Hüseyin Örs Termik santrali gündeme getirdi
Hüseyin Örs Batı Karadeniz'in sesi oldu.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Amasra’da kurulması planlanan termik santral ile ilgili TBMM’de konuştu.
Örs, konuşmasının başında Anayasa'nın 56'ncı maddesini hatırlatarak; “Anayasa'mızın 56'ncı maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir." dedi.
Amasra ilçesinin, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Örs; “Amasra'ya kıyamazlar, Türk turizminin göz bebeğine götürüp termik santral kuramazlar.” dedi.
Hüseyin Örs İYİ Parti olarak kalkınmaya, enerji üretimine, yerli ve millî kaynakların kullanımına asla karşı olmadıklarını ve aksine destekleyip ve yardımcı olacaklarını belirterek: “Biz yapılacak olan hizmetlere karşı değiliz. Ancak termik santrali götürür, Amasra'ya kurarsanız buna orada yaşayan halkımızla birlikte biz de karşı çıkarız. Çevreyi kirleteceği için karşı çıkarız, turizmi baltalayacağı için karşı çıkarız, oradan çıkarılacak kömürle bu santralin çarkı dönmeyeceği için karşı çıkarız, millî ve yerli kömür bahanesiyle açıp sonra da ithal kömürle işletileceğini gördüğümüz için karşı çıkarız. Santralin yapılacağı yer, Türkiye Turizm Strateji 2023 Eylem Planı'nda eko turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer almaktadır. Bu santral, aynı zamanda, Amasra ve Bartın'ın kentsel sit alanlarının yanı sıra, Küre Dağları Milli Parkı'nı da tehdit etmektedir. Unutulmamalıdır ki bu santral, UNESCO geçici miras listesine girmiş olan Amasra'nın bu niteliğini de ortadan kaldıracaktır.” dedi.
Yapılacak olan termik santralin bölgeye etkisini dile getiren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs; “Bu santral için Tarlağzı ve Gömü köyleri ile diğer yakın yerleşim yerlerinin boşaltılması söz konusudur.Bu santral, Karasu, Güzelcehisar, Saraylı, Gürgenpınarı gibi, seracılık, çilek ve fındık tarımı yapılan köylerdeki tarımı baltalayacaktır. İnkumu, Amasra, Güzelcehisar, Çakraz ve diğer kıyı yerleşimlerindeki turizm bu santralden olumsuz etkilenecektir. Bu manada, Amasra'ya yapılmak istene termik santrale de Artvin Cerattepe'ye "Bakır madeni işleteceğiz." diye vurulmak istenen hançere de -çevreye duyarlı işletmelere diyecek bir sözümüz yok ama- güzelim derelerimize bir can suyu bile bırakmayan vahşi HES işletmelerine de karşıyız. Çevrenin kirlenmesini önlemek, Anayasa'mıza göre, devletin ve vatandaşın görevidir. Milletimizin hakkını, hukukunu ve çevresini korumak da bizim asli görevimizdir.” dedi.