Karadeniz Havzasına önem veriyoruz
Genel Kurul'da ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın gönderdiği mesajlar okundu. Gündem maddelerinden önce söz alan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadeniz'in kültürleri ve medeniyetle
Genel Kurul'da ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın gönderdiği mesajlar okundu. Gündem maddelerinden önce söz alan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadeniz'in kültürleri ve medeniyetleri buluşturup harmanlayan bir bölge olduğunu söyledi. Şahin, özellikle son 20 yılda küreselleşme ve bilgi iletişim teknolojisindeki hızlı iletişim sayesinde toplumların birbirlerine daha da hızlı yaklaştıklarını ve uluslararası ve bölgesel işbirliğinin daha da önem kazandığını anlattı.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin her şeyden önce bir barış projesi olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Ekonomik işbirliği ve karşılıklı etkileşimin bölgesel barış ve istikrara ne denli katkı yaptığını izaha gerek görmüyorum. Kurulduğu günden beri KEİ ve KEİPA bu işlevi başarıyla üstlenmektedir. İkili bölgesel ve çok taraflı işbirliğinin her alanda sağlam bir zemine kavuşturulması ülkelerin birbirlerini daha iyi tanıyıp kültürlerin doğru şekilde anlaşılması bu noktada anahtar bir rol oynamaktadır."
Günümüzdeki önyargılar ve husumetin en az güvenlik sorunları kadar dünyamızı tehdit ettiğini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihte birçok üzücü olay bu tehlikeli potansiyelin günü geldiğinde en zararlı silahtan daha yıkıcı olabileceğinin örnekleriyle dolu. Doğudan batıya, güneyden kuzeye bu coğrafyadan geçen ve tarihteki yerini alan onlarca medeniyetin ektiği bu bir arada yaşama tohumları, başta Trabzon olmak üzere ülkemizin her yerinde tüm canlılığı ile yaşamaktadır."
DİNLER ARASI DİYALOG ÖNEMLİ BİR GİRİŞİM
Sümela Manastırı başta olmak üzere bünyesinde çeşitli kilise ve inanç yerlerini barındıran Trabzon'da 15 ağustos tarihinde Sümela Manastırı'nda yapılan ayinle bu coğrafyadan tüm dünyaya bir barış ve hoşgörü mesajı verildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi: "Bu çerçevede günümüzde giderek önem ve öncelik kazanan dinlerarası diyalog da Türkiye, dünya genelinde en önemli girişim sayılabilecek medeniyetler ittifakının iki eş sunucularından biridir. Bütün bu çalışmalara hepimizin gerekli desteği sağlaması
önem taşımaktadır. Türkiye bu girişimin yanı sıra kendi yakın coğrafyasıyla sıfır sorun ve ortak payda ilkelerine özel önem vermektedir."
KOMŞULARIMIZLA SIFIR PROBLEM
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Türkiye Cumhuriyeti olarak Karadeniz Havzası'na büyük önem verdiklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Bu önem hükümetimizin 2002 yılından beri yürütmüş olduğu komşularımızla sıfır problem politikasının yansımasıdır. Bu politikanın gerekleriyle KEİPA'nın kuruluş amaçlarının yüzde yüz uyuştuğunu söyleyebilirim. Bu politika çerçevesinde komşularımızla ilişkilerimiz dikkatlerden kaçmamıştır. Hükümet olarak eski anlayışları bir meraka bırakarak
komşuluk ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak için yoğun çaba gösterdik. Bugün bu çalışmaların bir kısmının meyvelerinin ortaya çıkması bizi gelecek adına ümitlendirmektedir."
Rusya ve Ukrayna ile üst düzey ilişkilerin son derece fevkalade olduğunu anlatan Arınç, şunları söyledi: "Rusya ile vizenin kaldırılmasını tarihi bir adım olarak nitelendiriyorum. Sırbistan ile Ukrayna ile de vizelerin kaldırılmasına karar verilmiştir. Yunanistan ile ilişkilerimiz memnun edici bir seviyeye ulaşmıştır. Günübirlik seyahat ve belli türdeki seyahatlerde vize kolaylığı getirilmiştir. Yakın komşumuz Ermenistan'la ilişkilerimizin normalleşmesi için çabalarımız sürmektedir. Bu sorunun çözülmesi ve Kafkaslar'a barışın gelmesi en büyük hedefimizdir."
KEİPA'NIN ÖNEMİ
KEİPA Türk Grubu Başkanı Kemalettin Göktaş, son yıllarda uluslararası camiada baş gösteren kutuplaşma ve ayrımcılığın ulaştığı tehlikeli boyutların diyalog ve işbirliği yoluyla düzeleceğine inandıklarını belirterek "Ancak bunu başarmak için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gereklidir" dedi. Bu çerçevede bölgemizin en kapsayıcı örgütü olan KEİPA'nın önemli katkıları olabileceğine inandıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu: "KEİPA'nın bölge halkı arasında güven ve iyi ilişkilerin
geliştirilmesi, bölgede barış ve istikrarın gelişmesine katkıda bulunacağına inancımız tam. Türkiye başta komşularıyla olan ilişkileri bölge ve dünyada her zaman barış ve istikrarın hakim olması için yoğun ve samimi bir çalışma ortaya koymaktadır. Türkiye bundan sonra da başta aynı bölgede yer alan ülkelerle azami işbirliğini ve diyaloğu benimseyen bir yaklaşımı benimseyecektir."
Yapılan Genel Kurul'da KEİPA Dönem Başkanlığı Ukrayna'ya geçerken, toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.