Hamzaçebi torba yasa için ne dedi
Hamzaçebi, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı ziyaret ederek, CHP'nin 7 maddeden oluşan önerisini sundu.İki grup başkanvekili, 50 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere ortak açıklamalarda bulundu.Hamzaçebi, oldukça yararlı bir görüşme olduğunu
Hamzaçebi, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı ziyaret ederek, CHP'nin 7 maddeden oluşan önerisini sundu.
İki grup başkanvekili, 50 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere ortak açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, oldukça yararlı bir görüşme olduğunu ifade ederek, AKP'nin, CHP'nin bu taleplerini değerlendireceğini, bu değerlendirme sonuçlarının TBMM'ye yansıyacağını söyledi. Hamzaçebi, ''Umarım mutabakat sağlamış oluruz. AKP Grubu'nun, hangi konularda uygun görüş vereceğini bilmiyoruz. Sonuçları hep beraber izleyip, göreceğiz'' dedi.
Elitaş, Hamzaçebi'nin, grup başkanvekillerinin dünkü bazı kanunların görüşmelerindeki mutabakatının devamı olarak, iyiniyet çerçevesinde, 113 maddelik tasarıyla ilgili 7 maddelik öneri getirdiğini söyledi.
Bu önerileri, yetkili kurullarda görüşüp, ilgili bakanlıklarla değerlendireceklerini belirten Elitaş, ''Bunlardan sonra hangi konuda mutabık kalacağımızı, kalırsak önergelerin nasıl olacağı şeklindeki bir değerlendirmeyi, mutabık kalamadığımız takdirde bu konunun bizim uyguladığımız felsefe ve ekonomik politikaya uymayacağı şeklindeki bir cevabı, en kısa zamanda Plan ve Bütçe Komisyonundaki alt komisyon çalışmaları sırasında vereceğiz'' diye konuştu.
Elitaş, bundan sonraki süreçte de siyasi parti gruplarının, bu tür görüşmeler yaparak, parlamentonun önünü açmaya katkı sağlayacağını belirterek, bu girişimi başlattığı için Hamzaçebi'ye teşekkür etti.
-''TASARININ GÖRÜŞME SÜRESİNİ UZATIR''-
Hamzaçebi, bir soru üzerine, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelere CHP'nin destek vereceğini bildirdi.
Bu düzenlemeler içerisinde, ''oranları şu şekilde değiştirelim'', ''vergisini düzenli ödeyen mükelleflere sembolik de olsa indirim yapılsın'' şeklinde önerilerinin olabileceğini ifade eden Hamzaçebi, ''Bu önerilerimizin gerçekleşmemesi; vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandırılması maddelerine destek vermememiz sonucunu yaratmaz, onların süratle yasalaşmasını arzu ediyoruz'' dedi.
Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasıyla hiç ilgisi olmayan, tasarının 93. maddesi gibi düzenlemelerin tasarıda yer almaması gerektiğini savunan Hamzaçebi, bu tür maddelerin tasarının görüşme süresini uzatacağını vurguladı.
Elitaş, tasarının özelleştirme uygulamalarına ilişkin 93. maddesine yönelik görüşünün sorulması üzerine, ''Danıştayın özelleştirmelerle ilgili kararlarını, Özelleştirme İdaresinden hangi konuyla ilgili olduğuna dair bilgi istedik. Geldikten sonra değerlendirmemizi yapacağız, ona göre bir karar vereceğiz'' diye konuştu. Elitaş, Hamzaçebi'nin hassasiyetlerini, ilgililere aktaracaklarını ifade etti.
-KREDİ KARTLARI BORÇLARI-
Kredi kartları borçlarının kapsama dahil olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık da Elitaş, Hamzaçebi ile bunu görüştüklerini bildirdi. Elitaş, bunun ayrıntılı olarak, Bankalar Birliği ile de görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
Hamzaçebi, kredi kartları konusunun tüm taraflar, tüketiciler, bankalar, ekonominin ilgili çevreleriyle görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Hamzaçebi, konunun çok boyutlu olduğuna işaret ederek, vatandaşların kriz nedeniyle ödemelerini yapamaması sonucu karşılaştıkları duruma seyirci kalınmaması, daha önceki düzenlemeler ve sonuçlarına bakmak gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, ''Bu aralığa onu sıkıştırmayı doğru bulmadım, daha sonra değerlendireceğimiz bir konu'' dedi.
Sayıştay Kanunu Teklifinde anlaşma olup olmadığına yönelik soru üzerine Elitaş, ''Uzlaşmamız devam ediyor, bugün bitmezse yarın devam edeceğiz'' dedi. Hamzaçebi, Elitaş'ın, ''uzlaşma' derken, espri yaptığını belirterek, tekliften performans denetiminin çıkarıldığına işaret etti.
-ÖNERİLER-
Hamzaçebi'nin, Elitaş'a sunduğu 7 maddelik öneri şöyle:
''Ekonomik krize bağlı olarak ortaya çıkan şu sorunların da tasarı kapsamına dahil edilerek çözülmesi gerekir:
-Ekonomik kriz nedeniyle on binlerce kişi vadesinde ödeyemedikleri çekler nedeniyle adli para cezasına muhatap olmuş, bunların bir bölümü de hapis cezasına dönüşmüştür. Bu adli para cezalarının idari para cezasına dönüştürülerek, tasarının öngördüğü ödeme anlayışı içinde ödenmesinin sağlanması,
-2001 ve 2009'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işlerini kaybedenlere, kriz dönemlerine ilişkin olarak prim borçlanması olanağı getirilmek suretiyle emeklilik açısından bir olanak sağlanması,
-Vergi adaletine ve gelir idaresine olan güveni sarsmamak için vergi idaresine olan yükümlülüklerini düzenli yerine getirmiş mükelleflerin, gelecek dönem vergilerinde bütçe dengelerini de dikkate alan bir indirime gidilmesi,
-Anayasanın 138. maddesine de aykırı olan, bazı özelleştirme uygulamalarına ilişkin olarak siyasilerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik 93. maddesinin tasarıdan çıkarılması,
-Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması olanağının işlerliğe kavuşabilmesi; esnafın KOSGEB ve Esnaf ve Kefalet Kooperatiflerinden kredi alabilmesi açısından sicil affına gidilmesi,
-TOBB aidat borçları için getirilen düzenlemenin kanunla kurulmuş diğer meslek kuruluşları için de getirilmesi,
-SPK ve BDDK'nın İstanbul'a taşınmasına yönelik hükümlerinin tasarıdan çıkarılması.''