceğini belirtti.
Gana'nın Afrika'nın en istikrarlı ülkelerinden biri, Türkiye'nin de tüm dünyada bakışların üzerine çevrildiği ülke olduğunu vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, Türkiye'nin Gana'nın sanayileşmesine yardımcı olabileceğini kaydetti. Çıkrıkçıoğlu, Türk iş adamlarının Gana'da yatırım için karşılaştığı sorunları ise ''vize temini, akredite teminat mektubu, doğrudan bankacılık olmaması ve yüksek gümrük oranları'' şeklinde sıraladı.