Hemen Türkiye'yi terk edin!
İsrail'le diplomatik ilişkilerin seviyesi indirildi ve askeri anlaşmalar askıya alındı.Türkiye, İsrail'in Mayıs 2010'daki Mavi Marmara operasyonu nedeniyle özür dilemeyi kabul etmemesi sonucunda ikili ilişkilere yönelik tarihi nitelikte kararlar aldı.İsra
İsrail'le diplomatik ilişkilerin seviyesi indirildi ve askeri anlaşmalar askıya alındı.
Türkiye, İsrail'in Mayıs 2010'daki Mavi Marmara operasyonu nedeniyle özür dilemeyi kabul etmemesi sonucunda ikili ilişkilere yönelik tarihi nitelikte kararlar aldı.
İsrail'le diplomatik ilişkilerin seviyesi indirildi ve askeri anlaşmalar askıya alındı.
Birleşmiş Milletler'in Mavi Marmara raporunun dün akşam ABD basınına sızmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün kameraların karşısına geçti. Davutoğlu hem İsrail'e yönelik yaptırım kararlarını açıkladı hem de BM raporuna tepki gösterdi.
Davutoğlu, "İsrail'in gayrımeşru davranışlarının bedelini ödeme zamanı artık gelmiştir" dedi. Türkiye'nin İsrail'e yönelik yaptırımları 5 adımdan oluşuyor. Davutoğlu'nun açıklamasına göre, bu yaptırımlar şöyle sıralanıyor:,
"1- Türk İsrail diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirilecektir. Bunun üzerindeki tüm görevliler, başta büyükelçi, en geç Çarşamba günü ülkelerine geri döneceklerdir.
2- Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri anlaşmalar askıya alınmıştır.
3- Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı bulunan sahildar devlet olarak Türkiye, Doğu Akdeniz'de seyrü sefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır.
4- Türkiye İsrail'in Gazze'ye uygaladığı ablukayı tanımamaktadır. İsrail'in 31 Mayıs 2010 tarihi itibariyle Gazze'ye yönelik uyguladığı ambargonun Uluslararası Adalet Divanı'nda incelenmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda BM Genel Kurulu'nu harekete geçirmek için girişime başlıyoruz.
5- İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine gereken destek verilecektir."
Türkiye-İsrail ilişkileri 3 Aralık 1980 tarihinde de ikinci katiplik seviyesine düşürülmüş, daha sonra 1988 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında gerçekleşen Şimon Peres - Mesut Yılmaz görüşmesine kadar iki ülke arasında üst düzey temas kurulmamıştı.
Raporun sonuçlarının "hukuki olmaktan çok siyasi saiklere dayandığını" ifade eden Davutoğlu, "Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası mercilere götürmeye kararlıyız" dedi.
"SORUMLU İSRAİL'DİR"
Davutoğlu, İsrail ile ilişkilerin Türkiye'nin talepleri karşılanana kadar normalleşmeyeceğini vurguladı. Davutoğlu, "Tekrar altını çizmek istiyorum. Bugün geldiğimiz noktanın sorumlusu İsrail hükümetidir. İsrail hükümeti, gereken adımları atmadıkça bu noktadan geri dönülmesi söz konusu olmayacaktır" dedi.
Türkiye, İsrail'in 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara operasyonundan dolayı özür dilemesini, hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesini ve Gazze'ye ablukanın kaldırılmasını talep ediyor. İsrail ile Türkiye arasında bir süredir ilişkilerin normalleşmesi yönünde yürütülen görüşmeler sonuçsuz kaldı.
Toplantıda bu konuya da değinen Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak, İsrail hükümeti ile dört tur görüşme süreci gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu görüşmelerde müzakereyi yürüten Türk ve İsrail heyetleri arasında, Türkiye'nin özür ve tazminat taleplerini karşılayan anlaşma metinleri üzerinde birkaç kez mutabakat oluştuğunu vurgulayan Davutoğlu, bu mutabakatların İsrail'deki koalisyon hükümetinin kendi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hayata geçirilemediğinin altını çizdi.
"İSRAİL DEVLET CİDDİYETİ İÇİNDE DAVRANMAMIŞTIR"
"Palmer Komisyonu'nun ertelemelerinin tamamı İsrail hükümetinin talebi sonucu gerçekleşmiştir. Ancak son olarak gündeme gelen 6 aylık uzatma tarafımızca kabul edilmemiştir" diyen Davutoğlu, Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı, sadece Komisyon Başkanı Geoffrey Palmer ve Yardımcısı Alvaro Uribe'nin imzalarını taşıyan raporun 1 Eylül'de basına sızmış olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti.
Davutoğlu, "Maalesef bu süreçte İsrail tarafı devlet ciddiyeti ve mahremiyeti içinde davranmamıştır" dedi.